• Primarul Năsăudului, Mircea Romocea, a scăpat ca prin urechile acului de un dosar penal în care era acuzat de abuz în funcţie, beneficiind de clemenţa legii, dar şi a procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud. Abuzul în funcţie i-a fost transformat lui Romocea în neglijenţă în serviciu şi astfel a scăpat cu o amendă de o mie de lei.

  • În 2013, circa o lună şi jumătate, Mircea Romocea a fost internat într-un spital din Cluj-Napoca, de acolo el semnând şi emiţând totodată dispoziţii. Asta în condiţiile în care atribuţiile sale puteau fi delegate viceprimarului.

 

În timp ce era internat în spital, în perioada 26 iunie – august 2013, Mircea Romocea a semnat 21 de dispoziţii. Pe masa procurorului de caz au ajuns doar patru dintre acestea, omul legii rezumându-se doar la acestea, fără să ancheteze câte au fost semnate în total. Culmea este că, procurorului i-a luat un an şi jumătate ca să ancheteze cazul până să dea o soluţie.

 

Urmărire penală declanşată în 2014

Plângerea penală a fost depusă pe numele lui Mircea Romocea pe data de 16 SEPTEMBRIE 2014, iar pe 28 SEPTEMBRIE 2014 procurorul de caz, Nela Radmacher, a dispus începerea urmăririi penale IN REM, adică a faptei mai precis, sub aspectul comiterii infracţiunii de „abuz în serviciu” prevăzut şi pedepsit de art. 297, alin 1 din Codul penal, „reţinându-se următoarea stare de fapt: numitul Romocea Nicolae Mircea, în calitate de primar al oraşului Năsăud, a emis dispoziţii, deşi se afla în concediu medical”. Ideea de bază din acest punct este faptul că s-a luat în calcul doar un singur act, adică o singură dispoziţie aflată la dosarul penal.

Ancheta a curs greu, deşi cauza nu era una deloc complexă. Abia în 3 DECEMBRIE 2015, deci după UN AN ŞI CEVA de la începerea urmăririi penale, procurorul de caz a decis să extindă urmărirea penală „cu privire la alte trei acte materiale (n. r. – alte trei dispoziţii semnate în spital) ale infracţiunii de abuz în serviciu”.

 

După un an şi jumătate… declaraţii

După o lună şi jumătate de la ultimul act al procurorului, mai precis pe data de 14 IANUARIE 2016, a fost schimbată şi încadrarea juridică, în sensul că articolului din codul penal care prevede abuzul în serviciu, respectiv art. 297, alin 1, i s-a aplicat art 35 alin 1 Cod penal prin care se reţine forma continuată a unei infracţiuni comise de o persoană.

În final, procurorul Nela Radmacher reţine următoarea stare de fapt:

„În cursul lunii iulie 2013, numitul Romocea Nicolae Mircea s-a aflat în concediu medical fiind internat într-o unitate medicală din mun. Cluj-Napoca. Având în vedere situaţia prezentată, cel în cauză nu a delegat nici persoană care pe timpul cât se află în concediu să îndeplinească atribuţiile sale de primar al oraşului Năsăud. Cu toate acestea în perioada prezentată au fost emise dispoziţiile nr. 233/10.07.2013 (n. r. – prin care Mircea Romocea a dispus delegarea atribuţiilor secretarului primăriei George Pop aflat în „concediu de odihnă şi medical, altor doi jurişti din cadrul primăriei), 239/19.07.2013 (n. r. – pentru constituirea unei comisii de licitaţie privind vânzarea unui semigreder din proprietatea primăriei), 240/24.07.2013 (n. r. – pentru convocarea şedinţei ordinare a Consiliului local din acea lună)  şi 241/26.07.2013 (n. r. – pentru constituirea, ATENŢIE, comisiei de evaluare a ofertelor prin licitaţie publică pentru concesionarea Barajului de fund. Respectiva licitaţie, aşa cum am arătat în alte numere ale publicaţiei noastre a avut la bază un caiet de sarcini făcut cu dedicaţie, întrucât se urmărea, şi de altfel aşa s-a şi întâmplat, ca doar SC Acord Impex SRL, firmă la care Romocea renunţase cu puţin timp înainte, să poată participa şi să fie declarată câştigătoare), pe care angajaţii Primăriei oraş Năsăud le-au pus la dispoziţia numitului Romocea Nicolae Mircea, prin efectuarea de deplasări în mun. Cluj-Napoca, unde cel în cauză le-a semnat în calitatea sa de primar al oraşului Năsăud”, arată procurorul de caz în ordonanţă.

 

Praf în ochi

Ce a rezultat în urma cercetărilor, fapt? Mircea Romocea a fost audiat de procuror abia în 14 IANUARIE 2016, în aceeaşi zi în care procurorul a decis să îi schimbe încadrarea. Din declaraţia acestuia procurorul Nela Radmacher a reţinut că:

„La data de 27.06.2013, suspectul a fost internat de urgenţă din cauza unei probleme medicale abdominale la Clinica de chirurgie 1 din mun. Cluj-Napoca, ocazie cu care a fost necesară o intervenţie chirurgicală, fiind internat circa 3-4 săptămâni. În această perioadă a ţinut legătura cu martorul Pop George, secretarul Primăriei oraş Năsăud, acesta vizitându-l o dată în perioada cât a fost internat ocazie cu care a pus la dispoziţia suspectului mai multe documente emise în numele Primăriei oraş Năsăud, pe care suspectul le-a semnat în calitatea sa de primar. Acest aspect rezultă şi din foaia de parcurs întocmită în data de 27.07 2013, pentru autoturismul marca BN01PND, precum şi din declaraţiile martorilor Pop George şi Scurtu Viorel Dănuţ (n. r. – şoferul lui Mircea Romocea)”.

În acest punct ne permitem să face nişte precizări, fiindcă totul este tras de păr. Deci, dacă este să ne luăm dup ceea ce doamna procuror a reţinut, atunci secretarul primăriei George Pop a dus lui Romocea să semneze dispoziţii în data de 27 IULIE, conform şi foii de parcurs. Ori pe 10 IULIE, apărea semnată dispoziţia de delegare a atribuţiilor secretarului George Pop care urma să intre în concediu de odihnă şi medical. Să înţelegem că Romocea a semnat dispoziţia de delegare a atribuţiilor secretarului mai târziu cu aproape două săptămâni? Dacă da, frizează cu falsul în cate având în vedere numărul de înregistrare. Dacă nu, atunci, cine i-a dus pe data de 10 iulie respectivul act pentru a fi semnat? Aceleaşi întrebări se impun şi în cazul celorlalte patru dispoziţii cercetate de procuror, fiindcă datele diferă. Deci avem o dispoziţie din data de 10 iulie, una în 19 iulie, a treia pe 24 iulie, şi a patra pe data de 26 iulie, în timp ce secretarul susţine că a fost în data de 27 iulie împreună cu şoferul primarului, la spital în Cluj în vizită la Romocea şi i-ar fi dus să semneze dispoziţiile.

 

Când au fost actele trimise Prefecturii

Realitatea este însă alta, şi acest lucru reiese din referatele de însoţire a dispoziţiilor trimise pentru controlul legalităţii, Instituţiei Prefectului.

Astfel avem:

  • adresa cu nr. 29078/5.07.2013 cu dispoziţiile de la nr. 204 la nr. 230.
  • Adresa cu nr. 29836/15.07.2013 cu dispoziţiile de la nr 231 – la nr 237
  • Adresa 29779/24.07.2013 cu dispoziţiile de la nr 238 la nr. 240
  • Adresa cu nr 30764/31.07.2013 cu dispoziţiile de la nr 241 la nr. 246.

Deci practic secretarul George Pop nu îi putea duce la semnat decât dispoziţiile de la nr 241 la 246, care au fost trimise Prefecturii câteva zile mai târziu, pe 31 iulie, fiindcă restul au fost trimise pentru control mult mai devreme. Acest aspect nu a fost luat în calcul de doamna procuror, se pare, şi nici cercetat.

Pe de altă parte, romocea a mai declarat procurorului că în perioada cât el a figurat internat , ar fi părăsit unitatea spitalicească pentru a veni în oraş, ocazie cu care ar fi semnat documente. Ar fi interesant dacă în condiţiile în care concediul medical al lui Mircea Romocea s-a întins pe o perioadă de o lună şi jumătate, medicul care i-a efectuat intervenţia chirurgicală i-a permis părăsirea spitalului şi mai ales deplasarea pe o distanţă de peste 120 km fără supraveghere medicală.

 

Doar amendat

Pentru faptul că şi-a recunoscut faptele care nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, iar doamna procuror a ajuns la concluzia că statul, recte bugetul local nu ar fi fost prejudiciat în vreun fel, Mircea Romocea a fost achitat, dar obligat să plătească o amendă de 1.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.