Dosarul IPJ Gate îl are ca inculpat pe agentul Manciu Mihai Mircea, acuzat de DNA că ar fi comis un abuz în serviciu faţă de un şofer de la MIS Grup, pe care l-a oprit în trafic. Însă povestea din spatele acestei acuzaţii, prezentată în rechizitoriu, este de fapt un act umanitar pe care agentul l-a făcut faţă de acel şofer. Gazeta de Bistriţa vă prezintă declaraţiile agentului, acuzaţiile DNA dar şi ce impact va acea modificarea făcută de Curtea Constituţională a României la legea abuzului în serviciu cu destinul lui Manciu.

 

Angajatul lui Emil Iugan, patronul de la Mis Grup, şoferul Virgil Bora a fost oprit în octombrie 2014 de către agentul de la Năsăud, Mihai Mircea Manciu, deoarece a fost surprins în timp ce conducea cu peste 100 km/h.

Manciu, aflat în trafic împreună cu agentul Demeter Robert Mihai, l-a oprit pe Bora cerându-i actele pentru a-l identifica.

În acel moment, Bora i-a comunicat lui Manciu că nu deţine documente asupra sa şi că motivul pentru care circula cu aşa viteză era faptul că soţia lui urma să nască şi se deplasa la Cluj pentru a-i fi alături.

Cu toate acestea, Manciu şi-a notat numerele de înmatriculare de pe autovehiculul ce aparţinea Mis Grup SRL şi i-a comunicat lui Virgil că va primi sancţiunea la firma la care lucrează, lăsându-l să plece, dar nu înainte să îl ducă până la secţia de Poliţie din Năsăud.

Pe baza celor întâmplate, Manciu a fost acuzat de DNA pentru comiterea abuzului în serviciu, dat fiind faptul că deşi a emis o amendă pe maşina condusă de Bora, nu trebuia să îi dea drumul la momentul comiterii acelei abateri legislative.

 

DNA pornită pe Manciu

În rechizitoriul întocmit de procurorul de la DNA Cluj, Isaia-Daniel Ciumărnean, printre foştii şefi ai IPJ BN, l-au introdus şi pe Mihai Manciu şi l-au acuzat de abuz în serviciu.

Manciu Mihai Mircea, cetăţean român, fără antecedente penale, cu stagiu militar, subofiţer de poliţie la Poliţia oraşului Năsăud, cu gradul profesional de agent şef principal, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13 din Legea nr.78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, potrivit procurorului Ciumărnean.

Având în vedere că după ce la Mis Grup s-a primit amenda respectivă şi Virgil a trecut-o pe soţia lui ca fiind şoferul ce a comis infracţiunea, DNA i-a imputat şi acest lucru, agentului Manciu.

„În realitate, Manciu Mihai Mircea a acţionat cu intenţie, la solicitarea expresă a inculpatului(n.ref un superior al lui Manciu din IPJ BN), pentru a-i permite contravenientului Bora Virgil să poată indica, în mod fraudulos, o altă persoană nevinovată(n.ref. soţia lui Bora), care să fie sancţionată în locul său.

Deşi avea obligaţia de a-l sancţiona pe Virgil Bora pentru toate contravenţiile săvârşite, având şi obligaţia de a-l identifica pe contravenient, Manciu Mihai Mircea i-a permis acestuia să plece, după care a sunat la Serviciul Poliţiei Rutiere şi a solicitat «să se facă comunicare firmei» (n. refMis Grup SRL, pentru a preciza identitatea conducătorului auto)”, se arată în rechizitoriu.

 

Şoferul se grăbea să devină tătic

Chemat în faţa instanţei, Bora Virgil a avut ocazia să spună şi partea lui de poveste, în faţa judecătorului de la Tribunalul Maramureş desemnat să se ocupe de dosarul IPJ GATE.

ipj bistrita

Nu doar Manciu l-a verificat

Declaraţia lui Manciu, dată în faţa instanţei în calitate de inculpat precizează ca atât el cât şi Demeter au încercat să îşi facă datoria.

„Mai precis, eram în trafic, în maşina poliţiei, dotată cu aparat radar, în patrulare undeva pe str. G. Coşbuc. La un moment dat am observat circulând un autoturism cu mult peste limita legală, adică în jur de 100 km pe oră. Cu semnale luminoase şi sonore am oprit acel autovehicul, am oprit maşina şi în timp ce eu parcam, colegul meu cu care eram în patrulare, Demeter Mihai Robert a coborât, s-a deplasat spre maşina în cauză. Colegul meu a preluat de la conducătorul auto în cauză doar certificatul de înmatriculare şi asigurarea, după care s-a reîntors la maşina poliţiei. În acest răstimp şoferul, am observat că vorbea la telefon însă nu ştiu dacă cu şeful nostru sau cu vreo altă persoană. A ajuns lângă maşina poliţiei vorbind la telefon şi mi-a spus să aştept puţin că o să mă sune cineva. Mi-a spus că se grăbeşte foarte tare, că soţia lui este bolnavă, însărcinată şi este internată la Cluj. După ce a terminat de vorbit la telefon l-am întrebat unde-i sunt documentele şi anume permisul şi buletinul. Mi-a răspuns că nu le are pentru că le-a uitat acasă. După datele personale comunicate de şofer am încercat să-l verific prin staţie în evidenţele noastre.  I-am cerut conducătorului auto Bora Virgil să mă urmeze la sediul poliţiei.

Când am ajuns la sediul poliţiei m-am dus direct la inculpatul Cloşcă să-l întreb ce să fac în situaţia concretă. problema mea era aceea că nu aveam datele reale ci doar cele comunicate de şofer iar în această situaţie orice document aş fi întocmit putea fi anulat de instanţă”, îşi motivează fapta Mihai Manciu.

 

Incidentul nu a fost trecut cu vederea

Cu toate acestea, de consemnat este faptul că Manciu doar a făcut un act umanitar lăsându-l pe Virgil să meargă să-i fie alături soţiei ce urma să nască. Astfel că, deşi nu l-a mai reţinut la secţie, Mihai Manciu a transmis evenimentul mai departe, iar amenda în speţă a fost achitată.

„La ieşirea din schimb, atunci când m-am prezentat la sediul poliţiei şi am consemnat în registrul radar toată activitatea desfăşurată în ziua respectivă. La final, la ultima rubrică, dacă bine-mi aduc aminte am trecut numărul de înmatriculare al autoturismului Audi despre care am vorbit mai sus şi am sunat la Serviciul rutier de pe telefonul personal, cerându-le să facă o comunicare prin care să solicite firmei SC MISS GRUP SRL numele şoferului care a condus autovehiculul tocmai ca să evit probleme pe care le puteam avea în situaţia în care nu aş fi luat măsurile legale”, a mărturisit agentul Manciu.

3 COMENTARII

  1. Este plină de umor declarația lu Manciu
    Deoarece:
    Operatorul radar are obligația consemnării pe loc in registrul radar a datelor conducătorului auto și nu ulterior când ajunge la sediu. Apoi polițiștii au stații radio la ei și pot verifica informațiile furnizate de conductorul auto inclusiv vizualizând poza acestuia . Mai mult dacă l-au dus la sediul politie fără rost (dacă acesta le-a comunicat datele este un abuz ) și aici aveau posibilitatea săi vadă poza
    ………

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.