În anul 2014, comisarul șef Leontin Peca era cercetat de procurorii DNA, care primiseră informaţii că ofiţerul, contabilul şef al IPJ Dolj, falsifica statele de plată şi îşi atribuia tot felul de sporuri pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale. Leontin Peca a ieșit atunci la pensie.
În urmă cu şase ani, în Craiova se vorbea mult despre comisarul şef Leontin Peca, un om cu greutate asupra căruia planau suspiciuni greu de crezut.
„Este şeful Serviciului Contabilitate şi este acuzat că ne fura banii. Şi-a însuşit inclusiv banii de înmormântare ai unui poliţist. Din câte înţelegem soţia colegului care a murit a reclamat asta. Este ireal ce se întâmplă”, spuneau la vremea respectivă poliţiştii craioveni. Nu a durat mult şi toată lumea a aflat că Peca s-a pensionat.
„Era logic să facă asta. S-a pensionat, oficial cercatările vor continua şi inculpatul va încerca să-şi aranjeze cumva dosarul. Toţi fac aşa. Şi majoritatea reuşesc să scape de puşcărie”, spuneau foştii colegi.
Iar zvonurile din 2014 par să se confirme acum în totalitate.
Cercetările în dosarul Peca au durat până în anul 2019, când DNA a dispus trimiterea inculpatului în judecată.
„PECA LEONTIN, la data faptelor comisar şef de poliţie, şef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Dolj, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 fapte),
– fals informatic, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
– uz de fals, în formă continuată,
– sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada februarie 2012 – februarie 2014, inculpatul Peca Leontin, în calitate de şef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Dolj, şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că, prin falsificarea statelor de plată, şi-ar fi însuşit fără drept sume de bani (ex. – spor pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale) la care nu avea dreptul, în valoare totală de 28.705 lei. Acţionând în această manieră, inculpatul ar fi prejudiciat bugetul I.P.J. Dolj cu suma de 55.324 lei”, se arăta anul trecut în comunicatul DNA.
Procurorii au menţionat, însă, că Peca se face vinovat şi de alte fapte:
„În perioada 2010 – 2013, cu încălcarea prevederilor legale, acelaşi inculpat a dispus efectuarea unor tranzacţii bancare nejustificate din fondurile financiare ale I.P.J. Dolj în contul bancar al unei asociaţii a poliţiştilor, prin virarea unor sume de bani mai mari decât cele reţinute cu titlu de cotizaţie din salariile membrilor, ulterior însuşindu-şi suma de 150.618 lei. În cauză s-a instituit sechestrul asigurător asupra unor bunuri imobile deţinute de inculpatul Peca Leontin”, au spus procurorii DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză, iar magistraţii au hotărât marţi, 6 octombrie, condamnarea lui Leontin Peca la 3 ani închisoare cu suspendare.
Inculpatul Peca Leontgin urmează „să execute în final pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare alături de 2 ani interzicerea drepturilor prev de art 66 lit a, b C.pen ca pedeapsă complementară În baza art 45 alin 5 C.pr.pen interzice inculpatului drepturile prevăzute de art 66 lit a, b C.pen pe durata prevăzută de art 65 alin 3 C.pen. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art. 92 cod penal…În baza art. 93 alin. 3 C.pen. inculpatul Peca Leontin va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria Municipiului Craiova sau la o altă instituţie din comunitate, care urmează a fi stabilita de Serviciul de Probaţiune Dolj”, se arată în sentinţa Tribunalului Dolj.
În plus, instanţa a constat că „prejudiciul cauzat părţii civile Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj în sumă de 179.315 lei a fost recuperat integral în cursul judecăţii” şi a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa nr.62/P/2014 din 21.10.2019 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului”
Tribunalul Dolj a dispus şi „desfiinţarea menţiunilor false din cuprinsul statelor de plată partea I, a II-a şi a III-a cod 2500 stat 0008 Financiar-Contabilitate privind salariul inculpatului Peca Leontin pe lunile ianuarie – decembrie 2012, ianuarie – iunie 2013, septembrie – octombrie 2013, decembrie 2013 şi ianuarie 2014”.
Fostul poliţist trebuie să plătească suma de 6.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea Tribunalului Dolj poatâ să fie, însă, atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
sursă – Adevărul