ANI loveşte în consilierul agresiv de la FELDRU pentru ilegalităţile comise

246

Agenţia Naţionala de Integritate s-a sesizat în cazul consilierului din Comuna Feldru, Grigore Cifor. După o investigaţie derulată de inspectorii ANI, aceştia au constatat că bărbatul a încălcat legea, aflându-se în conflict de interese administrativ.

 

ANI despre ilegalităţile lui Cifor

Constatările ANI întăresc ceea ce Gazeta de Bistriţa susţinea anul trecut: Grigore Cifor abuza de putere participând în calitate de consilier local la hotărâri luate de Asociaţia Crescătorilor de Ovine Gergeleu – Nepos. Surse din zona Feldru susţineau că motivul pentru care acesta participa la şedinţele decizionale ale respectivei asociaţii era pentru a influenţa modul re repartizare a fondurilor şi terenurilor beneficiarilor.

„În calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri cu privire la Asociaţia Crescătorilor de Ovine Gergeleu – Nepos, judeţul Bistriţa Năsăud, al cărei preşedinte este începând cu data de 04 iunie 2010.

Una dintre Hotărâri privea modificarea naturii juridice a Contractului de Administrare a pajiştilor aparţinând domeniului public al comunei Feldru încheiat cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine Gergeleu – Nepos, judeţul Bistriţa Năsăud, iar cealaltă Hotărâre privea concesionarea pajiştilor aparţinând domeniului public al comunei Feldru, în urma acesteia fiind încheiat Contractul Cadru de concesionare pentru suprafeţele de pajişti aflate în domeniul public al comunei Feldru.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70, art. 71 şi art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispoziţiile art. 75, lit. a) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004” se arată în documentul celor de la ANI.

 

Agresivul consilier Cifor cu familia

Ultima dată în care Cifor a fost ”mediatizat” era vorba de scandalul în care au fost chemaţi poliţiştii de la IPJ printr-un apel la 112.

Concret, în calitatea (pe care o deţinea atunci) de preşedinte al Asociaţiei de Ovine din Feldru a lovit o femeie de 61 de ani din Nepos după ce aceasta ar fi încercat să depună acte pentru a obţine beneficii după animalele ce le are în posesie. Grigore Cifor, preşedintele asociaţiei, i-a aplicat mai multe lovituri victimei Ana Tomi. În această primăvară, copiii lui Grigore Cifor au iscat şi ei un conflict în urma căruia doi bărbaţi au ajuns internaţi în spital.

„Sa vină D.N.A-ul la Grigore Cifor şi să explice cum s-a făcut proprietar în păşunea comunală plus şmecheriile care le fac cu asociaţiile de bovine şi ovine. PNL la Nepos şi-a dat cu firmă în cap punându-l pe lista de consilieri pe sus numitul care de când e venit pe lume a fost şi este o infecţie pentru sat. VREM DREPTATE!!! Ne-am săturat de şmecherii”, comentează un localnic.

„Cum să nu fie disperaţi atât Grigore Cifor cât şi Beşuţ Toader viceprimarul că sunt în pericol să piardă miliardele de lei subvenţiile APIA amândoi sunt şi preşedinţi de Asociaţie şi consilieri locali PNL,deşi sunt incompatibili ” mai adaugă o altă persoană ce a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Gazeta de Bistriţa a aflat de nefericitul incident, de la fiica Anei Tomi. Potrivit celor relatate de aceasta, actul de violenţă al lui Grigore Cifor a survenit fără o bază anume. Victima era în stare de şoc, având în vedere vârsta înaintată pe care o are.

Incidentul a fost confirmat atunci de către Biroul de Presă al IPJ: „În data de 12 iunie poliţiştii din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud s-au deplasat in comuna Feldru în urma unui apel la 112 prin care se anunţa are loc o agresiune asupra unei femei în vârstă din satul Nepos. Pentru agresor s-a întocmit dosar penal pentru lovire şi alte violenţe”, comunică surse oficiale din cadrul IPJ.

 

Nu e singurul ce are probleme cu legea

Luna trecută alţi trei primari au fost declaraţi, incompatibili sau în conflict de interese, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), unul dintre aceştia fiind din Bistriţa-Năsăud.

Este vorba despre primarul comunei Şanţ, Ioan Szabo, care, potrivit ANI, „În perioada 12 septembrie 2012 – 03 iulie 2014, a deţinut funcţia de primar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Enea Grapini din judeţul Bistriţa-Năsăud, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003„.

Doi primari au găsiţi în conflict de interese. Unul dintre aceştia este Marian Vlasici, primarul comunei  Lupac, judeţul Caraş-Severin, care „În perioada deţinerii mandatului 2012 – 2016, a încheiat un contract de concesiune pentru terenuri – categoria de folosinţă păşune cu Zuza din Lupac Cooperativa Agricolă (în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine funcţia de administrator şi calitatea de membru cooperator fondator) şi un contract de executări de lucrări cu S.C. Consiron S.R.L. Reşita (în cadrul căreia fiica persoanei evaluate era angajată în funcţia de contabil), în cuantum de 7.397,24 lei. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70, art.71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004”.

Cel de-al doilea este Tiberiu Chirilaş, primarul comunei Vama Buzăului, judeţul Braşov, care „În perioada deţinerii mandatelor de primar 2008 – 2012 şi 2012 – 2016 a iniţiat, semnat şi aprobat două proiecte de hotărâre, un contract de concesiune încheiat între Primăria comunei Vama Buzăului şi Asociaţia „Transhumanţa Vama Buzăului” (asociaţie în cadrul căreia persoana evaluată a deţinut calitatea de membru fondator şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director), precum şi documentele aferente acestuia. Astfel, în perioada 2010 – 2013, perioadă în care persoana evaluată a deţinut calităţi şi funcţii în cadrul Asociaţiei „Transhumanţa Vama Buzăului”, aceasta a obţinut sprijin financiar în campaniile 2010 – 2013, în sumă totală de 8.430.951,71 Lei, încălcând dispoziţiile art. 70, art.71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 75, lit. f) din Legea nr. 393/2004”.

Mihaela Trif

2 COMENTARII

  1. „În calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri cu privire la Asociaţia Crescătorilor de Ovine Gergeleu – Nepos, judeţul Bistriţa Năsăud, al cărei preşedinte este începând cu data de 04 iunie 2010.”
    E foarte interesant pentru ca din 2008 pana in 2012 Grigore Cifor nu a fost consilier local si e regretabil ca cei care scriu acest articol nu se informeaza inainte de a scrie acest lucru.

    • Cred că ar trebui sa citiţi cu mai multă atenţie textul. Conflictul de interese administrativ despre care face vorbire Agenţia Naţională de Integritate nu face referire strict la perioada 2008 – 2012. ANI precizează doar faptul că domnul Cifor deţinea calitatea de preşedinte al asociaţiei crescătorilor de ovine în cauză încă din 2010. Practic, dumnealui ar fi trebuit să se abţină de la votul celor două proiecte de hotărâri.

LĂSAȚI UN MESAJ