Potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României ( BNR), judeţele Ialomiţa şi Bistriţa –Năsăud sunt cele mai rău – platnice judeţe din ţară la capitolul credite. Locuitorii celor două judeţe au reuşit să adune împreună cele mai mari datorii  înregistrate în prezent la băncile din România.
Ponderea restanţelor la creditele luate de bistriţeni depăşeşte 7,5%, clasând astfel judeţul nostru pe locul II în topul ruşinos al executărilor silite.
Unul dintre cazurile actuale de la Bistriţa este cel al unei familiei care, ani buni la rând, a deţinut un post de radio local. În urma datoriilor cumulate, oamenii care au luat credite după credite, sunt executaţi siliţi cu propria casă,  estimată la 170.000 de lei.

Datele centralizate de BNR anul acesta, arată că ialomiţenii şi bistriţenii sunt cei mai rău – platnici la bănci. Restanţele adunate la nivelul judeţelor Bistriţa –Năsăud şi Ialomiţa sunt cele mai mari din ţară. BNR arată că majoritate a executărilor silite sunt în judeţele în care ponderea restanţelor depăşeşte media de 3,8%, înregistrată la nivel naţional.
În ultima perioadă, pe site – urile băncilor „au înflorit” sute de anunţuri de licitaţie pentru vânzarea, prin executare silită, a unor bunuri, imobile sau terenuri, aparţinând celor care nu mai pot plăti. Dacă la sfârşitul lunii decembrie 2008, în judeţul Bistriţa –Năsăud, ponderea restanţelor era de doar 0,9%, la finele lui 2009, cumulul de datorii la bănci a explodat pur şi simplu, iar în prezent, judeţul nostru se clasează pe locul II la restanţe, cu o pondere de peste 7,5%, după judeţul Ialomiţa, care atinge aproape 8,4%.
Un exemplu de datornic din Bistriţa este un fost proprietar de radio, care, nemaiputând să îşi plătească datoriile adunate la bănci, se vede pus în situaţia de a rămâne fără propria casă, nefiind la prima „ocazie” de acest gen. Locuinţa, unde se afla înainte şi Postul Radio Bistriţa, va fi scoasă din nou la licitaţie în dat 11 martie, preţul pornind de la 170.000 de lei.   

Bistriţa – Năsăud, locul II în top

La sfârşitul anului 2008, restanţele cumulate la bănci în judeţul Ialomiţa au atins o pondere de 1,7%. De atunci, graficul a crescut şi a tot crescut, iar ponderea în totalul datoriilor adunate aici, atât în lei cât şi în valută, depăşeşte în prezent 8,3%, cu aproape 4,5 procente peste media naţională. În topul ruşinos, vine vertiginos din spate judeţul Bistriţa – Năsăud (cu o pondere de peste 7,5%), urmat de judeţul Suceava (cu peste 6, 4%), Argeş (peste 6,3%), Arad (aproape 6%), Călăraşi (circa 5,8 % ), Sălaj (peste 5,6 %), Botoşani (5,6%), Alba (aproape 5,4 %), Tulcea (5,03%), Hunedoara şi Olt (aproximativ 5%). Cele zece judeţe clasate în topul ruşinii, prezintă restanţe de circa 19% din totalul datoriilor pe care le au românii la băncile din ţară, respectiv o sumă de 1,5 miliarde de lei. La polul opus, judeţele cu cele mai mici ponderi ale restanţelor la creditele bancare sunt Cluj (2,88%), Constanţa (2,83%) şi Gorj (2,42%). Comparativ cu cele zece judeţe rău – platnice, cele trei judeţe mai puţin îndatorate, cumulează împreună restanţe de doar 530 de milioane lei, respectiv 6,78%  din totalul datoriilor existente la nivel naţional.
În capitală, bucureştenii par a fi destul de la zi cu plata ratelor la bănci, valoarea totală a datoriilor fiind de circa 2,48 de miliarde lei, mai exact de 3,36% din totalul restanţelor de la nivel naţional.  

O familie din Bistriţa riscă să îşi piardă casa, după ce a rămas şi fără afacere

Un exemplu de rău platnic la bănci este o familie din Bistriţa care a deţinut mai bine de zece ani un post de radio local. Afacerea a mers ce a mers, dar numărul datoriilor la bănci a crescut, iar în ultimii ani, familia respectivă s-a văzut în situaţia de a-şi vedea propria locuinţă scoasă de licitaţie de către Finanţele bistriţene. Firma pe care a fost trecut postul de radio, dar şi locuinţa, SC Exo Rad Studio Servcom SRL nu îşi mai poate plăti datoriile care în prezent depăşesc două miliarde de lei vechi. Casa este situată pe strada Crişan, nr. 4 şi este ipotecată la Cooperativa de Credit Antic din Bistriţa. Direcţia Finanţelor Publice Bistriţa –Năsăud (DGFP BN) a scos din nou la licitaţie locuinţa de pe strada Crişan, în speranţa de a-şi recupera restanţele acumulate de proprietari, anunţul fiind postat pe site-ul instituţiei. Estimată la circa 170.000 de lei, casa va fi supusă unei noi licitaţii care are loc săptămâna aceasta. Asta în cazul în care administratorul societăţii nu va apărarea surprinzător, cu o sumă de bani. În prezent, familia în cauză este plecată la muncă în Spania pentru a aduna bani şi a-şi plăti din datorii. Acest caz nu este singular. Pe site-ul DGFP BN erau anunţate la finele săptămânii trecute, pentru luna martie, alte opt licitaţii de bunuri imobile, dar şi mobile, ale unor societăţi din oraşele Bistriţa şi Năsăud.

Sute de executări silite, promovate pe site-urile băncilor

Potrivit bancherilor, în decursul acestui an, activitatea de recuperare a datoriilor acumulate de clienţii care nu-şi mai pot achita creditele, va lua amploare. Preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, este de părere că băncile dispun în prezent atât de personalul necesar executărilor silite cât şi de normele care permit realizarea acestora. Pe site-urile proprii ale băncilor apar din ce în ce mai multe anunţuri de vânzare a bunurilor imobiliare.
În octombrie 2009, şapte bănci (Leumi Bank, Alpha Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, VolskBank şi Banca Românească) afişau pe site-urile lor, peste 180 de licitaţii ale garanţiilor lăsate de creditori. În luna februarie a acestui an s-au mai adăugat celor şapte instituţii bancare, altele şase, (BCR, Credit Europe Bank, ING Bank, CEC Bank, Marfin Bank şi Romanian Interantional Bank) care apelează la executare silită, postând în total peste 600 de anunţuri de licitaţie de terenuri sau imobile.  

Iulia Stupinean

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.