Dosarul de insolvenţă Super Bingo Metropolis arată din mai multe direcţii a ţeapă. Numai analizând faptul că anul trecut au fost doar patru şedinţe de judecată, în 2012 cinci, anul acesta se va judeca cauza abia în martie, iar de la ultimul termen, respectiv 19.11.2013, şi până pe 31 ianuarie 2014 nu s-a finalizat încă încheierea de şedinţă ne face doar să ne întrebăm dacă magistratul Virgil Checec judecă cu celeritatea cauza. Jocul Super Bingo Metropolis s-a reluat la Antena 1, dar problemele dintre Phoenix Games şi Intact Production par să existe în continuare în instanţă.

Procesul de insolvenţă a celor de la Phoenix Games, societatea care organiza până în 2012 jocul SuperBingo Metropolis, a început cu dreptul. Dar pentru cei implicaţi în proces, nu pentru datornici, care nici după aproape doi ani nu şi-au primit banii în totalitate. Nici faptul că statul nu şi-a primit în integralitate restanţele nu îi deranjează pe guvernanţii României. Faptul că firma şi-a schimbat numele, populaţia are un nou mijloc prin care poate să îmbogăţească anumiţi oameni de afaceri, dar şi o mică posibilitate de câştig, pare să-i fi mulţumit. 16 februarie 2012 este data cheie pentru Rus Petru şi Radu Chifa de la Metropolis. Sorin Blejnar, preşedintele de la acea vreme al ANAF, a anunţat în acea zi de joi că a retras licenţa de bingo pentru societatea Phoenix Games. Exact în aceeaşi zi s-a înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud cererea de intrare în insolvenţă prin care se cerea şi intrarea în insolvenţă, cerându-se să se lucreze cu societatea Consult Management IPURL. Firma deţinută de Vasile Urs este cea mai celebră în domeniu, ocupându-se de insolvenţa fostului CPL, dar şi de cea a Gloria Bistriţa. Culmea este că din prima zi s-a dat şi un termen pentru judecarea cererii, respectiv pe 28 februarie. A doua zi s-a depus o cerere de preschimbare a termenului şi exact în acea zi de vineri s-a şi judecat intrarea în insolvenţă, s-a şi acceptat, iar procesul a mers către firma cerută. Absolut nici o problemă, de vreme ce toate zarurile ar fi fost de mult aruncate.

“Cererea debitorului se va judeca de urgenţă în termen de 5 zile în camera de consiliu, fără citarea părţilor”, arată judecătorul Virgil Checec. Magistratul invocă art 27 alin 5 din Legea 85/2006, iar cele cinci zile la care era obligat s-au transformat în “imediat.” Ne întrebăm dacă judecătorii din România ar putea asculta de ordinele unor societăţi comerciale…

 

Banii Metropolis la PSD trag

Printre primii care s-au înscris la masa credală a celor din grupul Metropolis este Primăria municipiului Bistriţa condusă de social-democratul Ovidiu Creţu. Relaţiile celor din grupul Metropolis cu mediul social-democrat sunt mai mult decât cunoscute. Astfel, la doar o săptămână după demararea procedurilor, Primăria Bistriţa solicită o creanţă de 36.341 de lei. Administrator special este “ales” Cosma Vasile Eugen, administratorul de casă al celor de la Metropolis.

 

5.000 de euro, costul unei partide de bingo

SC Phoenix Games trebuia să plătească celor de la Intact  5.000 de euro pentru fiecare ediţie de bingo până în vinerea dinaintea difuzării. În cazul în care plăteau după, suma era de 7.500 de euro pentru fiecare ediţie.  Contractul iniţial dintre cele două entităţi a fost semnat pe 10 august 2009, iar pe 31 august 2014 expira contractul iniţial. Cei de la Antena 1 şi-au luat precauţii însă, trecând în contract că “nici Intact şi nici subcontractanţii săi, staţia TV Antena 1, nu sunt şi nu vor fi în niciun fel implicaţi în acordarea premiilor ori în garantarea acordării acestora.” Pe 28 decembrie 2011 s-a emis un act adiţional care scurta valoarea contractului până pe 31 decembrie 2012.

 

Datoria către Antena de la 0 la 2 milioane de lei

Datoria către Antena Group este o problemă în ecuaţia complexă a insolvenţei Phoenix Games. Dacă iniţial pe raport apărea o creanţă de 81.000 de lei, cei de la Phoenix Games nu recunosc nici o datorie.

“Phoenix Games nu datoreaza Antena TV Group sa nici o suma de bani. Suma solicitata reprezentand daune interese, apreciem ca in cauza nu sunt aplicabile prevederile art. 5.3.2. din contractul nr ip483 din data de 10.08.2009, deoarece conform prevederilor art. 4.3 din acelasi contract “Forta majora exonereaza de raspundere partile in cazul neexecutarii partiale sau totale a obligatiilor asumate prin prezentul contract. Prin forta majora se intelege un eveniment independent de vointa care impiedica partea ca o invoca sa isi execute total sau partial obligatiile asumate. Din aceasta definire a fortei majore se intelege in mod clar si fara dubii ca revocarea licentei de catre comisia de autorizare a jocurilor de noroc din cadrul mfp este un eveniment independent de vointa sc phoenix games srl, fiind imprevizibil si insurmontabil. Sc antena tv group sa a avut cunostinta imediat de aceasta masura, asa cum rezulta chiar din dcumentele anexate cererii de ceanta. Ca urmare, s-a luat msura refuzului transmiterii partidei de joc din data de 19.02.2013, fapt care a creat SC Phoenix Games SRL daune importante. In concluzie, suma pretinsa nu este datorata”, arată cel care se ocupă de insolvenţă, Urs Vasile. Faptul pe care el nu-l prezintă este că celor de la SuperBingo li s-a retras licenţa de joc datorită datoriilor mari pe care le aveau la stat. Fapt care a depins de ei şi de faptul că ei au decis să nu plătească aceşti bani. Creanţa de 2 milioane de lei a fost stabilită în urma unei decizii definitive şi irevocabile a judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj: Irinel Andrei, Claudia Idriceanu şi Danusia Puşcaşu. Aceeaşi Claudia Idriceanu este judecătoarea care a anulat contestaţia celor de la Phoenix Games împotriva retragerii licenţei de bingo. Acelaşi magistrat l-a declarat incompatibil pe primarul Ovidiu Creţu.

 

O amânare uriaşă

Una dintre numeroasele amânări ale magistratului Virgil Checec a fost cea de pe 9 aprilie pe 18 iunie doar pentru o comunicare a notei de şedinţă pentru contestatoare şi pentru a se prezenta o sentinţă civilă emisă de Tribunalul Hunedoara. Urs Vasile îşi ia 2.500 de lei lunar exclus TVA şi un onorariu de succes în procent de 5% din valoarea sumelor achitate către creditori în timpul procedurii. Dacă sumele se ridică la valoarea de aproximativ 15 milioane de lei, acel 5% ar putea reprezenta 750.000 de lei. Un salariu mai mult decât frumuşel am putea spune.

Principalul creditor din acest proces sunt Finanţele, cu 39% din datoriile acceptate, iar din acest motiv DGFP este preşedintele comitetului creditorilor. Alţi membri sunt SC Rewe România, dar şi Primăria Bistriţa.

Phoenix Games a primit în timpul procesului o amendă de 100.000 de lei de la ITM pentru că avea angajaţi 127 de oameni fără contracte de muncă. Au contestat amenda, dar a rămas definitivă şi irevocabilă.

 

Maşinile pierdute

Maşina unuia dintre patronii Metropolis Grup, Petru Rus, cunoscut drept Ciutu, este unică în Bistriţa. Este vorba de un Mercedes  S65 AMG cu motor V12, bi-turbo de 6.500 cmc benzină şi 800 C.P. Maşina este scoasă la licitaţie pentru 487.694 lei (peste 100.000 de euro). BMW-ul seria 7 a lui „Giani”, Radu Chifa,  este şi el în vizorul celor de la FISC,  pentru unele datorii către instituţia fiscală în “afacerea  MONTE-CALM, complexul imobiliar din zona MOPAL, care se pare că a murit înainte de a începe. BMW-ul lui “Giani” este scos la licitaţie pentru 100.000 de lei, circa 25.000 de euro”, arată o sursă apropriată grupului Metropolis.

Împreună cu cele două super maşini ale lui Ciutu şi Giani, mai sunt scoase la licitaţie, la pachet,  şi alte autoturisme de lux: un Passat şi un Audi A6 plus câteva maşini de aprovizionare, 4 Dacii Logan Break şi un Ford Transit. Licitaţia cu strigare pentru autoturismele de lux ale Imperiului Metropolis va avea loc în 2 aprilie. Dar asta nu este decât un alt episod, DGFP Bistriţa-Năsăud repetă o licitaţie pentru aparatele de jocuri electronice aparţinând companiei Metropolis Grup, după ce la începutul lunii martie, la prima strigare, nu s-a reuşit vinderea acestora pentru suma de 1,3 milioane de lei. La începutul lunii ianuarie 2013, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a organizat o licitaţie pentru vânzarea a 150 de aparate de jocuri electronice aparţinând Grupului Metropolis. Nimeni nu s-a arătat interesat atunci, instituţia văzându-se nevoită să repete licitaţia. A fost organizată o nouă licitaţie în data de 11 februarie, preţul de la care porneşte licitaţia scăzând considerabil. Nici la această dată nu a fost un cumpărător, astfel ANAF este nevoit sa o repete. Pentru cele 150 de aparate Fiscul cere 1.036.566 lei, după ce la prima licitaţie preţul pornea de la 1,3 milioane de lei.

 

Urma plină de datorii

Asociaţii de la Phoenix Games au lăsat în urma procedurii de insolvenţă 86 de creditori, conform raportului de insolvenţă. Mai presus de aceasta, 10 societăţi au contestat procedura falimentului. Printre contestatari amintim: Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu (contestaţie admisă pe 04.12.2012.), Antena TV Group SA (contestaţie respinsă), Carp Carmen Simona (contestaţia are termen pe 09.04.2013), Burleanu Radu Ionuţ (contestaţie respinsă), Asăvoae Maria (contestaţie respinsă), municipiul Bistriţa (contestaţia are termen pe 23.04.2013), BRD Groupe Societe General (contestaţia a fost respinsă ca neîntemeiată), Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (respinsă, contestaţia are termen pe 09.04.2013), Maria Gliga (contestaţia are termen pe 09.04.2013) şi Cosmin Chirilă (contestaţia are termen pe 09.04.2013). Conform raportului de insolvenţă, societatea Phoenix Games avea la data de 06.03.2012 un număr de 134 de persoane fizice care nu şi-au primit câştigurile în urma jocului SuperBingo Metropolis.

9 dosare are dosarul de insolvenţă a Phoenix Games cu aproximativ 2.500 de file fiecare reprezentând un volum de documente de aproximativ 22.000 de file

Hotel Metropolis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.