Cambridge Analytica şi cine trădează România

191

Scandalul Cambridge Analytica a picat la ţanc. Pe lângă că i-a scos arogantului Mark Zuckerberg în câteva zile zeci de miliarde de dolari din compania Facebook, ceea ce oricum este un lucru bun, operaţiunea Cambridge Analytica a demonstrat încă o dată că aşa zisele reţele de socializare cu Facebook în frunte, sunt de fapt rodul unor operaţiuni de supraveghere din partea unor entităţi obscure – fie că vorbim de grupuri de interese/influenţă, de actori statali, partide politice şi/sau grupări de lobby – unite doar de dorinţa de a câştiga cu orice preţ fie că vorbim de bani, alegeri sau influenţă.

 

Scandalul a bubuit pentru că un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit maI multor publicaţii americane că firma pentru care lucra – Cambridge Analytica  – a prelucrat datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook fără că aceştia să ştie şi să-şi dea acordul aşa cum este normal şi legal. De altfel, datele astfel obţinute au fost folosite în campania electorală americană de către staff-ul candidatului devenit preşedinte, Donald Trump.

Din acest motiv, o anchetă penală are loc la firma mamă a Cambridge Analytica – compania engleză Strategic Communications Laboratories – numită în continuare SCL. De altfel, firma SCL se ocupă, potrivit propriei descrieri, cu ”cercetarea şi comunicarea strategică” şi bazându-se pe rezultate ”comunicarea va fi în mod specific ţintită pe grupuri cheie pentru a-şi modifica comportamentul în acord cu scopurile clientului SCL”. Potrivit Wikipedia, compania se descrie ca o ”agenţie globală de management electoral”. Scandalul care a cuprins Cambridge Analytica, subsidiara SCL în SUA, se referă şi la metodele neortodoxe în cel mai bun caz în care SCL îşi serveşte clienţii. De altfel, CEO-ul CA Alexander Nix a fost filmat cu o cameră ascunsă de către nişte ziarişti de investigaţii în care se lăuda cum poate distruge un contracandidat în nişte alegeri căruia îi poate trimite nişte fete, nişte ucranience cum spunea Nix ”sunt frumoase şi foarte pricepute” aşa încât contracandidatul să facă pasul greşit şi apoi să fie şantajat cu filmările respective. Asta ca să ne lămurim până la ce nivel se coboară SCL cu a sa extensie Cambridge Analytica. Dar nu acesta este subiectul editorialului de faţă.

Ziaristul Sorina Matei a dezvăluit conţinutul unui contract de consultanţă între SCL GROUP şi firma americană Andreae & Associates depus în 17 martie 2017 la Departamentul de Justiţie al SUA. Legea americană obligă orice firmă americană de lobby cum este Andreae & Associates să îşi declare conţinutul contractului de consultanţă cu o firmă străină – în cazul de faţă firma britanică SCL GROUP. Şocant este conţinutul contractului. Firma Andreae & Associates trebuie să ”educe”, potrivit contractului, membrii Congresului American şi ai guvernului american în problemele corupţiei din România. Firma Andreae & Associates trebuie să facă cercetări şi să notifice guvernul SUA despre ”ceea ce afectează eforturile anticorupţiei în România”. De asemenea, firma americană trebuie să rezolve clientului SCL GROUP întâlniri cu lideri americani unde să discute ”starea corupţiei din România” şi ”eforturile de a o contraataca”. Bineînţeles, totul pe bani. SCL GROUP urmând să deconteze lunar firmei americane 60.000 dolari. Şi aici urmează întrebarea de 1000 de puncte: Dacă numai pentru lobby-ul anticorupţiei din SUA, SCL GROUP plăteşte 720.000 de dolari pe an, cine plăteşte SCL GROUP pentru lupta împotriva corupţiei în România şi care este suma totală?

Sigur, la Bucureşti, şeful SCL GROUP e un alt individ uns cu toate alifiile – Peter Imre – care este nu chiar întâmplător ginerele ministrului de externe, bătrânul securist Teodor Meleşcanu. Dar nu cred că ginerică îşi trădează socrul. Aici sunt alte personaje implicate. Pe care îi putem numi fără să greşim trădători de ţară. Domnu` Maior, se aude? Ştiţi ceva de contractul cu SCL GORUP? Ce firme sub acoperire ale serviciilor secrete româneşti plătesc firma SCL GORUP ca să împiedice guvernul legitim ales şi Parlamentul României să guverneze, respectiv să legifereze în România potrivit Constituiţiei? Cine sunt aceste forţe obscure care lucrează împotriva intereselor legitime ca stat ale României din banii contribuabilului român? O temă care ar trebui să între în vizorul SRI, SIE şi a comisiilor de control ale celor două servicii secrete.

Trădătorii de ţară trebuie cunoscuţi şi anihilaţi până nu este prea târziu.

Liviu Man

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ