Mircea Romocea, primarul oraşului Năsăud, încearcă să recurgă la artificii imobiliare pentru a-l mulţumi pe bunul său prieten şi fost partener de afaceri, Ionel Horj. Acesta a pus ochii pe nişte imobile aflate în proprietatea administraţiei locale năsăudene, pe care deocamdată le deţine prin concesiune de mai bine de 10 ani.

În numele năsăudenilor pentru care vrea să realizeze un complex de agrement – proiect gen Băile Figa de la Beclean, Mircea Romocea a pregătit mai multe variante ca să-i facă jocurile lui Horj.

 

 

Primarul Năsăudului, Mircea Romocea, recurge la felurite tertipuri pentru a-şi mulţumi favoriţii, nu foarte mulţi la număr, cel puţin la o primă vedere. Şi dacă are şi un motiv care aparent este în favoarea năsăudenilor, nu renunţă cu una cu două. Culmea este că în toate jocurile lui Romocea de până acum, în care este vorba de posibile beneficii, firele conduc spre o singură persoană – Ionel Horj.

Săptămâna trecută, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Năsăud ar fi trebuit să figureze un proiect de hotărâre privind suspendarea unor contracte de concesiune. Cesionarul este nimeni altul decât Ionel Horj, prieten şi fost partener de afaceri al lui Romocea.

Proiectul ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi, aşa cum bine am menţionat, însă, în ultimul moment, Mircea Romocea l-a făcut nevăzut fără a mai da cuiva vreo explicaţie şi nici măcar nu a anunţat în plenul şedinţei, înainte ca ordinea de zi să fie aprobată de aleşii năsăudeni, că îl retrage. Culmea, niciun consilier local nu a avut tupeul să întrebe ceva despre soarta acestuia, chit că a fost dezbătut în comisiile de specialitate, în cadrul cărora a obţinut avize favorabile.

 

Proiect de hotărâre cu dedicaţie

În proiectul de hotărâre care ar fi trebuit supus atenţiei consilierilor locali năsăudeni este vorba de încetarea a nu mai puţin de trei contracte de concesiune, încheiate în anii 2001, respectiv 2004. Astfel, discutăm de un contract de concesiune încheiat în 2001 între Primăria Năsăud şi SC Iones Sacis SRL având ca obiect imobil teren şi construcţii „Abator” str. Bistriţei în suprafaţă de 2.800 m.p. De asemenea, un al doilea contract care urmează să înceteze dacă aleşii locali năsăudeni vor aproba, a fost încheiat tot în 2001 între Primăria Năsăud şi PF Horj Ionel şi Mădălina având ca obiect imobilul teren situat în ridul Răstoci în suprafaţă de 714 m.p. Cel de-al treilea contract de concesiune a fost încheiat de administraţia locală năsăudeană în 2004 între Primăria Năsăud şi două societăţi comerciale năsăudene – Iones Sacis SRL şi Estrada SRL având ca obiect imobil teren şi construcţii „Centrală termică dezafectată Policlinica veche” în suprafaţă de 490 m.p.Aşa cum am precizat mai sus, numitorul comun este Ionel Horj, care deţine SC Iones Sacis SRL, dar şi PF Horj Ionel şi Mădălina.

Renunţarea la concesiunea asupra celor trei imobile nu este însă gratuită, cu atât mai mult cu cât acestea au fost concesionate pe o perioadă de 50 de ani. Horj îşi doreşte ca prin cedarea unei suprafeţe de 93 de ari de teren în favoarea administraţiei locale năsăudene pentru construirea unui complex de agrement pe malul Someşului, lângă balta Liceului Silvic, să primească la schimb exact cele trei imobile al cărui concesionar este în acest moment.

Chiar dacă suprafaţa imobilelor concesionate este jumătate din suprafaţa de pe malul Someşului, în mod clar Horj ar ieşi în avantaj fiindcă două din imobilele concesionate au şi construcţii.

 

În 2013 anunţa realizarea unui complex de agrement

Situaţia terenului situat pe malul Someşului, pe care Horj l-ar da la schimb, este una destul de ciudată, fiindcă afaceristul năsăudean ar fi cumpărat doar drepturile litigioase de la persoana care a revendicat suprafaţa respectivă spre a-i fi retrocedată în baza legilor fondului funciar, susţin surse ale Gazetei de Bistriţa. Asta se întâmpla undeva prin 2012, potrivit surselor noastre. Exact în urmă cu un an, în ianuarie 2013, Mircea Romocea anunţa cu surle şi trâmbiţe că intenţionează să construiască lângă balta Liceului Silvic un complex de agrement.

„Primăria face demersuri pentru a intra în posesia a trei hectare de teren amplasate la Balta Liceului Silvic, vizavi de staţia CFR. După ce spre sfârşitul anului trecut am reuşit să obţinem semnătura ministrului Educaţiei de schimbare a destinaţiei respectivului teren, acum aşteptăm finalizarea statutului juridic al amplasamentului, întrucât mai sunt solicitări de retrocedare”, declara acum un an Mircea Romocea, conform Mesagerul.

 

Horj s-ar alege cu „Abatorul” plus 25.000 de euro

Din cele trei hectare pe care primarul le menţiona în declaraţia dată Mesagerul, circa o treime aparţin lui Horj. Vorbim mai precis de 93 de ari, adică 9.300 metri pătraţi. În şedinţa ordinară de săptămâna trecută, primarul Mircea Romocea a dat-o cotită şi a afirmat răspicat că a ajuns la concluzia că, după ce a consultat anumiţi experţi, este mult mai bine ca primăria să cumpere terenul pe care Horj îl deţine pe malul Someşului, iar în schimb să îi vândă „cele 34 de ari de la Abator”. Aici este foarte interesant că dintr-o dată suprafaţa de la „Abator” a crescut cu 6 ari, de la 28 de ari, cât era menţionat în proiectul de hotărâre pe care nu l-a mai supus dezbaterii consilierilor locali năsăudeni, la 34 de ari. Romocea le-a adus la cunoştinţă aleşilor că s-au făcut şi nişte calcule. Astfel, un ar de teren de la Abator a fost evaluat de experţii la care a apelat, la circa 1.950 euro, deci s-ar ajunge la un preţ total de 66.252 euro. În schimb, un ar de teren de pe malul Someşului ar avea o valoare de circa 950 de euro, astfel că s-ar ajunge la un preţ de aproximativ 88.000 de euro. Potrivit primarului, Horj ar fi înscris terenul de pe malul Someşului în cartea funciară pe numele său.

Dacă această tranzacţie va avea loc, practic Horj se va alege cu terenul de la Abator şi construcţiile existente acolo plus, conform afirmaţiilor primarului Romocea, încă aproximativ 25.000 de euro – diferenţa rezultată pentru vânzarea terenului de lângă Someş. Un alt aspect interesant este şi faptul că banii necesari pentru diferenţă au fost cuprinşi în bugetul local pe 2014 care s-a votat în aceeaşi şedinţă de consiliu local. Conform afirmaţiilor primarului în şedinţa de consiliu, tranzacţia ar trebui efectuată în cel mult o lună, pentru ca să poată fi începute demersurile pentru întocmirea documentaţiilor necesare proiectului cu privire la complexul de agrement.

 

Pieţarii, cuiul din talpa lui Romocea

Anul trecut aduceam în atenţia cititorilor noştri o altă afacere pe care primarul Mircea Romocea ar fi vrut să o facă împreună cu prietenul său Horj. Şi atunci ca şi acum, laitmotivul a fost „binele năsăudenilor şi aspectul oraşului”. Este vorba de piaţa agro – industrială din Năsăud, care în zilele de joi este super-aglomerată din cauza comercianţilor care vin să îşi vândă produsele acolo. Practic, numărul tarabelor acestora depăşeşte cu mult suprafaţa pieţei propriu-zise şi se întinde până în zona Gării CFR a oraşului, două străzi fiind total blocate – Iulian Marţian şi Gării.

După ce teoretic a căutat soluţii, Romocea s-a oprit asupra uneia care este foarte ciudată din multe puncte de vedere – să multe pieţarii pe un teren situat peste calea ferată, taman pe malul râului Someş, pe care primăria ar urma să îl închirieze. Această variantă, de a fi mutaţi pe malul apei, a stârnit însă reacţii negative în rândul comercianţilor care vin să îşi vândă produsele în piaţa din Năsăud.

 

Cireaşa de pe tort este însă alta. Terenul de aproximativ un hectar suprafaţă, pe care ar urma să fie realizată noua piaţă industrială, aparţine, ghiciţi cui, lui Ionel Horj. Terenul cu pricina fusese obţinut de Horj pe acelaşi model ca şi terenul de lângă balta Liceului Silvic pe care acum administraţia locală năsăudeană ar urma să îl cumpere pentru a realiza complexul de agrement. Imediat după ce a fost lansată ideea că piaţa industrială ar putea fi mutată acolo, Horj s-a apucat să îl amenajeze, cu toate că oficial s-au cerut oferte de terenuri pentru respectivul obiectiv.

Procedura în baza cărei ar fi trebuit să fie închiriat terenul este şi ea interesantă, pentru care într-o primă fază s-ar fi organizat o licitaţie. Conform celor stabilite de administraţia locală şi aprobate în consiliul local, unul dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească ofertanţii pentru a fi eligibili este ca terenul să aibă o suprafaţă de minim 10.000 m.p. Însă acesta trebuie să aibă acces pentru vehiculele de până la 7,5 tone, să aibă utilităţi (apă, canalizare, energie electrică), să nu fie ocupat mai mult de 5% de construcţii, iar panta medie a terenului să nu depăşească 3%. În aceeaşi procedură, se stipula că la licitaţie trebuie să participe cel puţin două firme. Dacă la prima strigare nu ar fi fost depuse cel puţin două oferte după şapte zile urma să fie organizată o nouă licitaţie şi dacă şi de această dată nu este îndeplinită condiţia numărului de ofertanţi, atunci urma să se treacă la procedura de negociere directă.

Ultima variată, a negocierii directe este cea mai plauzibilă, pe raza oraşului nu există alte suprafeţe compacte de un hectar care să poată fi închiriate. De la anunţul respectiv făcut public de Primăria Năsăud la începutul anului trecut, a trecut aproape un an. Nu a mai avut loc nicio licitaţie pentru închirierea vreunui teren şi totul a rămas în aer. Potrivit surselor noastre, primarul Mircea Romocea, fixat fiind pe terenul deţinut de Horj, a întâmpinat dificultăţi tocmai din cauză că respectivul teren este situat peste calea ferată, este chiar pe malul râului Someş şi, în plus, mai trec pe acolo şi nişte linii de înaltă tensiune. Ideea de a muta piaţa industrială a fost însă resuscitat în şedinţa ordinară de săptămâna trecută de primarul Mircea Romocea, care ar fi primit o adresă din partea ISU BN prin care i s-ar fi tras atenţia asupra faptului că în perimetrul ocupat de actuala piaţă agro-industrială, în zilele de joi, nu au acces ambulanţa sau maşinile pompierilor în eventualitatea unei intervenţii urgente.

 

Romocea şi-a vândut firma unui nepot de-al lui Horj

Legăturile lui Mircea Romocea sunt atât de strânse încât nu pot fi tăiate cu una cu două după cum rezultă şi din alte acţiuni ale actualului primar al Năsăudului. Înainte de a fi ales ca prim gospodar al Năsăudului, Mircea Romocea a fost administratorul şi asociatul unic al SC Acord Impex SRL, firmă care are ca obiect principal de activitate transportul rutier de mărfuri.  Cu ceva ani în urmă, pe vremea când nu se ocupa de politică avea planuri măreţe şi anume de a construi o microhidrocentrală, undeva pe Anieş. A dus tratative chiar pentru un parteneriat cu o firmă din Austria, însă se pare că la un moment dat acestea s-au blocat. După ce a fost uns primar, Romocea s-a văzut nevoit să renunţe la firmă, însă nu a putut-o da aşa oricui. Drept urmare a vândut-o unei rude apropiate a lui Ionel Horj, lui Ioan Rus. Întâmplător sau nu, sediul actual al firmei al cărui proprietar este acum Ioan Rus, este exact în incinta fostului abator al oraşului, perimetru concesionat de Horj, şi pe care intenţionează să îl cumpere. În plus, visul construirii unei microhidrocentrale nu a rămas doar un vis şi este pe cale să fie transformat în realitate, fiindcă pe malul drept al Someşului, în aval de cascadă începe construcţia unui asemenea obiectiv. MHC-ul care va fi ridicată de Acord Impex SRL este însă unul cu puţin cântec, mai ales că Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăud are un pproiect similar, însă pentru malul stâng al Someşului, exact în perimetrul fostei uzine electrice a oraşului, teren care a fost revendicat şi obţinut de grănicerii năsăudeni.

Despre această poveste însă vom reveni într-un număr viitor.

teren 2 primaria nasaud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.