Încă 20 de persoane, inclusiv angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și administratori ai unor școli de șoferi, au fost trimise în judecată pentru că au permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului auto în schimbul unor sume de bani.

În cadrul celui de-al optulea dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, procurorii Serviciului teritorial Suceava au finalizat investigațiile. În acest dosar, 20 de persoane au fost trimise în judecată, printre care angajați ai MAI, instructori și administratori ai unor școli de șoferi, care au permis fraudarea probei practice a examenului pentru obținerea permisului auto pentru 59 de candidați în cursul anului 2020, în schimbul unor sume de bani. Dosarul a fost disjuns datorită dimensiunii infracționale și a numărului mare de persoane implicate, potrivit DNA.

Printre cei trimiși în judecată se numără Cristian Blîndu, ofițer de poliție la data faptelor, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, luare de mită în formă continuată și spălare a banilor. De asemenea, au fost inculpați Ioan Bogdan Bivol, Anamaria Pascal, Cristian Popa și Gheorghe Ionel Perijoc, toți agenți de poliție la data faptelor, pentru diverse infracțiuni legate de luare de mită și constituirea unui grup infracțional organizat.

În același dosar, alte 15 persoane, administratori ai unor școli de șoferi și instructori auto, au fost trimise în judecată pentru infracțiuni de dare de mită, complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Procurorii au reținut că, începând cu ianuarie 2020, Blîndu Cristian, Pascal Anamaria și Popa Cristian au aderat la un grup infracțional organizat, condus de comisarul-șef Obreja Radu-Ionuț și agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, care avea ca scop fraudarea examenelor practice pentru obținerea permisului de conducere, în schimbul unor sume de bani.

În concret, inculpații Blîndu Cristian, Pascal Anamaria, Popa Cristian și Bivol Ioan Bogdan au pretins și primit mită de la 59 de cursanți, direct sau prin intermediari, sume cuprinse între 100 și 700 de euro, totalizând 14.800 de euro. În schimbul acestor sume, examinatorii efectuau o evaluare superficială a candidaților și intervenea asupra comenzilor autovehiculului pentru a facilita promovarea examenului. Blîndu Cristian a folosit o parte din sumele obținute pentru a achiziționa un autoturism de lux în valoare de 41.500 euro.

În acest caz, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri și sume de bani ridicate de la domiciliile inculpaților Blîndu Cristian (110.740 euro, 1.350 lire sterline și 16.550 lei) și Popa Cristian (30.730 euro, 15.013 lei, 1.129 dolari USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunerea de menținere a măsurilor asigurătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.