Bulgaria, in pragul unui razboi civil pe tema etnica

Bulgaria este la un pas de un razboi civil, datorita unui accident cauzat de catre interlopul Kiril Raskov, cunoscut drept „Tarul Kiri” in care si-a pierdut viata un tanar bulgar de 19 ani. Lejeritatea cu care respectivul clan de romi a tratat incidentul a starnit furia familie si a locatarilor din localitatea Katunita, iar mai apoi a aprins spiritele in majoritatea oraselor bulgare.

Scanteia care pare a fi aprins razboiul interetnic intre bulgari si romi a fost declansata de un accident rutier in care si-a pierdut viata un tanar bulgar de 19 ani si care a fost provocat de catre Kiril Raskov, supranumit “Tarul Kiri”. Sambata trecuta, un microbuz care ii transporta rudele acestuia l-a accidentat mortal pe tanarul care isi plimba cainele, soferul fugind de la locul accidentului. Indignati de cele intamplate, parintii si prietenii victimei bulgare au luat apoi cu asalt casa “Tarului Kiro”, careia i-au spart geamurile, provocand un incendiu. in cursul incidentului fiind raniti trei politisti si doi civili. Cum parca nua r fi soft de ajuns, o a doua masina, condusa tot de un rom, a intrat in multime si provocand ranirea a trei politisti si a doi civili. In cursul violentelor care au urmat, un alt tanar , care suferea de probleme cardiace, a murit dupa ce a lesinat.

Intreaga societate bulgara s-a mobilizat

Mediatizarea evenimentului a dus la crearea unei adevarate stari de asediu in principalele orase bulgare, atat la Plovdiv cat si la Sofia si Varna iesind in strada mii de oameni. O parte dintre acestia, in special apartenentii miscarilor de dreapta si fanii unor echipe de fotbal, au dus adevarate lupte cu fortele de ordine si cu reprezentantii politiei, in incercarea lor de a ataca zonele cunoscute ca fiind cu populatie de etnie majoritara roma. In cursul saptamanii care a trecut, bulgarii au desfasurat marsuri in Sofia, Varna, Veliko Tarnovo, Asenovgrad, Montana, Plevna, Plovdiv, Ruse si Sliven, majoritatea fiind de natura pasnica. Incidente violente au avut loc insa in orasul bulgar Blagoevgrad, unde doi tineri romi au fost agresati fizic in timp ce se plimbau de catre multimea adunata la protest.  

In foarte scurt timp, conflictul dintre bulgari si cei de etnie roma a iesit din strada si a ajuns sa fie dezbatuta si de catre cele mai importante personalitati ale tarii vecine. Volen Siderov, liderul Ataka, cel mai mare partid nationalist din Bulgaria, a cerut o intrunire de urgenta in parlament pentru a se discuta problemele de natura rasiala care au socat o tara intreaga. El i-a cerut si presedintelui sa convoace de urgenta o sedinta a Consiliului de Securitate. Siderov a mai anuntat ca Ataka va organiza luni demonstratii la nivel national impotriva agresiunilor tiganesti. VMRO – Miscarea Nationala Bulgara, un alt partid radical din tara vecina, a trimis o delegatie in satul Katunita iar reprezentantii formatiuni au anuntat si ei un mare miting impotriva infractionalitatii tiganesti.

Au existat si proteste tiganesti in Bulgaria

Nu doar bulgarii au iesit in strada contra romilor, si acestia din urma cunoscand aceasta forma de protest. In anul 2002, circa 1000 de romi au iesit in strada la Plovdiv, pentru a protesta impotriva faptului ca le fusese sistata furnizarea energiei electrice. In cursul protestului acestia au spart zeci de geamuri, au devastat magazine si au ranit un politist care a avut nevoie de ingrijiri medicale. Motivul pentru care iesisera in strada romii era acela ca ar fi ramas fara electricitate si pe frig in mijlocul iernii, aratandu-se foarte revoltati, in realitate adevarul fiind cu totul altul. Reprezentantii companiei locale de electricitate declarau la momentul respectiv ca nu vor reporni electricitatea datorita faptului ca romi nu isi platisera facturile de foarte mult timp, acumuland datorii in valoare de peste 3 milioane de euro. Plovdiv, oras cu o populatie de 450,000 de locuitori, are trei cartiere-ghetou, dintre care Stolipinovo este considerat a fi cea mai mare zona populata de romi din Bulgaria.

Incidente asemanatoare si in Romania

Si in tara noastra au existat tensiuni intre romi si populatia care ii acuza de furt. Anul trecut, un conflict mai vechi a explodat cu violenta intr-o localitate din Harghita. Atunci, gospodaria unor romi, acuzati de localnici de furt, a fost incendiata, incident care a dus si la violente. A fost nevoie de zeci de pompieri si politisti pentru ca focul sa nu se intinda la alte case si localnicii sa isi stapaneasca furia. Nici romi nu au fost usor de linistit, unii dintre acestia chiar sarind sa ii bate pe pompierii care le salvau casa de flacari. In urma evenimentului, familia de romi a fugit din localitate, unde nici nu s-au mai intors.
Nu este prima data cand in Transilvania comunitatile incearca sa isi faca singure dreptate. La Apata, langa Brasov, peste 100 de localnici i-au luat la bataie pe romii pe care i-au prins ca le furau recolta. Tot in Brasov, in anul 1993, avuse loc un incident asemanator, atunci cand localnicii din satul Racos, satui de infractiunile comise de romi, au dat foc unei case in care se baricadasera acestia. Dintre cei aflati in casa, doi romi reusisera sa scape dar au fost linsati de catre localnicii furiosi, care ulterior au dat foc si altor case.

Sabin Ripan

Originea tiganilor

Dupa cercetari pe esantioane de populatii tiganesti din intreaga Europa in 1940, savantii straini clasifica ca predominanta in cadrul indivizilor respectivi, grupa de sange de tip B ceea ce inca o data inradacineaza ideea ca originea tiganilor este straina de Europa, acestia provenind din cadrul continentului asiatic.
Tiganii erau o secta din Bizant care practicau izolationismul, iar limba lor fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi.
Tiganii sunt originari din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. Ei faceau parte din casta Ksatriya a rajpuitilor. In 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost infrante in Batalia de la Tararori, la nord-vest de Delhi. Dupa infrangerea suferita in lupta cu Mohamed Ghur, clanul razboinic nord – indian Rajput (casta Ksatrya), ar fi plecat impreuna cu familiile spre tinuturile arabe si turce, iar mai apoi in Europa.

Limba tiganeasca

Limba tiganeasca are importante influente persane si armene, ceea ce dovedeste trecerea tiganilor prin aceste tari. Se pare ca din Armenia (probabil datorita invaziei turce), tiganii s-au despartit in trei grupuri, mergand inspre nordul Marii Negre, sud (pana in Egipt) si vest spre Imperiul Bizantin. Tiganii care au mers spre Imperiul Bizantin sunt cei care urmeaza sa se raspandeasca in toata Europa. Abundenta de cuvinte din limba greaca sugereaza o prezenta relativ indelungata in Imperiul Bizantin. Probabil datorita invaziei turce (din nou), tiganii au intrat in Balcani in secolul al XIV-lea, si dupa cucerirea Balcanilor de catre fortele otomane unii au patruns in vestul Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.