O crimă comisă la comandă în anul 1998 a fost rezolvată miercuri de poliţiştii Serviciului Omoruri şi de procurorii bucureşteni. Când se aştepta mai puţin, Alexandru Găină, fiul colonelului Constantin Găină de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, a fost ridicat de acasă şi acuzat că în urmă cu 18 ani, la cererea mafiei italiene, l-a ucis cu trei focuri de armă pe afaceristul Mihai Ionescu.

Fiul unui fost şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne („Doi şi-un sfert“ – n.r.) a ajuns în spatele gratiilor, fiind principalul suspect al unui omor comis la comandă în urmă cu 18 ani.    Alexandru Găină a fost ridicat miercuri dimineaţă de trupele speciale ale Poliţiei şi după mai multe ore de audieri pe numele său a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Deşi refuză să recunoască faptul că în schimbul unei sume de bani primită de la mafia italiană a acceptat să-l ucidă pe omul de afaceri Mihai Ionescu (48 de ani), procurorii şi ofiţerii de la Serviciul Omoruri au reuşit să strângă dovezi suficiente care arată că cel care a apăsat cu sânge rece de trei ori pe trăgaci în iulie 1998 este Găină.   15 iulie 1998, ora 22.15. Pe strada Intrarea Mieilor din sectorul 2 al Capitalei se aud trei focuri de armă. Mai mulţi vecini ies la porţile curţilor. Cineva sună la Poliţie. „S-au auzit împuşcături”, anunţa persoana respectivă. În scurt timp, la faţa locului a ajuns echipa de cercetare. Maşina omului de afaceri Mihai Ionescu era în mijlocul drumului, nu apucase să deschidă porţile casei ca să intre.

Cineva l-a aşteptat în întuneric şi a tras până ca afaceristul să poată pătrunde în curte. Au fost trase trei focuri prin portieră, iar Ionescu nu a avut nicio şansă. A murit pe loc. Asasinul voia să fie sigur că-şi ucide victima.

Miercurii, la 18 ani de la comiterea crimei, politiştii l-au ridicat pe Alexandru Găină (42 de ani), care este considerat suspectul principal în acest caz.    „Din probele administrate în cauză a reieşit faptul că, după o supraveghere prealabilă în vederea pregătirii comiterii faptei, inc. Găină Alexandru – Constantin a executat trei focuri cu o armă letală procurată în acest scop, în direcţia victimei I.M., provocându-i plăgi în zona toracelui, leziuni grave care în scurt timp au condus la decesul acesteia”, se arată într-un comunicat emis miercuri de Parchetul Capitalei. 

Surse apropiate anchetei spun că omorul a fost comis la comanda mafiei italiene şi că în spatele asasinatului ar fi stat o datorie de aproape un milion de dolari, sumă pe care victima o împrumutase unor italieni din Napoli. Aceştia nu au mai vrut să îi dea banii şi ar fi pus la cale crima.   Nu le-a luat mult să găsească persoana potrivită să o comită. Alexandru Găină, fiul colonelului „Doi şi-un sfert“, Constantin Găină, era persoana perfectă: tatăl adjunct la cea mai importantă structură din Ministerul de Interne îl putea proteja aşa cum se auzise că mai făcuse şi cu alte ocazii în care beizadeaua a călcat strâmb. Şi nu au fost puţine.

„A fost prins, cercetat şi judecat pentru deţinere de droguri, viol, furt, loviri şi alte violenţe etc. Nu a petrecut însă foarte mulţi ani după gratii”, spun cei care i-au văzut cazierul.   Iar acum părea că scapă cu totul de crima din Intrarea Mieilor. Trecuseră 18 ani. Anchetatorii nu s-au lăsat însă impresionaţi de trecerea timpului şi periodic au reluat cercetările în dosarul care rămăsese cu autor necunoscut (AN – n.r.).

„În perioada 2014-2016, pe lângă alte activităţi specifice, au fost reaudiaţi peste 40 de martori, au fost efectuate numeroase identificări de persoane din planşă fotografică şi au fost reevaluate listingurile telefonice din perioada săvârşirii faptei”, mai arată procurorii în comunicatul de presă.   Cine era victima Mihai Ionescu   Mihai Ionescu, victima asasinatului din iulie 1998, era unul dintre afaceriştii de succes din România acelor ani.

Deţinea mai multe cluburi şi era cunoscut şi pentru că dădea bani cu camătă. Potrivit unor informaţii apărute în presa vremii, la un moment dat, Ionescu şi-ar fi oferit serviciile de agent electoral pentru Frontul Salvării Naţionale şi ar fi candidat pentru o funcţie de senator.   Faptele de omor sunt imprescriptibile   În prezent, Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei mai are de rezolvat 87 de omoruri cu autori necunoscuţi, dosare ce au fost înregistrate din 1990 şi până la începutul anului 2016.

„Până în 2013, omorurile mai vechi de 15 ani se prescriau şi erau scăzute din statistici. După 2013 însă, omorurile au devenit imprescriptibile şi automat numărul lor a crescut. Aşa am ajuns să rezolvăm acum cazuri foarte vechi. Conform regulilor, din şase în şase luni, împreună cu procurorii criminalişti, discutăm aceste dosare, le analizăm şi stabilim anumite priorităţi. Dosarele sunt complicate, sunt unele care au câte 20 de volume”, declara pentru „Adevărul” comisarul-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri, în urmă cu câteva săptămâni.

Acuzat de viol, furt, fugă de la locului accidentului   Alexandru Găină a fost acuzat, printre altele, şi de viol. În luna mai a anului 2000, pe când avea doar 26 de ani, Găină a fost acuzat că a ademenit o tânără din discoteca Karma, la o plimbare cu maşina, iar aceasta ar fi fost dusă, împotriva voinţei ei, în Pădurea Snagov, unde a fost violată.    „Întrucât nu a acceptat să întreţină raport sexual normal cu el în maşină, victima a fost trasă cu forţa jos din maşină, după care a fost lovită cu pumnii şi picioarele peste faţă şi corp, fapt ce a făcut să cadă la sol pe pământul reavăn care s-a impregnat în hainele victimei, pe pantaloni în zona genunchilor şi bluza în zona spatelui. Găină a profitat de imposibilitatea victimei de a se mai apăra, a reuşit să o dezbrace de pantaloni, după care, continuând să o lovească cu pumnii şi picioarele şi imobilizându-i ambele mâini, ducându-i-le la spate, a întreţinut raport sexual normal incomplet cu aceasta, fără să ejaculeze”, se arăta la vremea respectivă în referatul anchetatorilor.

Alexandru Găină a fost reținut de procurori FOTO Sever Gheorghe Citeste mai mult: adev.ro/o96oaj
Alexandru Găină a fost reținut de procurori FOTO Sever Gheorghe
Citeste mai mult: adev.ro/o96oaj

 

Deşi iniţial Alexandru Găină a fost prezentat de poliţişti procurorilor cu propunerea de arestare, Parchetul a refuzat să emită mandat de arestare. A fost ignorat chiar şi mandatul de arestare emis de judecătorii de la Buftea.   

Accidentul din Constanţa   Un alt dosar în care a fost cercetat Găină este legat de producerea unui grav accident rutier în Constanţa, în care a fost acuzat de vătămare corporală gravă a iubitei lui, Despina Panait, precum şi de părăsirea locului accidentului.    Concret, după producerea accidentului, tânărul a scos plăcuţele de înmatriculare ale maşinii care era furată, şi-a abandonat prietena care era în stare de inconştienţă în maşină şi a fugit de la faţa locului.   Cazul a ajuns cu greu pe rolul instanţei, mai ales după ce un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne a stabilit alte concluzii decât cele puse în urma investigaţiilor de către Poliţia Rutieră Constanţa. Aceste concluzii au fost însă desfiinţate prin materialul probator strâns de către procurorii criminalişti care au dispus trimiterea beizadelei în judecată.

Prieten cu celebrul Robocop   Alexandru Găină a fost văzut deseori în compania unui hoţ celebru de maşini, Radu Bolgiu, zis Robocop. La un moment dat a şi fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru furt calificat, însă după ce a executat jumătate din pedeapsă a fost eliberat. Ulterior, în martie 2001, Găină a scăpat de o nouă condamnare pentru implicare în furtul a 18 spargeri de maşini şi de locuinţe, fapte datând din perioada 1991-1994, pentru că, aşa cum a constatat instanţa Judecătoriei Sectorului 2, intervenise prescripţia faptelor. Omul de afaceri Mihai Ionescu a fost omorât pe 15 iulie 1998

Citeste mai mult: adev.ro/o96oaj

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.