Fostul președinte al Curții Constituționale(CCR), Augustin Zegrean, susține că Procurorul General, Augustin Lazăr, poate să atace în contencios administrativ cererea de revocare formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

Conform HotNews, fostul președinte al CCR a explicat că deschiderea acțiunii în Justiție nu trebuie să aștepte nici avizul CSM, nici semnarea de către președinte a decretului de revocare, adresa prin care Ministrul Justiției informează președintele de declanșarea procedurii de revocare fiind un act administrativ.

Actul pe care dl Tudorel Toader îl trimite președintelui, solicitarea de revocare, este un act administrativ. Și actele administrative pot fi atacate la Curtea de Apel, dacă e vorba de un ministru. Și în Constituție, și în legea contenciosului administrativ zice că o persoană ale cărui drepturi sau libertăți sunt afectate printr-un act administrativ ilegal poate să ceară justiței anularea actului și repararea prejudiciului, dacă este cazul. Eu cred că Procurorul General, oricine ar fi el, nu numai ăsta de acuma, oricare altul, ar putea să atace această cerere, această sesizare a ministrului, mai ales că judecătorii Curții Constituționale, prin decizia aceea cu revocarea dnei Kovesi, au spus ei acolo că actul ministrului este actul final, președintele nu poate să-l refuze. Președintele nu poate să refuze revocarea și atunci actul prin care se cere revocarea, fiind un act administrativ, ar putea fi atacat în Justiție, pentru că orice om, orice cetățean al acestei republici, dacă-i este afectat dreptul, trebuie să aibă o cale de atac la Justiție. Constituția spune că accesul la Justiție este liber și nimeni, nicio lege nu poate îngrădi acest drept. (…) Procurorul General poate să atace cererea Ministrului, nu trebuie să aștepte decretul președintelui, care și el poate fi atacat. Nu înțeleg de ce dna Kovesi nu a făcut și ea la fel atunci„, a declarat Augustin Zegrean pentru HotNews.

 

1 COMENTARIU

  1. Domnule jurist, va reamintesc ( daca ati uitat ) faptul ca o divergentza ( ca sa nu le numesc contradicitii sau conflicte ) intre parerile unui ministru si a presedintelui tzarii, cu privire la Constitutie, nu face obiect al Contenciosului administrativ, fiind un „conflict constitutional ” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.