Sărbătorirea Zilei Armatei în lume s-a instituit, în mod diferenţiat, de la o ţară la alta, după Primul Război Mondial cu scopul de a oferi societăţii civile posibilitatea evocării faptelor de arme sau evenimentelor hotărâtoare din viaţa fiecărei oştiri. Aceste zile au fost stabilite în corelaţie cu momentele semnificative din istoria modernă şi contemporană a fiecărei ţări în parte.
În general, armatele din Occident nu au stabilită o dată anume ca sărbătoare a armatei. Excepţie de la această regulă fac Franţa, care îşi sărbătoreşte armata la 11 noiembrie (ziua armistitiului dintre Aliaţi şi Germania – 11 noiembrie 1918), Italia, a cărei zi a armatei este la 4 noiembrie (data semnării armistitiului de la Villa Giusti – 4 noiembrie 1918), şi România, care îşi sărbătoreşte Ziua Armatei la 25 octombrie.
Din 1830, anul înfiinţării armatei romane moderne, şi până în anul 1951 în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă (1877-1878), Armata Română a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale.
Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară, ziua de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei.
După 23 august 1944, România a avut o contribuţie substanţială la eforturile de război ale Naţiunilor Unite. Armata română trebuia să contribuie la efortul de război al aliaţilor cu peste 12 divizii de infanterie, conform articolului 1 al Convenţiei de Armistitiu (semnată la 12/13 septembrie 1944), dar aceste forţe au crescut constant în pofida dificultăţilor întâmpinate în cooperarea militară româno-sovietică.
Ofensiva pentru eliberarea părţii de nord-vest a României, începută la 9 octombrie 1944, a fost inclusă în operaţiunea ofensiva „Debreţin”, planificată şi condusă de Înaltul Comandament Sovietic, obiectivele acesteia fiind atinse în data de 25 octombrie 1944 când au fost eliberate localităţile Carei şi Satu Mare. Semnificaţia victoriei este dată de eliberarea teritoriului naţional ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Deşi victorioşi pe câmpul de luptă, ostaşii Armatei Române aveau să suporte consecinţele unui proces de transformare bazat pe realităţile postbelice. Supravieţuitorii au fost mult timp ostracizaţi si marginalizaţi, în mod deosebit cei situaţi în afara graniţelor României, pentru vina de a fi luptat pentru apărarea teritoriului naţional.
Astfel, la 25 octombrie, România sărbătoreşte Ziua Armatei ca simbol al păstrării independenţei şi suveranităţii naţionale. Momentul este unul de evocare a faptelor de arme ale înaintaşilor în locuri precum Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăşti, Mărăşeşti sau Oituz.
Ziua Armatei României, se sărbătoreşte aşa cum se cuvine, în preambulul defăşurării activităţilor dedicate acestui eveniment, Centrul Militar Judeţean Bistriţa – Năsăud în cooperare cu militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, vor desfăşura în garnizoana Bistriţa activităţi specifice, respectiv derularea proiectului „Ziua Armatei în şcoli”, după următorul program :
-în data de 21 octombrie, între orele 09.00 – 13.00, prezentare de echipament militar şi tehnica din dotarea marii unităţi, promovarea carierei militare şi misiuni la care au participat militarii bistriţeni, cât şi evidenţierea însemnătăţii Zilei de 25 Octombrie de către un veteran de război (general în retragere Ioan Birişiu), la Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa.
-în data de 22 octombrie, între orele 10.00 – 11.30, prezentare de echipament militar şi tehnica din dotarea marii unităţi, promovarea carierei militare şi misiuni la care au participat militarii bistriţeni, cât şi evidenţierea însemnătăţii Zilei de 25 Octombrie de către un veteran de război (general în retragere Ioan Birişiu), la Şcoala Generală nr. 3 Bistriţa.