Nu departe de Poligonul situat în extravilanul cartierului Unirea, lumea WONDERLAND promisă de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, în campania electorală, a prins contur şi pe foaie, dar şi pe sol, existând deja un aerodrom şi un heliport.
Sub denumirea de „Complex Sportiv Polivalent”, Planul Urbanistic Zonal al WONDERLANDULUI stă frumos agăţat pe holurile Primăriei Bistriţa dar şi pe site-ul instituţiei pentru a putea fi admirat sau criticat de tot bistriţeanul.

Vestitul WONDERLAND impune mutarea Poligonului în altă parte pentru ca „jucăria” primarului Bistriţei să se poată extinde. Brigada 81 Mecanizată Bistriţa nici nu vrea să audă de o astfel de mutare.
WONDERLAND nu este un tărâm al minunilor sau al fericirii, ci doar un proiect care, englezeşte vorbind, sună atât de …feeric. Proiectul acesta a fost propus în campania electorală de actualul primar al Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu. Timpul a trecut, edilul a împlinit un mandat, iar WONDERLAND – ul trebuie pus în practică. Toate bune şi frumoase, hop şi proiectul! Un proiect care sună atât de minunat că mai că – ţi vine să nu mai pleci din Bistriţa vreodată. Şi cum promisiunea trebuie respectată, Planul Urbanistic Zonal al WONDERLAND – ului e gata expus la toată lumea, şi se poate „ceti” şi studia, fie pe site, fie în incinta Primăriei Bistriţa. Acum urmează calea lungă şi grea, cum însuşi edilul Bistriţei spunea nu de mult, că nu-i aşa uşor a face un WONDERLAND. Mai urmează nişte avize, apoi să treacă prin Consiliul Local, mai apoi să se stabilească nişte parteneriate publice private, să se atragă nişte bani frumoşi şi mulţi şi… he, he, he…treabă multă. Şi-ar mai fi un hop: Poligonul, care nu este nici de ieri, nici azi acolo pe Dealul Cocoşului, ci are la aviz câţiva zeci de ani buni. La acest capitol, primarul Bistriţei marşează pe idee că „mare brânză” a mai fi să muţi şi-un Poligon. Însă conducerea Brigăzii 81Mecanizată Bistriţa spun NU din start mergând pe varianta, „mai bine vecini, decât duşmani”. La ora actuală, în teritoriu, WONDERLAND – ul are deja un aerodrom şi un heliport, în care a investit un pasionat al acestui sport. Restul e…cam imaginaţie, dacă ne gândim la tot ce scrie în PUZ: pârtii de schi, terenuri de tenis, de baschet, handbal, bazine de înot, hotel cu patru stele, şi multe alte frumuseţi care sunt specifice unui WONDERLAND. Şi cum trece timpul trece, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu şi-a propus ca luna aceasta, în şedinţa de Consiliul Local, PUZ – ul WONDERLANDULUI, musai, musai să treacă.

WONDERLANDUL, deschis tuturor „cetitorilor de basme”!

Luna trecută, la sediul Primăriei Bistriţa dar şi site-ul instituţiei în cauză, s-a expus curioşilor, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru cel care se vrea a fi (şi reuşeşte de la o zi la alta) tărâmul WONDERLAND din Bistriţa, denumit pe hârtie, „Complex Sportiv Polivalent”. Acest PUZ a fost întocmit de arhitectul Mihai Codreanu şi poate fi consultat timp de 30 zile de la expunerea lui.
Conform PUZ – ului în cauză, WONDERLAND este situat în zona Poligon, în extravilanul cartierului Unirea, şi se întinde pe o suprafaţă de 282, 2 ha, din care 274 de ha reprezintă păşune iar 8,2 ha, pădure, terenul în cauză fiind proprietatea Municipiului Bistriţa. Pe terenul studiat se propune crearea unui Complex Sportiv Polivalent destinat agrementului. Complexul se vrea a cuprinde dotările necesare  pentru sporturi precum: schi, patinaj, înot, polo, baschet, badminton, tenis, fotbal, ciclism, călărie, golf, etc. Pe lângă bazine de înot, terenuri de fotbal cu gazon natural şi artificial, piste pentru biciclişti, inclusiv trasee pentru mountain byke şi terenuri sportive, se vrea şi realizarea unor clădiri care să adăpostească hoteluri, spaţii de alimentaţie publică, clădiri administrative precum şi zone verzi amenajate. În vederea realizării pârtiei de schi se va studia posibilitatea defrişării unor zone din pădure. În PUZ se mai specifică şi faptul că limita de Nord a amplasamentului este marcată de circulaţia principală a ansamblului, posibil traseu al Centurii Sudice a Municipiului Bistriţa. (n. r –  un alt proiect susţinut de primarul Ovidiu Creţu, pe cale de dispariţie!). Adiacent acestei circulaţii, se propune amplasarea terenurilor de antrenament ale Clubului de Fotbal Gloria Bistriţa, terenuri de fotbal cu suprafaţă sintetică şi gazon natural pentru antrenamente, precum şi dotările aferente (vestiare, grupuri sanitare, spaţii comerciale). Atât stadionul cât şi terenurile de antrenament se vor a fi dotate cu nocturnă. De asemenea, pe direcţia nord –est se propune amenajarea unei piste de avioane uşoare şi un heliport (n. r – ceea ce s-a realizat deja). La sud de această zonă, este prevăzută o arteră  de circulaţie auto longitudinală care face legătura între zona administrativă principală a ansamblului, sala polivalentă, patinoarul, pârtia de schi şi Aquaparkul, având pistă pentru atletism şi ciclism. În spatele sălii polivalente, este propus să se amenajeze un centru hipic cu manej acoperit şi spaţiile de întreţinere a cailor. La sud de această zonă, în limita versantului Dealului Cocoş, se vrea amenajarea unui teren de golf cu dotările aferente, teren care va permite organizarea de competiţii şi concursuri de golf pentru începători. În partea opusă zonei administrative şi hotelului, se doreşte amenajarea Aquaparkului cu un bazin olimpic acoperit, şi două bazine în aer liber, unul de dimensiuni olimpice şi unul pentru copii. Bazinele exterioare şi cel interior vor avea pe ambele laturi lungi, tribune pentru public şi anexele corespunzătoare. Clădirea bazinului olimpic va avea spaţii special amenajate pentru gimnastica aerobică şi recuperare sportivă, saună şi masaj. La exterior, în vecinătatea bazinelor, se doreşte amenajarea unei plaje artificiale cu dotările aferente. În aceeaşi zonă se prevăd terenuri de tenis, badminton, baschet şi volei, cu instalaţii de nocturnă pentru a putea fi folosite şi pe timpul nopţii.
Pe direcţia sud – nord se va amplasa o pârtie de schi cu lungimea minimă de 1,2 km. Pentru urcarea în zona înaltă a pârtiei se va construi o instalaţie de telescaun. Pe zona înaltă a Dealului Cocoş, în zona împădurită, se va studia posibilitatea creării unei piste de schi-fond. În aceeaşi zonă, atât pe perioada de vară cât şi de iarnă, se vor crea trasee pentru plimbări hipice organizate. Patinoarul artificial va fi dimensionat astfel încât să poată asigura condiţiile desfăşurării de meciuri de hochei, iar pe timp de vară acesta să poată fi folosit pentru plimbare cu rolele. În aceeaşi zonă se urmăreşte amenajarea unui spaţiu pentru demonstraţii sportive cu role, skateboard şi ciclism. Acestea sunt principalele obiective prezentate în Planul Urbanistic Zonal al WONDERLAND –ului, supus consultării publice.  

WONDERLAND o fi, dar Poligonul tot nu se mută!

Aşezarea în zona Poligonului a WONDERLAND – ului încurcă puţin planurile prevăzute în PUZ, fapt pentru care edilul Ovidiu Creţu a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii Armatei, pentru mutarea Poligonului. Creţu se arată convins că Unitatea Militară va accepta provocarea de mutare, că doar terenuri ale Primăriei Bistriţa sunt destule: „Noi mergem pe un Plan Urbanistic. În momentul în care am aprobat acest PUZ, de acolo în acolo lucrurile vor începe să se precipite. Eu mi-am oferit cooperarea cu Unitatea Militară, care, subliniez, este foarte important că o avem aici. La Poligon, sunt 16 hectare care sunt ale alor şi care le rămân lor, dar 50 de ha pe care le folosesc ei sunt ale noastre. Le dăm într-o altă zonă, în Păşunea Poarta de Fier de la Slătiniţa sau într-o altă parte unde doresc ei şi unde sunt condiţii corespunzătoare. (…) Aici deja a apărut presiunea extinderii cvartalelor de locuinţe. Nu poţi să faci antrenamente cu puşca şi cu din acestea, vis a vis de casa omului. Nu am finalizat încă discuţia, dar am vorbit de multe ori cu ei. De aici de la Brigadă am rezultate pozitive, în sensul că lumea este foarte cooperantă, numai că ei sunt militari şi ne spun că dacă decizia se ia la Statul Major la departamentul respectiv, trebuie să aştepte să le spună cei de acolo. Ei (n. r – reprezentanţii Unităţii Militare) nici nu se exprimă, adică nu-s ca politicienii, îl înjur pe unu şi pe altul şi pe urmă om vedea ce ne-or spune cei de la naţional… Noi oricum vom lua aviz inclusiv de la Ministerul Apărării Naţional pentru Planul Urbanistic”, a spus Creţu.
La pol opus însă, conducerea Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa este de o cu totul altă părere şi nici nu vrea să audă de mutarea Poligonului, alegând o soluţie elegantă. „S-au purtat discuţii, dar nu se poate aşa ceva. Domnul primar a înţeles că nu putem să renunţăm. Acolo este o muncă de ani de zile, este o bază materială modernă, suficientă pentru a satisface nevoile noastre. E greu, e greu de mutat, a fost o discuţie cu domnul primar, dar este greu de presupus că vom putea renunţa. Nu, nu… Eu cel puţin nu văd realizabilă mutarea. Cred că acolo este o suprafaţă mare şi nu cred că nu se vor putea redimensiona eventual dacă se doreşte acest lucru. Eu nu cunosc detalii despre acest proiect, dar cred că este o suprafaţă destul de mare şi  se poată realiza ceea ce se doreşte pentru municipalitate, pentru oamenii din Bistriţa şi să putem funcţiona şi noi, fără probleme, în aceeaşi locaţie. Cred că am putea funcţiona aşa, dar noi nu putem pleca de acolo pentru că este greu de găsit o altă soluţie . Nu e chiar aşa simplu, pe orice teren să ne mutăm de azi pe mâine! Acolo s-a muncit zeci de ani… Este un reper pentru Armata Română acel Poligon, Dealul Cocoşului este adaptat pentru toate categoriile de pregătire. Doar ştiţi ce înseamnă Brigada 81 Mecanizată! Este o Brigadă de elită cu misiuni interne şi internaţionale… nu-i chiar simplu de mutat aşa, gata ne mutăm dintr-o locaţie în alta. Sincer, nu cred că va influenţa Poligonul… Ne puteam antrena, mergem la schi pe Dealul Cocoşului, eu cred că putem găsi o soluţie elegantă şi sigur benefică pentru toată lumea, atât pentru noi ca instituţie militară cu sarcinile noastre, cât şi pentru cetăţenii municipiului Bistriţa sau altor cetăţeni pentru a se destinde în acea zonă, dacă, sigur, se va realiza. Spaţiul este mare şi cred că putem găsi soluţii în ambele părţi”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, generalul de brigadă Ioan Manci, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa.

Primul pas în: aerodrom şi heliport!

La începutul lunii decembrie a anului trecut, edilul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu a făcut jurnaliştilor bistriţeni „o surpriză”: o mică călătorie până la WONDERLAND unde se făcuse primul pas – un aerodrom şi un heliport, realizate printr-un parteneriat public privat, pe o suprafaţă de circa 650 de metri.
La acest prim obiectiv, municipalitatea a pus la dispoziţia investitorului terenul în cauză şi a contribuit şi cu suma de circa 18.000 de lei. „Este primul pas făcut pe teren în realizarea WONDERLAND – ului. După ce vom aproba PUZ – ul, vom demara asocierile, astfel încât păşunea împădurită să se transforme în Complexul  de Sport şi Agrement. Totul va fi pe bază de parteneriat public privat. Practic, din acest moment am intrat în linie dreaptă, pentru că acest aerodrom trebuie să fie şi autorizat şi nu este o operaţiune simplă, dar am intrat în linie dreaptă. Dacă pietruim o porţiune de 200 de metri de drum, atunci SMURD –ul va putea să folosească heliportul în condiţii foarte bune”, a precizat primarul Creţu, la acea vreme.
Dumitru Tănase, investitorul care a apus la bătaie peste 2,5 miliarde de lei pentru realizarea aerodromului, îşi doreşte aducerea Aeroclubului României la Bistriţa, pentru a desfăşura activităţi sportive de planorism pentru copii şi tineri. Potrivit lui Tănase, pista existentă deja va putea fi folosită începând cu luna martie a acestui an, după omologarea sa. „Cel mai important lucru care cred că se va coagula în jurul acestei acţiuni, este să aduc Aeroclubul României în Bistriţa, pentru a desfăşura activităţi sportive de planorism pentru tineretul şi copiii din urbea noastră. Eu mi-am achiziţionat deja un avion uşor. Este depozitat la Cluj la aeroclubul de acolo, întrucât aici nu sunt încă condiţii de aterizare în siguranţă, deoarece pista nu este operabilă. Ea trebuie să fie întreţinută la nivel de gazon ca să poată fi folosită în regim de siguranţă. În primăvară , prin luna martie vom face însămânţarea şi de acolo în acolo întreţinerea specifică. Aici se va mai putea face paraşutism, şi am în intenţie să aduc ca piesă muzeistică un Mic 29 pentru ca oamenii să îl poată admira, vreau să fac un mic muzeu aviatic”, s-a arătat convins, investitorul.

PUZ –ul, supus aprobării în februarie sau martie

Conform PUZ –ului pentru realizarea WONDERLAND – ului, alimentarea cu apă şi canalizarea apelor uzate se vor face în baza planului topografic cu reţelele existente şi a avizelor de la Regia locală Apă –Canal, Regia Apelor Române şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. În concluziile PUZ –ului se specifică faptul că această soluţie propusă poate suferi mici modificări structurale şi compoziţionale, în funcţie de posibilităţile de finanţare pentru execuţia lucrărilor sau de restricţiile impuse de avizele necesare întocmirii proiectului.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu speră ca în viitorul apropiat să fie obţinute avizele necesare, iar PUZ – ul să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local Bistriţa, cel târziu în luna martie. „Dacă reuşim să obţinem avizele, atunci suntem la limită în şedinţa din februarie. Dacă nu vom reuşi să obţinem toate avizele atunci o să mergem cu el în martie. Dar oricum va fi supus aprobării cel târziu în luna martie. Eu aş prefera să îl facem acum în februarie, mă voi strădui, pentru că vreau ca în buget să prindem deja banii pentru studiile de fezabilitate pentru utilităţi şi pentru pârtia de schi. Oricum, lumea primeşte foarte bine acest proiect”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Ovidiu Creţu.
Între mit şi realitate, tărâmul WONDERLAND răsare de la o zi la alta. Cu bune şi rele, iniţiatorul lui pare să nu se lase aşa de uşor, fie că e vorba de Poligon, avize şi alte astfel de documente.

Iulia STUPINEAN

1 COMENTARIU

  1. mda….astea sunt prioritatile..actuale? ce idiot..centura a stricat-o si sta sa se rupa de tot.ca mai buna era inainte..ce draqu nu aveti bani sa facem 10 km de drum ca lumea?prostilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.