Complexul Sportiv Polivalent, denumit WONDERLND-ul Bistriţei, se loveşte de decizia Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de a muta sau nu Poligonul militar de la Unirea, pentru a se crea această bază de agrement, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) întocmit.
Primarul Ovidiu Creţu este dispus să aplice şi „măsuri drastice”, dacă avizul de la MApN va constitui un obstacol în realizarea WONDERLAND-ului, momeala din campania electorală cu care edilul Bistriţei şi-a atras voturile cetăţenilor.

O mare parte a terenului pe care se află Poligonul de antrenament de la Unirea aparţine primăriei Bistriţa şi a fost concesionat Unităţii Militare pe o perioadă de 20 de ani, până în 2022.
Conducerea Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa nici nu se gândeşte la varianta de a muta Poligonul de antrenament care este acolo de ani bun, dar dacă MApN va decide acest lucru, atunci, „ordinul se execută!”.
Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea Complexului Sportiv Polivalent WONDERLAND de la Unirea trebuia să fie supus aprobării Consiliului Local Bistriţa în şedinţa care a avut săptămâna trecută. Cel puţin aşa şi-a propus primarul Ovidiu Teodor Creţu, care este iniţiatorul şi susţinătorul acestui proiect, de care am tot auzit încă de pe vremea când dânsul nu era primar al Bistriţei, şi făcea campanie electorală, împărţindu-ne fluturaşi cu „un tărâm de vis”.
Planurile edilului se împotmolesc momentan din cauza neobţinerii avizelor care să permită introducerea pe ordinea de zi a Consiliului Local, a PUZ – ului Complexului Sportiv Polivalent. Dacă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului – regionala Cluj, primarul are certitudinea că va obţine uşor avizul necesar, la Ministerul Apărării Naţionale apare un hop. Şi asta pentru că PUZ – ul WONDERLAND, întocmit de arhitectul Mihai Codreanu, include şi suprafaţa pe care se află Poligonul militar de antrenament de la Unirea, amplasat acolo de ani buni. Cum termenul legal de 30 de zile pentru primirea unui răspuns de la MApN a trecut, edilul se arată îngrijorat şi presat de timp, fapt pentru care este hotărât să aplice măsuri drastice, dacă va fi nevoit.

Poligonul de antrenament de la Unirea, concesionat până în 2022

Conform documentelor, WONDERLAND este situat în zona Poligon, în extravilanul cartierului Unirea, şi se întinde pe o suprafaţă de 282, 2 ha, din care 274 de ha reprezintă păşune, iar 8,2 ha, pădure. Terenul în cauză este proprietatea municipiului Bistriţa. Porţiunea pe care se află în prezent Poligonul Militar a fost concesionat către Unitatea Militară din Bistriţa pe o perioadă de 20 de ani, respectiv până în 2022.

WONDERLAND se bate cu avizele!

Dacă nu va fi în martie, atunci va fi în aprilie, sigur. Este varianta la care se vede nevoit să apeleze primarul Bistriţei în ceea ce priveşte supunerea spre aprobare în Consiliul Local, a PUZ –ului pentru realizarea WONDERLANDULUI. „Micile” probleme de întârziere au apărut datorită avizele care mai trebuie date de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Apărării Naţionale. „Eu am estimat că intră PUZ – ul în martie, acuma. Nu intră acum, dar nu o să vă spun că intră în septembrie. Va intra luna viitoare”, a asigurat Creţu.
Conform edilului Bistriţei, avizul de la Mediu e ca şi luat, urmând a fi trimis şi documentul, în momentul emiterii. Singurul care creează probleme WONDERLAND – ului este avizul de la Ministerul Apărării Naţionale, prin care Brigada 81 Mecanizată Bistriţa să fie obligată să îşi strângă şandramaua din Poligonul de la Unirea. Cel puţin asta este ideea, aşa spune PUZ –ul Complexului Sportiv Polivalent WONDERLAND. „Unul dintre avize este şi cel de la Ministerul Apărării Naţionale. Au trecut cele 30 de zile, ar fi trebuit să îl primim”, a spus edilul în cadrul unei întâlniri cu mass – media.

14 ani de experienţă şi reprezentare internaţională sau WONDERLAND?

În Poligonul de la Unirea se aflau, săptămâna trecută, peste 300 de militari care făceau pregătiri, iar alţi 300 erau în Poligonul de la Livezile, la trageri. Potrivit maiorului Mihai Mărăndel, locţiitorul comandantului Batalionului 812 Infanterie Bistriţa, pregătirile care se fac acum la Unirea şi Livezile sunt pentru plecarea într-o nouă misiune a Batalionului în Afganistan. Printre simulări de misiuni şi explicaţii, maiorul a punctat pentru Gazeta de Bistriţa, ce semnifică de fapt Poligonul de pregătire de la Unirea. „Prin locaţia care este apropiată de municipiu, se reduc costurile aferente procesului de instrucţie. Aici e vorba de timp de deplasare, consum de moto – resurse necesare transportului militarilor. Noi avem de fapt un complex de poligoane, legat de Poligonul de instrucţie al tragerii din localitatea Livezile. Adică, aici mă instruiesc ( n. r – în Poligonul de la Unirea), şi acolo ( n. r – la Livezile) trag cu toate categoriile de armament! Poligonul acesta de la Unirea şi-a dovedit utilitatea datorită faptului că a permis instrucţia personalului propriu a militarilor pentru misiuni care s-au desfăşurat în patru continente diferite, respectiv Angola, Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan, plus misiunile individuale sau de pregătire în comun cu alţi parteneri, care au fost în nenumărate state: S.U.A, Italia, Germania sau Suedia. Şi pentru aceste misiuni, tot antrenamentul s-a făcut aici, în Poligonul de la Unirea. Rezultatele pe care Batalionul le-a avut după executarea misiunilor e clar şi dovedeşte că antrenamentele au fost desfăşurate în cele mai bune condiţii aici. Apoi, vorbim de reprezentarea oraşului, a municipiului în patru continente diferite în faţa a cel puţin 50 de delegaţii străine care au vizitat Unitatea din 1995, de când e înfiinţată. (…). Poligonul de antrenament de la Unirea e structurat în aşa fel încât să asigure instrucţia militarilor pe probleme de transmisiuni, artilerie, instrucţie genistică şi NBC, instrucţia tragerii, lupta în localitate, instrucţia alpină, conducere maşini lupte, etc. Deci tot ce avem nevoie e foarte bine structurat aici în Poligonul de la Unirea. Şi apoi, locurile de muncă… oferă un număr de peste 2000 de locuri de muncă. Banii care s-au întors după executarea misiunilor s-au întors în Bistriţa, nu au plecat în altă parte. Deci e vorba de 14 ani de prezenţă şi experienţă internaţională, cu pregătire în poligonul de la Unirea. Anul acesta vom merge în a treia misiune în Afganistan, ceea ce înseamnă că pregătirea făcută aici a fost una bună”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, maiorul Mihai Mărănedel.
Menţionăm faptul că, la instalarea aerodromului din WONDERLAND, conducerea Batalionului 812 Infanterie Bistriţa s-a văzut nevoită să îşi retragă o partea din baza materială folosită pentru instrucţie şi să se organizeze pe terenul de 16 hectare care le aparţine.

Justificare á la Creţu cu trimitere la Vasile Moldovan

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu consideră că MApN ar trebui să de-a avizul pentru realizarea WONDERLAND-ului, întrucât în legislatura trecută a fost emis un aviz pentru terenurile de fotbal ale Şcolii „Viorel Moldovan”. „Eu nu cred că sunt probleme din punct de vedere al Ministerului Apărării, pentru că noi avem deja un aviz de la Minister pentru terenuri de fotbal în zona aceea, obţinute în legislatura trecută, pentru baza care a fost destinată iniţial Şcolii de Fotbal Moldovan Viorel. Ulterior, şcoala respectivă  a făcut cedarea către Clubul Gloria a contractului în cauză, şi, avizul, cel pe care îl solicităm noi, are deja un punct de plecare. Deci, există un obiectiv sportiv în acel loc, avizat de Minister. Însă, problemele nu sunt simple şi de aceea, eu vreau să le tratez de aşa natură, încât să nu ne poticnim”, a spus edilul Bistriţei.

Poligonul să se mute ca să „se dezvolte oraşul”

Primarul Bistriţei a purtat discuţii cu reprezentanţii Brigăzii 81 Mecanizate, respectiv cu generalul Ioan Manci. Răspunsurile de aici au venit clar! „Acolo este o muncă de ani de zile, este o bază materială modernă, suficientă pentru a satisface nevoile noastre. E greu de mutat. Eu cel puţin nu văd realizabilă mutarea. Oricum, acolo este o suprafaţă mare şi nu cred că nu se vor putea redimensiona eventual dacă se doreşte acest lucru. Nu e chiar aşa simplu, pe orice teren să ne mutăm de azi pe mâine! Acolo s-a muncit zeci de ani. Este un reper pentru Armata Română acel Poligon, iar Dealul Cocoşului este adaptat pentru toate categoriile de pregătire”, susţine generalul de Brigadă, Ioan Manci. În faţa acestei atitudini, primarul Creţu se arată indiferent şi se bazează pe faptul că terenul aparţine primăriei municipiului şi, Bistriţa „ trebuie să se dezvolte”. „Sigur, asta este o problemă a lor, ceea ce susţin ei. Este o proprietate a municipiului Bistriţa. La împlinirea a 20 de ani mi se pare, de la înfiinţarea Batalionului, când am fost la ei, a fost şi generalul Rus, generalul Savu, generalul Ciupei, foşti comandanţi ai Unităţii Militare. Eu le-am spus atunci că ceea ce a fost în urmă cu 20 de ani, inclusiv Poligonul, era într-o anumită situaţie a municipiului Bistriţa. Păi acum, Poligonul respectiv începe să fie înconjurat de case. Zona de dezvoltare a municipiului Bistriţa este aceea, una dintre ele. Armata care s-a reformat ea însăşi din ‘89 încoace, nu poate să devină o frână în dezvoltarea oraşelor, a municipiului Bistriţa, în cazul acesta. Şi, sunt sigur că există oameni inteligenţi în Ministerul Apărării care vor realiza că zona respectivă nu o vor mai putea folosi în continuare ca bază de antrenament. Sunt anumite rigori pentru bazele militare, se desfăşoară anumite operaţiuni care sunt secrete, inclusiv în antrenamente. Vă daţi seama, că din casele acelea, oricine poate să filmeze non – stop ce face Armata Română, lucru care nu este în regulă”, a fost motivul invocat de primar.  

E vorba doar de cramponare?

Varianta pe care Primăria Bistriţa a propus-o Brigăzii 81 Mecanizate vizează mutarea Poligonului de antrenament de la Unirea, la Slătiniţa, pe păşunea Poarta de Fier. Edilul s-a oferit chiar să ajute la mutarea echipamentelor, pentru care are o dilemă dacă acestea au fost instalate în Poligon cu sau fără aprobare. „Le-am oferit o variantă, bineînţeles. La orice acţiune de genul acesta, am intrat constructiv, şi păşunea Poarta de Fier de la Slătiniţa este foarte potrivită pentru aşa ceva, pentru că, cu siguranţă municipiul Bistriţa nu se va extinde până în zona păşunii respective în următorii 60 – 70 de ani, că mai departe, nu ştie nimeni. Şi atunci, pentru o anumită perioadă, chiar m-am oferit să sprijin inclusiv mutarea unor echipamente care au fost construite, mă rog, nu ştiu dacă cu aprobare sau fără aprobare, pe terenul care aparţine municipiului Bistriţa. (…). Discuţiile mele cu Unitatea Militară au fost amiabile. Aşteptăm o poziţie oficială a MApN şi cu siguranţă, dacă vor fi probleme, voi ajunge să discut şi cu domnul ministru, pentru că eu nu cred că Armata Română se cramponează pe o suprafaţă de 30 de hectare de antrenament, într-o zonă în care se dezvoltă municipiul”, susţine Creţu.
Potrivit şefului Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, generalui Ioan Manci, în ce priveşte amplasare echipamentelor din Poligon, este indiscutabil să se spună că s-a făcut fără aprobare, cu atât mai mult cu cât discutăm de ARMATĂ. Gazeta de Bistriţa a încercat să obţină şi punctul de vedere al reprezentanţilor MApN, dar până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns la solicitarea înaintată de redacţia noastră.

„Noi executăm ordinele!”

Generalul Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, Ioan Manci spune că îşi păstrează în continuare punctul de vedere, acela de a nu se muta Poligonul de antrenament de la Unirea, în altă parte datorită muncii investite acolo pe parcursul unor ani întregi. Potrivit lui Manci, dacă MApN va decide totuşi mutarea lor, atunci se vor conforma. Până în prezent însă, Brigada 81 Mecanizată Bistriţa nu a primit nici o informare din partea MApN cu privire la posibila mutare a Poligonului de antrenament de la Unirea, în altă parte. „Punctul meu de vedere îl ştiţi. Nu ştiu ce să zic, dacă vom fi nevoiţi să ne mutăm o vom face, ştiţi cum e, noi executăm ordinele. Oricum nu ţine de noi, ci de cei de la Ministerul Apărării Naţionale (…) Nu ştiu dacă ar fi cheltuieli suplimentare să ne mutăm de acolo, nu m-am gândit la acest lucru. Noi avem un contract încheiat cu Primăria Bistriţa până în 2022”, spune generalul Manci.

Creţu ia taurul de coarne

Primarul Ovidiu Creţu consideră că reprezentanţii armatei de la Bistriţa nu sunt în măsura de a lua o decizie dacă să mute sau nu Poligonul de la Unirea, aşa că, prea puţin contează ce vor ei. Mai mult, edilul asigură că dacă nu se va putea rezolva mutarea în mod amiabil, cu siguranţă se găsesc şi măsuri drastice. „Am avut discuţii cu generalul Manci. Sigur că generalul Manci nu este în postul în care ia hotărârea «gata, mâine ne luăm şatra şi ne mutăm». Trebuie să existe o hotărâre a marelui Stat Major care să îi de-a dispoziţie ce să facă. Dacă l-aţi întrebat, vă mutaţi? El va spune «nu», pentru că nu a primit nici o dispoziţie. E normal să spună treaba aceasta. (…). Poligonul poate să fie vecin cu WONDERLAND pe suprafaţa de 16 de hectare care este proprietatea statului român în administrarea lor ( n. r – a Brigăzii 81 Mecanizate), pentru că ei nu au nici un metru de pământ în proprietate. (…) Proprietar este statul român pe 16 hectare care îl au în administrare, şi proprietar este municipiul Bistriţa pe 56 de hectare care le-a concesionat. Dar, eu încă odată spun, avem, dacă dorim să căutăm, metode şi mai drastice. Nu doresc să folosesc astfel de metode, şi cred că putem rezolva problema amiabil. (…) Deocamdată, ( n. r – măsura drastică) o ţin pentru mine !”, ne-a mărturisit primarul Ovidiu Creţu.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.