În cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Primului Război Mondial, în Cimitirul Eroilor din municipiul Bistriţa şi în Parcul Central din oraşul Năsăud, au avut loc astăzi, începând cu orele 10.00, ceremonii militare publice pentru rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial pentru Reîntregirea României. „România întregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri. Să-i pomenim pe cei care au murit pentru ţară şi fie ca numele să le rămână nepieritor”, se arată într-un comunicat de presă semnat de maior Răzvan Zegleanu.

 

În garnizoana Bistriţa ceremonia militară a fost condusă de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonel Iulian Berdilă, în prezenţa senatorilor Ioan Deneş şi Daniel–Cristian Florian, deputaţilor Nechita-Stelian Dolha şi Vasile-Daniel Suciu, subprefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, Terente Ciui, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, viceprimarului municipiului Bistriţa, Gelu Muti, reprezentanţilor instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Bistriţa, reprezentanţilor Filialei Judeţene a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a Filialei Judeţene a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor militare în rezervă şi retragere şi locuitori ai municipiului Bistriţa.

În garnizoana Năsăud ceremonia a fost condusă de locţiitorul comandantului Batalionului 405 Srijin Logistic „Năsăud”, locotenent colonel Lucian Pupeză în prezenţa autorităţilor publice locale, reprezentanţilor instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Năsăud şi locuitori ai municipiului Năsăud.

Cu prilejul Centenarului Primului Război Mondial pe întreg teritoriul naţional au fost organizate ceremonii militare publice la aproximativ 100 de monumente ale eroilor, unde au fost citite numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru patrie. Peste 330.000 de militari români au murit în urma acestor conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele populației civile care au fost răpuse de boli, foamete sau au fost executați de trupele de ocupație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.