Zece traficanți de droguri au fost condamnați luna trecută de Curtea de Apel Cluj, parte la pedepse cu executare, parte cu suspendare sub supraveghere. Unul dintre aceștia a primit o pedeapsă de aproape 7 ani, dar doar fiindcă era un rest neexecutat dintr-o pedeapsă anterioară după ce a fost eliberat condiționat. Concret, pentru acuzațiile din dosar, pedepsele sunt sub cinci ani de închisoare, în condițiile în care și-au recunoscut vinovăția. Însă instanța a dispus, aspect rar întâlnit în dosarele de acest fel, confiscarea a peste 600.000 lei de la inculpați. Din această sumă totală ,aproape 470.000 lei sunt confiscați doar de la un singur inculpat.

În vara anului 2021, 10 bărbați și o femeie au fost duși în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bistrița-Năsăud sub acuzații de constituire de grup infracțional organizat și săvârșirea infracțiunii de efectuarea fără autorizație de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în urma a 27 de percheziții domiciliare efectuate de polițiști sub coordonarea procurorilor DIICOT Bistrița-Năsăud. Dintre aceștia, șase bărbați și o femeie, alături de alți trei bărbați care au fost inculpați ulterior în dosar, toți acuzați de constituire de grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive și trafic de droguri de risc, au fost condamnați definitiv, în urmă cu circa trei săptămâni, de Curtea de Apel Cluj. Un al șaptelea bărbat din grupul arestat preventiv în urmă cu 2 ani, a fost condamnat anul trecut, într-un dosar disjuns. Un al optulea a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 3 ani cu suspendare sub supraveghere.

De alți doi din grupul inițial nu se mai știe nimic, cel puțin nu apar a fi fost trimiși în judecată până în acest moment.

 

Aproape 30 de percheziții în Bistrița-Năsăud și Cluj

 Pe data de 2 iulie 2021, un comunicat DIICOT arăta că în ziua respectivă au fost efectuate 27 de percheziții domiciliare pe raza județului Bistrița-Năsăud și județul Cluj, la persoane care comercializau substanțe psihoactive. Anchetatorii vorbeau de două grupări infracționale organizate care aveau astfel de îndeletniciri.

“În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii februarie 2021, s-au constituit două grupuri infracționale organizate ce au desfășurat activități de comercializare de substanțe psihoactive, către consumatori de pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 426 de grame de substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv, 26 de grame de canabis, 16 pastile cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, dispozitive de mărunțit, cântare de înaltă precizie, precum și sumele de 23.000 de euro și 8.000 de lei.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 18 persoane”, se preciza la acea vreme într-un comunicat al DIICOT.

Dosare disjunse

Inițial, doi dintre inculpați – Laurențiu Giurgiu și Otniel Bejan, ambii recidiviști, au fost trimiși în judecată în două dosare separate, unul în decembrie 2021, iar celălalt în februarie 2022.

În iunie anul trecut, Giurgiu, acuzat de efectuarea fără autorizație de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (137 de acte materiale), a fost condamnat la 8 luni de închisoare, la care i s-au adăugat 1019 de zile (circa 2 ani și 8 luni) rămase neexecutate dintr-o pedeapsă de 8 ani de închisoare pentru trafic de persoane.

Bejan, trimis în judecată pentru două fapte de efectuarea fără autorizație a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, cu un total de 33 de acte materiale, a fost condamnat în mai anul trecut la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare, sentință devenită definitivă, în urma apelului, în octombrie anul trecut. Totodată, instanța a dispus confiscarea sumei de 9.900 lei, bani proveniți de pe urma comiterii infracțiunilor.

Sentințe definitive

Însă Bejan Otniel a fost trimis în judecată și în dosarul în care Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința definitivă, luna trecută, bărbatul fiind condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare, pedeapsă care conține și condamnarea de anul trecut. Instanța a dispus totodată să i se confiște suma de 25.900 lei.

Alături de el, inculpați în dosar au fost:

 – Ichim Florin – condamnat la 4 ani, 11 luni şi 680 zile închisoare cu executare. De la acesta, instanța a dispus confiscarea sumei de 469.700 lei.

 – Suciu Cristinel – 4 ani și 1 lună închisoare cu executare. De la acesta, instanța a dispus confiscarea sumei de 30.100 lei

 – Lăcătuș Petru – 4 ani, 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare De la acesta, instanța a dispus confiscarea sumei de 6.490 lei.

 – Vass Laszlo – 2 ani și 3 luni cu executare. De la acesta, instanța a dispus confiscarea sumei de 39.450 lei.

 – Suciu Leonard – 1 an și 10 luni de închisoare cu executare. De la acesta, instanța a dispus confiscarea sumei de 9.200 lei.

 – Dănilă Sorin – 2 ani și 6 luni cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani și muncă în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile. De la acesta, instanța a dispus confiscarea sumei de 2.150 lei.

 – Saicu Beniamin  – 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani De la acesta, instanța a dispus confiscarea sumei de 9.340 lei.

 – Suciu Oltița – 1 an și 10 luni de închisoare – De la aceasta, instanța a dispus confiscarea sumei de 9.100 lei.

 – Stan Cristian – 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.

Cauza a fost înregistrată și judecată pe fond la Tribunalul Cluj.

Două grupări legate ombilical. Liderii colaborau strâns

Procurorii DIICOT au pus ochii pe comercianții de substanțe interzise la începutul anului 2021 și i-au ținut sub supraveghere, infiltrându-și evident oameni sub acoperire. Astfel, anchetatorii au stabilit că una dintre grupări se ocupa practic cu aprovizionarea de substanțe psihoactive, în special sare de baie, pe cea de a doua grupare, iar membrii acesteia vindeau mai departe consumatorilor.

Potrivit anchetatorilor, liderii celor două grupări au fost Ichim Florin și Suciu Cristinel, iar clienții și-i racolau în special la petrecerile organizate la localuri și cabane. Substanțele interzise erau vândute, în general, cu 100 lei/g.

“Inculpații Ichim Florin și Suciu Cristinel se cunosc de mai multă vreme, participând încă din anul 2017 la petreceri organizate la localuri și cabane din locuri mai retrase, cum ar fi cele din Stațiunea Figa, situată în apropierea orașului Beclean. [..]

Inculpatul Ichim Florin era un adevărat leader, respectat și recunoscut de toți participanții la petreceri, astfel încât oricare dintre participanții la petreceri erau nevoiți să-l anunțe dacă părăsesc locația.

Relația apropiată dintre inculpații Ichim Florin și Suciu Cristinel rezulta și din împrejurarea că își spuneau unul altuia ‘cumătru’.

În condițiile în care ambii inculpați nu au loc de muncă și nu obțineau venituri licite, au întrevăzut posibilitatea de a obține venituri importante din achiziționarea și valorificarea de substanțe psihoactive.

Întrucât ambii inculpați erau recidiviști, pentru a nu risca să fie prinși, fiecare și-a creat câte o structură proprie prin care să valorifice substanțe psihoactive, iar implicarea lor în activitățile comerciale directe să fie cât mai reduse. Organizarea petrecerilor era un prilej foarte bun pentru a atrage tot mai mulți tineri să consume substanțe psihoactive, inițial prin oferirea cu titlu gratuit de asemenea substanțe, după care, doritorilor de cantități mai mari li se ofereau prin intermediari cantități mai mici la prețul de 100 lei/gram, iar uneori pentru un plic, care conținea doar 0,6 grame.

Pentru cantități mai mari, consumatorilor li se ofereau discounturi și chiar marfă pe datorie.

În situațiile în care datornicii nu reușeau să-și achite datoriile, inculpații direct sau prin intermediarii lor treceau la amenințări cu fapte de violență, oferindu-li-se posibilitatea de a valorifica la rândul lor cantități mai mari de psihoactive pentru a-și putea plăti datoriile. În această modalitate, inculpatul Ichim Florin a recrutat distribuitori de psihoactive pentru valorificarea unor cantități cât mai mari de psihoactive, asigurându-și protecția pentru a nu fi depistat de organele de urmărire penală”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Ichim se ocupa în principal de aprovizionare

Procurorii spun că, gruparea condusă de Ichim era deja structurată la începutul anului 2021.

„După desfășurarea activităților de achiziții de la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, după mai multe petreceri de socializare, cu mai multe persoane din anturajul inculpatului Ichim Florin, se poate concluziona că în luna februarie 2021, sub conducerea inculpatului s-a constituit un grup infracțional format din inculpatul Ichim Florin în calitate de leader, Lăcătuș Petru – locotenent al leaderului, prieten de mai multă vreme a inculpatului Ichim Florin, inculpații Vass Laszlo și XX, ambii domiciliați în localitatea (…), consăteni ai leaderului, precum și inculpații S.B.M. și Bejan Otniel.

În luna martie 2021, la grupul infracțional organizat a aderat și inculpatul Stan Cristian, prieten al inculpatului Lăcătuș Petru”, spun anchetatorii.

Procurorii au mai arătat că, în cadrul grupului, Ichim realiza direct sau prin intermediarii săi aprovizionarea cu psihoactive, folosindu-se mașini închiriate. Aprovizionarea o realizau uneori intermediari ai furnizorilor de substanțe psihoactive, care livrau marfa la domiciliul lui Ichim. Din motive de precauție, Ichim distribuia cantități mai mari de substanțe lui Lăcătuș, Vass și XX.

Lăcătuș distribuia substanțele psihoactive pe zona municipiului Bistrița, el primind drogurile atât de la Ichim cât și de la intermediarii care se aprovizionau și ei de la acesta din urmă. De la Lăcătuș se aprovizionau alți membrii ai grupurilor infracționale, printre care și Suciu Cristinel pentru grupul său.

“Inculpații Stan Cristian și Bejan Otniel, revindeau cantitățile cu care se aprovizionau unii consumatori din (…). Inculpatul Stan Cristian era persoana de încredere a leaderului Ichim Florin (…), astfel încât realiza transporturi de substanțe între membrii grupării infracționale, dar și transporturi de la distribuitorii de droguri din (…).

Din cercetări s-a stabilit că inculpatul Stan Cristian este taximetrist și prieten al inculpatului Lăcătuș Petru. Prin inculpatul Lăcătuș Petru, inculpatul Stan Cristian l-a cunoscut pe inculpatul Ichim Florin, cu ocazia unor petreceri la care a participat. Cel mai târziu în cursul lunii martie 2021, inculpatul Stan Cristian a aderat la grupul infracțional condus de inculpatul Ichim Petru care avea ca scop achiziționarea și valorificarea de substanțe psihoactive, asumându-și atât rolul de intermediar între membrii grupului dar și de vânzător de ocazie a unor asemenea substanțe, desfășurând activități în cadrul grupului până la destructurarea acestuia la 2.07.2021.

Întrucât nu avea loc de muncă și era consumator de substanțe psihoactive, inculpatul Bejan Otiniel a întrevăzut realizarea de câștiguri importante din vânzarea de substanțe psihoactive, în condițiile în care vânduse asemenea substanțe și la sfârșitul anului 2020 a decis să se aprovizioneze cu asemenea substanțe de la inculpatul Ichim Florin cu prețul de 50 de lei/gram după care să revândă substanțele la prețul de 100 lei/gram, iar o parte din substanțe să le consume”, explică anchetatorii.

Suciu primea marfă de la gruparea lui Ichim

Despre Suciu Cristinel, procurorii spun că acesta a mai fost cercetat și condamnat pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, astfel încât cunoștea și metodele de anchetă, și prin urmare și-a luat măsuri de precauție pentru a nu fi depistat și pentru a nu se putea face dovada implicării sale în activitățile comerciale.

“Bazându-se pe relațiile stabilite cu inculpatul Ichim Florin, inculpatul Suciu Cristinel realiza aprovizionări cu substanțe psihoactive de la acesta, de la inculpatul Lăcătuș Petru, dar și prin alți membrii ai grupului condus de inculpatul Ichim Florin.

Pentru o mai bună desfășurare a activităților de comercializare a psihoactivelor, cel mai târziu în luna februarie 2021, inculpatul Suciu Cristinel a constituit împreună cu soția sa Suciu Oltița, cu fiul său Suciu Leonardo, precum și cu inculpații Saicu Beniamin și Dănilă Sorin (…) un grup infracțional organizat. Posibilitatea realizării grupului infracțional a apărut în contextul în care inculpatul Suciu Leonardo a fost coleg la școală cu inculpații Saicu Beniamin și Dănilă Sorin (…), cu care a stabilit relații de prietenie pe de o parte, iar pe de altă parte, datorită faptului că inculpații Saicu Beniamin și Dănilă Sorin sunt taximetriști, iar inculpatul Suciu Cristinel apela frecvent la serviciile lor, chiar pentru a se aproviziona cu psihoactive, dar și să se deplaseze la petreceri în Stațiunea Figa.

Inculpatul Suciu Cristinel, în calitate de leader al grupului infracțional achiziționa de la inculpatul Ichim Florin direct sau prin inculpatul Lăcătuș Petru sau prin alți distribuitori ai inculpatului Ichim Florin cantități de substanțe psihoactive de la 50 grame la 200 grame, pe care le preda soției sale, inculpata Suciu Oltița, pentru a le porționa și pregăti pentru revânzare, iar cu totul ocazional, doar unor cunoștințe apropiate. (…)

Inculpata Suciu Oltița prelua sumele de bani încasate de Saicu, corespunzătoare cantităților vândute, lui Saicu rămânându-i un profit din aceste sume.

Inculpatul Saicu Beniamin, (…) era responsabil cu vânzarea substanțelor psihoactive, în special unor tineri din orașul Năsăud, în activitatea sa fiind ajutat de inculpații Suciu Leonardo și Dănilă Sorin (…).

Gruparea condusă de inculpatul Suciu Cristinel a funcționat de la constituire din luna februarie 2021 și până la data destructurării 2.07.2021”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.