Laptele, cornul şi merele pentru copiii din şcolile bistriţene se lasă din nou aşteptate. Dacă pentru primele două, din cauza întârzierilor în organizarea licitaţiilor pentru aprovizionare pentru anul şcolar 2016 – 2017, se ştie că totuşi vor ajunge până la urmă pe băncile elevilor, se pare că de la mere copiii şi-ar putea lua gândul. Anul acesta, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a alocat pentru laptele şi cornul elevilor din şcolile din judeţ circa 5,4 milioane lei.

 

Începutul de an şcolar i-a luat din nou prin surprindere pe mai marii judeţului, am putea spune, judecând după întârzierile în organizarea licitaţiilor pentru furnizorii de mere, lapte şi produse de panificaţie în şcoli. Şi nu e prima dată când se va întâmpla ca anul şcolar să înceapă fără temele făcute de cei responsabili cu semnarea contractelor de aprovizionare. De ce? Simplu! Nu s-a ştiut până la finele lunii august câţi copii sunt în învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat din judeţ!?

 

Când nu se ştie numărul de elevi, începutul şcolii te ia prin… surprindere

Dacă structura noului an şcolar era deja cunoscută din data de 20 iulie, fiind comunicată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud de către Inspectoratul Şcolar şase zile mai târziu de la data apariţiei Ordinului Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în privinţa numărului de elevi instituţiile judeţene au mai avut nevoie de încă o lună de zile. Să fi fost pe motiv de vacanţă? Cine poate ştii… Cert este că abia pe data de 25 august au fost publicate anunţurile de începere a procedurii de licitaţie pentru achiziţia de produse lactate şi de panificaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Şi aşa a putut afla, în sfârşit, toată lumea că „numărul total de preşcolari şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat pentru tot judeţul este de 33.865, iar numărul de zile derulare program, 169.”

 

Cine lipseşte de la ore rămâne fără lapte şi corn

Pentru aprovizionarea şi desfacerea produselor solicitate, s-au păstrat la nivel de judeţ cele cinci zone de distribuţie, respectiv Bistriţa, Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, respectiv Teaca – Lechinţa. Desigur că ofertele pot fi depuse pentru unul, pentru mai multe sau pentru toate loturile, preţul unitar pentru produsele lactate pentru fiecare elev/zi fiind de 0,63 lei fără TVA, iar pentru produsele de panificaţie 0,31 lei fără TVA.

Din acest an însă, ca noutate în caietul de sarcini, apare condiţionarea prezenţei la şcoală a elevului. Ce se va întâmpla în caz de absenţe? Produsele vor ajunge doar la anumiţi copii, după cum au aflat şi directorii de şcoli în prima şedinţă din noul an şcolar de la IŞJ Bistriţa-Năsăud.

„Beneficiază de aceste produse doar elevul prezent la ore, cel cu prezenţă 100%. În cazul în care copilul nu este prezent la ore şi în catalog sunt trecute absenţe, nu beneficiază de aceste produse, indiferent dacă este sau nu sărac. De acum, evidenţa şcolară trebuie să se regăsească în toate situaţiile care se trimit la sfârşit de semestru. La fiecare săptămână sau două săptămâni trebuie luată legătura cu furnizorul şi scăzut stocul de produse”, a explicat directorilor de şcoli consilierul Georgeta Suciu, responsabil pentru implementarea programelor din partea Consiliului Judeţean.

radu moldovan net

Iar fără mere s-ar putea să rămână toţi

Deşi valorile produselor par mici, suma totală pe întreg anul şcolar nu este una deloc de neglijat pentru un ofertant, eventual câştigător al licitaţiei. Adică, pentru produse lactate, care poate fi lapte UHT, sau iaurt, Consiliul Judeţean e dispus să cheltuiască până la 3.605.606 de lei, fără TVA (aproximativ echivalentul a 800.000 de euro), respectiv pentru produsele de panificaţie, cornuri sau biscuiţi dulci, până la 1.774.187 lei (aproape 400.000 de euro). Şi de aici întrebarea legitimă, cu răspuns anticipat: cum să mai poată beneficia elevii de acest drept al lor încă din prima zi de şcoală, având în vedere termenul foarte întârziat la care au fost demarate licitaţiile? Unde mai punem şi probabilele contestaţii care pot apărea, ce vor amâna şi mai mult momentul semnării contractelor de aprovizionare, având în vedere valoarea lor deloc de neglijat din partea oricărei firme de distribuţie, ceea ce va duce, desigur, la o întârziere suplimentară…

Dar dacă pentru lapte şi corn măcar se ştie că odată şi odată vor apărea pe băncile şcolilor, în privinţa merelor situaţia este total incertă. Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, spune că pentru noul an şcolar nu se ştie deocamdată dacă se va derula acest program, procedura de achiziţie nefiind nici măcar începută.

 

Întârzieri şi în alţi ani

Dacă anul trecut, Consiliul Judeţean condus de acelaşi preşedinte Radu Moldovan, lansa din timp licitaţiile pentru furnizarea cornurilor şi a laptelui în şcolile din judeţ, valoarea totală estimată a contractelor fiind de peste şase milioane de lei, precedente de întârziere au fost în schimb în 2014.

La licitaţia pentru cornuri, toate contractele s-au dus în final către aceeaşi firmă, Media Pop Art. Coincidenţă sau nu, firma câştigase şi unul dintre loturile anului anterior, 2013, la doar câteva luni de la înfiinţare. Valoarea totală a contractelor 1,7 milioane de lei. Aceeaşi firmă îşi mai adjudeca contracte în judeţele Satu Mare, Alba şi nu numai. În schimb, licitaţia intitulată ”Furnizare mere în cadrul „Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli” pentru anul şcolar 2014- 2015, judeţul Bistriţa Năsăud” era în luna iulie încă în fază de ofertare.

 

La anul, o masă caldă pentru toţi?

Deşi nu se ştie termenul la care vor sosi primele loturi destinate elevilor, la şedinţa cu directorii de şcoli de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, conducătorilor de unităţi de învăţământ li s-a pus în vedere deja să fie foarte atenţi la condiţiile şi spaţiile în care vor fi depozitate produsele. Fiecare şcoală va trebui să aibă desemnată o persoană care va răspunde de recepţia, distribuirea şi întocmirea situaţiilor la sfârşit de semestru. Conform legii, produsele de panificaţie, fructele şi laptele se vor primi doar pe baza unor avize eliberate de către furnizor. Avizele vor trebui să cuprindă data la care sunt livrate produsele, numărul de bucăţi şi cantitatea în kilograme. Aşa cum am mai precizat, tot persoanele responsabile cu întocmirea situaţiilor semestriale vor scădea şi stocurile în caz de absenţe ale elevilor la ore.

Inspectorul şcolar general al judeţului, Camelia Tabără, le-a mai comunicat directorilor de şcoli că, începând din acest an, se va încerca înlocuirea programelor „lapte şi corn”, respectiv „mere în şcoli”, cu asigurarea servirii unei mese calde de către fiecare elev.

Programul „o masă caldă” pentru elevi va fi însă în fază de test, el începând a se derula în doar 50 de unităţi de învăţământ din ţară. În judeţul Bistriţa-Năsăud, doar şcoala din comuna Tiha Bârgăului va fi cuprinsă în acest program. În funcţie de succesul pe care îl va avea înlocuirea laptelui, al cornurilor şi al merelor cu servirea unei mese calde, se va decide dacă de anul viitor şi alte şcoli din judeţ vor avea acelaşi regim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.