Activitatea procurorului Romeo Potop la degetul mic al Înaltei Curți de Casație și Justiție

951

Fostul șef al DIICOT Bistrița-Năsăud, procurorul Romeo Potop a fost reclamat de către Inspecția Judiciară la Consiliul Suprem al Magistraturii. Potrivit anchetatorilor, Potop și-ar fi exercitat funcția de procuror cu rea-credință sau gravă neglijență.

 

La sfârșitul anului 2015, Inspectorul Șef al departamentului din CSM a dat o dispoziție prin care, subordonații să efectueze mai multe controale la toate parchetele din țară, precum și la celelalte instanțe de judecată în vederea verificării modului de luarea a deciziilor de către magistrați(dosare penale, dispoziții, sentințe, soluții, aprobări  mandate).

Printre cei examinați s-a numărat și fostul șef al DIICOT Bistrița-Năsăud, Romeo Potop, care în  prezent este procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița.

 

Conduită defectuoasă

Cei de la Inspecția Judiciară s-au adresat completului de judecată al CSM spunându-le că Potop ar fi încălcat articolul 99, litera t din Legea Statutului Magistraților.

„Art. 99 – Constituie abateri disciplinare:… t) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.”

Potrivit surselor apropiate anchetei, procurorul ar fi avut probleme cu consumul de băuturi alcoolice, unul dintre motivele pentru care a trebui să plece în trecut de la DIICOT Bistrița-Năsăud.

Cu toate acestea, cei de la CSM au stabilit că nu se impune sancționarea sa disciplinară.

„Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Potop Romeo, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99, lit. t, teza a II-a din Legea nr 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, decide CSM la începutul lunii februarie 2017.

 

Nu s-au lăsat mai prejos

După cum li s-a indicat în decizia CSM, cei de la Inspecția Judiciară s-au adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție, motivând că soluția primită la încălcările de lege comise de Potop este nesatisfăcătoare.

Înalta Curte a înregistrat recursul depus de Inspecția Judiciară, iar în prezent aceștia susțin că dosarul  ”se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior”.

 

Nu comentez. Nu știu cu cine vorbesc la telefon

Contactat de Gazeta de Bistrița pentru a-şi exprima o poziţie cu privire la acuzațiile aduse de cei de la Inspecția Judiciară, procurorul Romeo Potop a acceptat apelul telefonic până în momentul în care discuția a ajuns la cererea de sancționare disciplinară a acestuia.

„Ce-i cu CSM-ul? Nu vă cunosc. De unde știu eu că sunteți cine spuneți că sunteți? Nu vreau să comentez nimic pe marginea acestui subiect. Am terminat discuțiile”, răspunde acesta.

Astfel, odată trecut de procedurile preliminare Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili dacă Romeo Potop va fi sancționat disciplinar în raport cu cele semnalate de cei de la Inspecția Judiciară.

LĂSAȚI UN MESAJ