Aproximativ 130 de salariati ai societatii SC Zanobetti SRL din Sângeorz Bai, unitate specializata în tricotaje, au fost disponibilizati din data de 1 iunie, firma închizându-si portile din cauza problemelor financiare grave cu care se confrunta.
Problemele fabricii de tricotaje din Sângeorz Bai nu sunt deloc noi pentru angajati. Acestia înca din luna februarie se confrunta cu o situatie delicata. Ca orice cetatean care lucreaza pentru a supravietui banii au un rol important. Exista foarte multe persoane care îsi neglijeaza familia sau fac anumite sacrificii pentru a respecta programul de lucru.
Angajatii de la Zanobetti nu au facut nici ei exceptie. Cu toate acestea, din motive cunoscute doar de conducerea societatii, salariile celor 130 de muncitori nu au fost platite timp de trei luni, mai precis din noiembrie 2007 pâna în luna februarie 2008. Plictisiti pâna peste cap de promisiuni desarte, angajatii au protestat în curtea societatii cerându-si salariile pentru lunile respective. În acea perioada, fabrica a fost închisa temporar, iar muncitorii au fost trimisi acasa fara sa li se acorde drepturile salariale restante din luna noiembrie. Le-au primit doar în urma protestului.
Acum, istoria se repeta, dar acum, însa, fabrica îsi va închide definitiv portile. Pentru Sângeorz Bai înseamna un dezatru, deoarece, în mod clar, peste 130 de familii care vor ramâne fara principalul venit sau vor avea venituri cu mult diminuate si vor avea de suferit.
Oamenii ajunsi în pragul disperarii
«Începând cu data de 1 iunie toti salariatii fabricii Zanobetti Sângeorz-Bai (aproximativ 130 de persoane) vor fi disponibilizati. Veti spune "si care e problema? E o situatie generala în România!" Problema este ca ne-am saturat sa fim bataia de joc a acestor hoti. Salariile sunt restante din luna martie 2008 si, ca urmare, nici viramentele aferente (ma refer în principal la cotizatia de somaj si sanatate) nu au fost achitate, deci, logic, niciunul dintre salariati nu vor beneficia de somaj sau îsi vor plati cu "eleganta" o eventuala spitalizare.
Am batut la usa ITM-ului unde ni s-a spus ca s-a efectuat un control din partea Inspectoratului Judetean, dar nu se cunosc înca rezultatele. Sa avem rabdare si vom vedea ce se întâmpla. De altfel, cred ca nu se cunoaste nimic sau, mai sigur, nu vor sa deschida ochii… nu vor sa tulbure apele înaintea alegerilor locale.
Conducerea fabricii, de asemenea ne ignora. Domnul Niculai Ioan este în plina campanie electorala, candidând la postul de consilier pentru PNL (ati vazut dvs. oameni integri în politica româna?).
Stam lânga portile închise zi de zi si asteptam un raspuns. O mare parte din patrimoniu (masini de tricotat sau prese de calcat de exemplu, cu o valoare în euro destul de ridicata) au fost vândute. Din câte stim noi, legea spune ca drepturile salariale se platesc înaintea oricaror alte obligatii restante. Atunci unde sunt banii obtinuti din vânzare? Stau si se umplu de praf în vreo banca?
Mai sunt trei zile… asa ne petrecem timpul… cu numaratoarea inversa… si gândindu-ne câte vieti vor distruge acesti oameni indiferenti… sotul meu a fost angajat, va ramâne pe drumuri, eu sunt în concediu pentru cresterea copilului pâna în luna august, si apoi?! Alaturi de alte multe foste angajate vom îngrosa rândurile celor fara ocupatie. Apoi mai sunt si colegele care sunt însarcinate la ora actuala, si ele vor fi fara nicio sursa de venit pentru a-si creste odraslele.
Ma întreb: daca nimeni nu mediatizeaza acest conflict, veti fi de acord sa îl mediatizati dvs? Macar sa oferim un exemplu celor aflati în situatii similare.
Ce se va alege de noi? Vom merge mai departe si vom actiona în instanta, indiferent cât va dura rezolvarea acestei situatii. Asteptam doar plicul cu dispozitia de încetare a contractului de munca în cutia postala, asa cum au procedat aceiasi patroni cu o alta proprietate a lor "Romtricot". Semnarea acestei dispozitii ar însemna sa ne punem singuri streangul la gât, recunoscând practic ca obligatiile lor fata de noi au încetat, ei s-au achitat si s-au spalat pe mâini. Pe de alta parte, fara a o semna nu putem începe procedurile de depunere a dosarelor la agentia de somaj. E un cerc vicios din care nu vedem iesirea. Poate în pragul alegerilor cineva ne va sustine cauza. Suntem multi, dar lipsiti de resurse materiale pentru a influenta jocurile», relateaza într-o scrisoare remisa presei bistritene Andreea Spaimoc, una dintre persoanele disponibilizate.
AJOFM o mica sansa pentru cei „izgoniti”
Conducerea fabricii SC Zanobetti SRL a depus la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita – Nasaud, intentia de preconcediere colectiva. AJOFM BN a fost înstiintata despre faptul ca 76 de salariati din cadrul acestei firme sunt disponizilizati cu data de 1 iunie 2008. Conform Codului muncii si a Contractului Colectiv de munca aceste persoane au beneficiat în data de 30 mai 2008 de servicii de preconcediere.
Serviciile de preconcediere au constat în:
1. Informarea privind prevederile legale referitoare la protectia somerilor si acordarea serviciilor de ocupare si formare profesionala;
2. Plasarea pe locurile de munca vacante existente pe plan local si instruirea în modalitati de cautare a unui loc de munca;
3. Reorientarea profesionala în cadrul unitatii sau prin cursuri de formare de scurta durata;
4. Sondarea opiniei salariatilor si consilierea acestora cu privire la masurile de combatere a somajului.
‘‘Dupa acordarea serviciilor de preconcediere, persoanele disponibilizate care nu vor reusi sa se încadreze în alt loc de munca vor beneficia de protectie pasiva. Vom evalua fiecare dosar de somaj si cei ce îndeplinesc conditiile legale vor beneficia de indemnizatie de somaj si de cursuri de formare profesionala gratuite”, a declarat Alina Capraru, purtatorul de cuvânt al AJOFM BN.
‘‘Daca pentru cei disponibilizati nu reusim sa oferim un loc de munca pe raza a 50 km de domiciliu, atunci acestora li se va acorda somaj” a mai precizat Alina Capraru.
Datorii cu toptanul
Contactat telefonic, primarul orasului Sângeorz-Bai, Marius Roland Venig a recunoscut ca SC Zanobetti are datorii catre bugetul local si a declarat ca: „situatia este destul de grava, deoarece în ultima perioada societatea a înregistrat mai multe datorii”. Dar s-a rezumat doar la atât. Ce sume datoreaza, însa, societatea primariei, Venig s-a ferit sa spuna, nu care cumva sa aiba probleme cu reprezentantii acestei firme. Ba mai mult s-a facut ca nu stie daca sunt date publice sau nu. „E înca campanie electorala si unul dintre reprezentantii firmei este implicat, nu vreau sa se creada ca am ceva cu el si nu vreau sa fiu dat în judecata”, a spus primarul, care a intrat în turul al doilea al alegerilor locale pentru câstigarea celui de-al treilea mandat în fruntea administratiei locale. Îl asiguram noi, însa, pe domnul primar ca acestea sunt date publice, având în vedere ca e vorba de taxe si impozite datorate de agentii economici catre bugetul local. Asa ca, primarul ori nu stapâneste legea, ori are alte interese.
Oricum datoriile firmei catre Primaria Sângeorz-Bai se pare ca nu sunt deloc mici, având în vedere ca autoritatea locala a pus sechestru pe anumite bunuri ale acesteia.
Societatea înregistreaza datorii si catre bugetul de stat, cel al asigurarilor sociale si de sanatate. Pe site-ul ANAF, reactualizat în data de 31.03.2008, Zanobetti figureaza cu obligatii restante catre bugetul asigurarilor sociale de stat de 683.214 lei.
La bugetul de stat, firma înregistreaza de 26.748 de lei, iar la bugetul asigurarilor pentru sanatate, are obligatii restante de 326.795 lei.
Aceasta situatie ia amploare pe zi ce trece. Nu este suficient pentru oamenii care îsi cersesc banii munciti, ca portile fabricii s-au închis, acum acestia sunt fost nevoiti sa astepte si sa se linisteasca apele campaniei electorale pentru ca cineva sa-i asculte si pe ei. Daca pâna acum Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud a cerut angajatilor sa aiba rabdare pâna se rezolva problema, acum acestia actioneaza diferit. Inspectorul sef al ITM, Ovidiu Rus a declarat ca „actiunea de control este în desfasurare si vom încerca sa vedem cum putem rezolva situatia”. Acesta a mai precizat ca „nu s-a facut pâna în prezent nici o sesizare, ultima actiune de control asupra fabricii SC Zanobetti SRL având loc în 2007, an în care societatea era în plina desfasurare cu acte în regula”.
Elisabeta Ciuta
La închiderea editiei am aflat ca reprezentantii firmei Zanobetti au fost contactati de conducerea AJOFM BN, pentru a verifica daca au fost platite datoriile societatii catre fondul de somaj.
Directorul AJOFM BN, Ioan Nelu Botis a declarat ca Maria Bolfa, contabilul-sef al firmei Zanobetti a confirmat plata acestor datorii, care se ridica la circa 95.000 de lei. Plata acestor datorii se va adeveri în momentul în care primul dosar al angajatilor de la Zanobetti va poposi pe masa inspectorilor AJOFM. În acest moment, circa 35 de personae, din cele 75 disponibilizate în prima etapa de la firma de textile din Sângeorz-Bai, au confirmat, verbal, dorinta de a se înscrie la cursurile de formare profesionala ale AJOFM împreuna cu SC Leoni Wiring System, care are nevoie de forta de munca.