• Exact, aşa arată Bistriţa, ca o gospodărie de la ţară lăsată în paragină din cauza faptului că proprietarii şi-au luat lumea în cap, plecând aiurea în străinătate, la muncă. Bălării crescute fără noimă în toate colţurile, gradina de legume invadată de buruieni în lipsa mânii unui gospodar harnic şi grijuliu cu propriul univers.

  • Iarba imensă a invadat pur şi simplu toate spaţiile verzi dintre blocuri şi case în toate cartierele bistriţene. Imaginea cu iarba şi bălăriile necosite de pe orice petic de verdeaţă lasă impresia unei delăsări care sugerează un dispreţ profund faţă de toţi locuitorii Bistriţei.

 

Este o situaţie cel puţin ciudată, fiindcă până la această dată în alţi ani, echipele de ”cosaşi” ai primăriei, cu zgomotul specific al uneltelor moderne de cosit iarba, desfăşurau această activitate de cel puţin trei sau patru ori pe an. Am ajuns în prag de vară după ce am avut parte de luni de primăvară extrem de ploioase care au favorizat creşterea ierbii în exces şi nici picior de ”cosaş” al primăriei sau al unei firme private căreia să-i fi fost încredinţată această lucrare nu se vede prin Bistriţa.

 

Peste 130.000 lei, alocaţi pentru întreţinerea spaţiilor verzi

În anul 2016, pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Bistriţa, respectiv cosirea ierbii, a fost prevăzută suma de 133.211 lei. Lucrarea, normal, a fost scoasă la licitaţie, caiet de sarcini, tot tacâmul, în data de 23 martie. În caietul de sarcini a fost prevăzut ca firma câştigătoare să aibă cel puţin 12 echipamente individuale pentru cosire şi minim un mijloc de transport auto pentru evacuarea resturilor vegetale. Mai mult, în bugetul pentru anul 2016 a fost prevăzută şi suma de 25.000 lei pentru achiziţionarea unui utilaj ultramodern de tuns iarba. A fost făcut acest lucru în condiţiile în care s-a organizat şi licitaţia pentru cositul ierbii de pe domeniul public, pentru care a fost alocată suma de 133.211 lei fără TVA.

Având în vedere cum arată spaţiile verzi din municipiul Bistriţa, cu iarba şi bălăriile crescute până la cer, stai şi te întrebi ce rost a mai avut alocarea sumei respective de bani, 25.000 lei, pentru achiziţionarea unui utilaj propriu de tuns iarba şi organizarea licitaţiei unde s-a pus la bătaie suma de 133.211 lei, fără TVA pentru efectuarea aceleiaşi activităţi?

 

În afara parcului municipal, delăsare totală

Singurul spaţiu verde întreţinut corespunzător este parcul municipal, unde nu trece o săptămână fără ca „zbârnăitorile” primăriei care toaletează iarba să nu fie auzite şi văzute de cei care se plimbă în parc.

Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât primarul Ovidiu Creţu, un tip scrupulos de altfel, este cunoscut pentru grija ca Bistriţa să arate bine, cel puţin la exterior şi mai ales că a fost în plină campanie electorală pentru a-şi obţine cel de-al treilea mandat. Paradoxal, contracandidaţii lui Creţu nu au speculat această situaţie care se observă şi din satelit, şi mizează pe tot felul de proiecte, care de care mai fantasmagorice.

Şi mai lipsit de înţeles este faptul că nici presa locală nu l-a ”tras” de atenţie pe primar pentru spaţiile verzi care arată ca o savană africană.

spatii verzi 2

Zona căii ferate nu face excepţie

Doar timid, două publicaţii online au sesizat faptul că iarba crescută în exces în apropierea căii ferate, pe str. I. Slavici constituie un pericol real pentru şoferi.

Vegetaţia imensă crescută pe lângă calea de rulare, pune serios în dificultate traficul şi constituie un real pericol pentru viaţa celor care folosesc trecerea la nivel peste calea ferată de pe strada Ion Slavici. Şoferii care au folosit acest traseu s-au plâns că vizibilitatea este redusă la maxim din cauza ierbii crescute la peste un metru şi jumătate înălţime. Sunt expuşi acestui pericol, în special şoferii autoturismelor mici care practic nu au nici o posibilitate să observe stânga sau dreapta apropierea unui tren. Pericolul este favorizat şi din cauza faptului că trecerea nu este semnalizată optic şi acustic sau prin barieră. Pentru ca să se asigure că nu vine nici un tren, şoferii sunt obligaţi să se apropie extrem de periculos de cale ferată, existând riscul să fie acroşaţi accidental de un tren aflat în mişcare. Iarba de pe lângă calea ferată, evident că nu este în grija primăriei, de ea ar trebui să se ocupe Secţia L-8 Bistriţa, dar ea se integrează perfect cu situaţia de pe spaţiile verzi ale Bistriţei. Aceeaşi delăsare şi lipsa mânii unui gospodar grijuliu. Era normal, dat fiind faptul că linia ferată în zona respectivă trece prin oraş, primăria Bistriţa să fi sesizat pe cei de la CFR. Nu au făcut-o şi nu este de mirare acest lucru în condiţiile în care nu a fost în stare să gestioneze întreţinerea spaţiilor verzi în propria ogradă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.