De la începutul anului și până în prezent, pe raza județului Bistrița – Năsăud au avut loc 50 de incendii de vegetație la care a fost nevoie de intervenția pompierilor militari bistrițeni și voluntarilor din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pentru ca acestea să nu se extindă la case sau ferme ori păduri. Totuși, trei incendii de vegetație au afectat fondurile forestiere, la nivelul litierei, pe o suprafața de cca. 11 ha, informează ISU Bistrița-Năsăud.

Suprafața totală afectată de incendii de vegetație uscată în anul 2024 este de 96 ha.

Din nefericire, în urma incendiilor de vegetație uscată din anul 2024, două persoane și-au pierdut viața și alte trei au fost rănite.

În ultimele zile, pompierii ISU Bistrița – Năsăud au fost nevoiți să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetație care au afectat aproape 50 ha de teren, în localitățile Crainimăt, Simir, Ciceu Giurgești, Teaca și Unirea.

„Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste și voluntare pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Insistăm asupra faptului că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile de informare și conștientizare în teren desfăşurate de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița” al judeţului Bistrița – Năsăud. Aceste acțiuni vor fi executate de inspectorii de prevenire ai unității noastre, personalul operativ din subunitățile de intervenție și componentele preventive ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județul Bistrița – Năsăud”, transmite ISU Bistrița-Năsăud.

În anul 2023 pompierii militari au lichidat 19 incendii de vegetație pe raza județului Bistrița – Năsăud, în timp ce pompierii voluntari au lichidat 119 incendii de vegetație (incendii care se manifestau pe suprafețe restrânse, lichidate înainte ca acestea să se extindă), iar suprafața totală afectată în anul 2023 a fost de 40 ha terenuri arabile și 0,5 ha pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.