Cazul Rezvanţă devine unul tot mai interesant. Din acuzator, Dănuţ Rezvanţă s-a transformat în acuzat şi pare că a intrat într-o mare belea. Procurorii spun că adevăratul vinovat este chiar el, motiv pentru care l-au arestat pentru 30 de zile.

Ales consilier local pe lista UNPR, Dănuţ Rezvanţă este acum acuzat de tentativă de omor calificat, fiindcă şi-a pus în pericol proprii copii, dar şi de înşelăciune privind asigurările şi până la deţinere de arme fără drept.

 

Procurorii bistriţeni au încercat să stabilească cine este cel care i-a incendiat casa lui Dănuţ Rezvanţă, situată pe Valea Tureacului, şi cine a tras asupra maşinii asupra acestuia. Deocamdată toate firele par să ducă la o singură persoană: la Rezvanţă. El pare să fie creierul „afacerii”, iar nevasta şi concubina sunt principalii lui complici. În ecuaţie intră însă mult mai multe persoane, inclusiv un fost angajat al ISU BN, dar şi cei care i-au încheiat asigurările pentru imobilele care i-au ars, iar procurorii vorbesc în acest dosar şi de dare şi luare de mită.

Anchetatorii au pornit cercetările de la un eveniment din 2013, când o pensiune, aflată atunci pe numele tatălui lui Dănuţ Rezvanţă, a fost mistuită de flăcări. Anul trecut, Rezvanţă a încasat 300.000 de euro din asigurări de pe urma imobilului distrus de incendiu. Locuinţa de pe Valea Tureacului care ar fi fost incendiată de o presupusă mână criminală în noaptea de 3 spre 4 iunie, a fost asigurată cu exact două săptămâni înainte de eveniment. Culmea, Rezvanţă a susţinut că nu deţine nici asigurare pentru casa respectivă.

 

Episodul I – incendiu în Pasul Tihuţa, pensiune cu 30 de camere făcută scrum

Primul incendiu a avut loc la finele lunii mai 2013. Atunci au fost mistuite de flăcări o pensiune cu 30 de camere, dar şi o vilă, ambele situate în Pasul Tihuţa. Incendiul a izbucnit pe nepusă masă, în condiţiile în care niciuna din cele două construcţii nu erau racordate la reţeaua electrică. Deşi unii localnici au susţinut la acea vreme că în noaptea respectivă fusese furtună, pompierii au ajuns la cu totul o altă concluzie, menţionând în procesul verbal ca cauză probabilă „crearea intenţionată sau din culpă a condiţiilor de generat incendiu”.

Conform surselor noastre, Rezvanţă se pare că a încercat să dreagă lucrurile cu cei de la ISU, încercând să mituiască pe unul din angajaţii care au efectuat prima expertiză la faţa locului, oferindu-i acestuia o maşină. Pompierul a refuzat însă şi mai mult, şi-a anunţat şi şefii. Cu toate acestea, lucrurile par să se fi oprit aici din punct de vedere al mitei.

Anchetatorii spun acum că după izbucnirea incendiului din 2013, la Parcheta fost înregistratun dosar penal, însă la acea vreme s-a dat o rezoluție de neînceperea urmăririi penale.

Pensiunea cu 30 de camere, un imobil cu patru nivele aparţinea, cel puţin în documente, lui Dumitru Rezvanţă, tatăl lui Dănuţ Rezvanţă.

Bătrânul Rezvanţă încheiase pentru acest imobil o poliţă de asigurare la ASTRA SA,în valoare de 300.000 de euro, astfel că după ce focul i-a mistuit pensiunea a încercat să-i acopere paguba din aceşti bani. Cum societatea de asigurare nu a intenţionat să-l despăgubească pe Dumitru Rezvanţă, acesta a mers în instanţă. Procesul a fost deschis după aproape un an şi jumătate de la incendiu, mai precis pe 1 iulie 2014, timp în care un fost angajat al ISU a întocmit o expertiză. Expertiză care nu s-a mai potrivit cu ceea ce constataseră pompierii în noaptea incendiului.

După circa doi ani de procese, răstimp în care bătrânul Rezvanţă şi-a dat duhul, lupta fiind continuată de moştenitorii săi, instanţa a decis că societatea de asigurări trebuie să le plătească acestora suma de 300.000 de euro, plus dobânda legală calculată până la data efectivă a plăţii. Cu probleme grave şi intrată în faliment, Astra SA nu i-a plătit lui moştenitorilor lui Dumitru Rezvanţă banii din asigurare, astfel că s-a ajuns şi la executare silită, procesul acesta finalizându-se în la jumătatea lunii mai anul acesta.

Un element interesant este data la care a fost încheiată poliţa de asigurare – 3 octombrie 2012, cu 5 luni înainte de producerea incendiului.

 

Episodul II – incendiu pe Valea Tureacului

Nimeni nu l-a bănuit atunci pe Dănuţ Rezvanţă că ar sta la originea izbucnirii incendiului, în condiţiile în care acesta era, se pare, plecat în Germania. Cu toate acestea, după o vreme oamenii au început să arate cu degetul spre Dănuţ Rezvanţă. Vocile au devenit mai puternice în momentul în care lui Rezvanţă i-a ars cel de-al doilea imobil.

Nimeni dintre localnici nu i-a dat crezare, chiar dacă Rezvanţă a susţinut că a avut loc şi o tentativă de omor la adresa lui şi a familiei sale, fiindcă cineva a tras şapte focuri de armă asupra maşinii sale în momentul în care voia să fugă.

casa inainte de incendiu

Imediat după eveniment, Rezvanţă a susţinut că incendiul a fost provocat de duşmanii săi din cauză că ar fi depus la DNA o plângere penală pentru a se ancheta jaful care a avut loc în pădurile comunei Tiha Bîrgăului.

Oamenii din comună s-au sesizat de dimensiunea corupției, au început îmi dea informații pe care se temeau să le spună singuri. Fii primarului mi-au blocat drumul și mi-au transmis cămă vor aprinde și au încercat să măcaute prin munți cu o poteră când filmam dezastrul forestier.

Azi noapte mi-a fost incendiată casa cu cocteiluri Molotov. Când am fugit cu mașina, am un Hummer, au tras 5 focuri de armă după mine și au nimerit în tablă, în mașină erau cei 4 copii ai mei și două femei, una fiind soția.

Au strigat din pădure, casa mea fiind ultima de pe Valea Ursului și nu am vecini, că mă omoară cu toată familia dacă nu încetez cu dezvăluirile despre mafia locală”, a declarat pe 4 iunie pentru Gazeta de Bistrița, Daniel Rezvanță.

 

Constatările procurorilor

În condiţiile în care Dănuţ Rezvanţă candida la funcţiile de primar al comunei Tiha Bîrgăului şi de consilier local, şi l-a acuzat public ca fiind autor moral pe Vasile Dologa – primar în funcţie în acel moment, plus tentativa de omor, procurorii au intrat pe fir.

La zece zile de la evenimentele din 3/4 iunie, anchetatorii au conturat primele concluzii, conform acestora toate firele ducând la Dănuţ Rezvanţă. Anchetatorii susţin că Rezvanţă şi-a incendiat singur casa de pe Valea Tureacului, după care a pus în scenă atacul cu arma de foc.

În noaptea respectivă, Rezvanţă se afla în locuinţă cu soţia şi cei trei copii pe care îi au împreună, dar şi cu concubina şi copilul pe care îl are împreună cu aceasta. Deci patru copii au asistat la toată grozăvia respectivă, iar acum procurorii vin şi spun că micuţii au fost puşi în pericol. Ba mai mult, cele două femei ştiau ce avea să se întâmple.

„În 3/4 iunie, inculpatul a incendiat și acest imobil, cu știință și în timp ce atât soția, cât și concubina și cei patru copii se aflau în imobilul respectiv. În aceeaşi noapte, de 3/4 iunie 2016, Resvanţă a tras cu o armă deţinută fără drept şapte focuri asupra imobilului şi a autovehiculului său cu numărul BN 70 DAN, simulând astfel că o altă persoană ar fi urmărit să-l agreseze şi să îi incendieze casa, având în vedere pe de-o parte că era candidat la Tiha Bârgăului pentru postul de primar şi totodată candidat pentru Consiliul Local Tiha Bârgăului. Ulterior şi-a urcat familia, pe soţie, concubină şi cei patru copii minori în maşină, au plecat toţi spre centrul localităţii şi inculpatul, personal, a sesizat 112 cu privire la comiterea, în dauna sa, a două infracţiuni: distrugere şi infracţiunea de tentativă de omor”, precizează purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, prim-procuror adjunct Angela Sîngeorzan.

casa arsa rezvanta

În baza probelor administrate, în sarcina lui Danuţ Resvanţă, a soţiei sale şi a concubinei acestuia, s-a reţinut tentativă la omor calificat şi complicitate la tentativa de omor calificat „întrucât inculpatul a incendiat, iar soţia şi concubinaau acceptat să fie incendiat imobilul în cursul anului 2016, deşi cei patru copii minori se aflau în imobil”.

Mergând pe firul probelor obţinute în cauză, procurorii ajuns la concluzia că, pe modelul incendiului din 2013, Rezvanţă a recurs la acest scandal pentru a încasa banii de pe urma poliţie de asigurare încheiată, culmea, cu doar două săptămâni mai devreme, pe 18 mai 2016.

Astfel, în sarcina lui Rezvanţă, a soţiei sale şi a concubinei, procurorii au mai reţinut infracţiunea la înşelăciune privind asigurările, respectiv complicitate la înşelăciune privind asigurările„pentru că toţi au cunoscut că această înşelăciune din 2016 s-a realizat în scopul obţinerii sumei asigurate, deşi poliţa de asigurare prezenta o valoare care nu era reală, având în vedere modalitatea în care a fost renovat acel imobil în cursul anului 2016”.

Cei trei mai sunt acuzaţi de inducerea în eroare a organelor judiciare şi fals în declaraţii, respectiv complicitatea la inducerea în eroare a organelor judiciare şi fals în declaraţii, deoarece toţi au susţinut în mincinos că au calitatea de persoane vătămate în cauze, deşi cunoşteau cine este adevăratul făptaş.

Prin urmare, toţi au ticluit probe în cauză”, arată procurorii.

Dănuţ Rezvanţă mai este acuzat şi de comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor pentru că a deţinut fără drept o armă şi infracţiunea de uz de armă fiindcă a executat cu arma respectivă şapte focuri.

„De asemenea, în sarcina lui s-a mai reţinut şi acţiunea de dare de mită comisă în cursul anului 2013 pentru că a oferit acelui inspector ISU autoturismul astfel încât să obţină o altă cauză probabilă producerii incendiului din 2013”, a mai precizat Angela Sîngeorzan.

 

Cică se pregătise pentru o construcţie nouă

Conform surselor noastre, casa de pe Valea Tureacului este o construcţie destul de veche pe care Rezvanţă a decis că ar trebui să o renoveze. Renovarea a însemnat însă aplicarea unui strat izolator de polistiren peste pereţii din lemn şi înlocuirea ţiglelor de pe acoperiş, totul din cei 300.000 de euro de care a beneficiat singur din despăgubirea de pe urma incendiului din 2013.

Aceleaşi surse susţin că de fapt Rezvanţă avea în gând să ridice o construcţie nouă, astfel că ar fi achiziţionat materialele necesare. De altfel, în fotografiile expuse de Rezvanţă pe Facebook, pe pagina sa, se pot observa două baxuri cu BCA care mai mult decât probabil urmau să fie folosite pentru construcţie. Sursele noastre susţin însă că ar fi peste 20 de astfel de baxuri. Acest element însă este în defavoarea sa şi indică premeditarea din acest caz.

 

Încă trei persoane sunt anchetate

În dosar este însă anchetat şi agentul asigurator care a încheiat, pe data de 18 mai 2016, poliţa de asigurare pentru casa lui Rezvanţă de pe Valea Tureacului, care ar fi supraevaluat imobilul. Procurorii spun că locuinţa respectivă nu ar fi valorat mai mult de 40.000 de euro, iar agentul asigurator, angajat al Allianz Tiriac, i-a încheiat lui Rezvanţă o poliţă pentru 350.000 de euro. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. În plus, alte două persoane sunt anchetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă.

 

Maşina de poliţie incendiată i-ar putea aduce noi acuzaţii lui Rezvanţă

A doua zi după ce incendiul de pe Valea Tureacului, a fost incendiată o autospecială a Poliţiei din Prundu Bîrgăului, metoda folosită fiind identică – cocteil Molotov.

Pe camerele de supraveghere aflate în vecinătatea Postului de Poliţie au fost înregistrate imagini în care se observă cum doi indivizi aruncă cu sticle incendiare asupra maşinii de poliţie, după care o iau la goană şi dispar pe o străduţă lăturalnică.

Şi acest incident este anchetat de procurori, aceştia bănuind că la bază ar sta tot Dănuţ Rezvanţă. Dacă procurorii vor reuşi să dovedească faptul că tot el este autorul faptei, acesta se va mai alege cu încă o acuzaţie în plus.

Potrivit procurorilor, cercetările continuă şi pe această linie.

 

Inculpaţii riscă pedepse mari

Inculpaţiiriscă închisoare de la 7,6 ani la 12,6 ani pentru tentativa la omor calificat, de la 1 la 5 ani pentru înşelăciunea privind asigurările, de la 1 la 5 ani pentru infracţiunile de inducere în eroare a organelor judiciare şi falsul în declaraţii, de la 1 la 3 ani nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar pentru dare de mită de la 2 la 7 ani.

Dănuţ Resvanţă a fost arestat preventiv pe 30 de zile, iar Mihaela Agripina Resvanţă şi Mariana Angelica Ianiş sunt cercetate sub control judiciar pentru 60 de zile.

Decizia judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud nu este definitivă şi a fost contestată atât de cei trei inculpaţi, cât şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în ceea ce le priveşte pe cele două complice ale lui Dănuţ Resvanţă, întrucâtprocurorii au cerut şi pentru acestea arestarea preventivă pentru 30 de zile.

VASILE DOLOGA

Dologa spune că îl dă în judecată

Vasile Dologa,primar în funcţie până la alegerile din 5 iunie, şi candidat al PNL pentru un nou mandat în fruntea comunei Tiha Bîrgăului, spune acum că a pierdut alegerile din cauza acuzaţiilor aduse de Dănuţ Rezvanţă în timpul campaniei electorale dar şi imediat după incendiul din noaptea de 3 spre 4 iunie. Din această cauză Dologa spune că l-a dat în judecată pe Rezvanţă şi îi cere despăgubiri morale. Până la această dată însă, pe portalul instanţelor nu apare nici un dosar în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.