Atunci când te joci cu focul, te arzi. La fel păţeşti şi cu fondurile europene, atunci când încerci să încasezi mai mulţi bani decât se cuvine. Aşa s-a ars un bistriţean care în 2010 şi-a deschis o firmă, iar un an mai târziu a semnat un contract de finanţare din fonduri europene cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (acum AFIR), în valoare de peste 266.000 de euro, din care 70% finanţare nerambursabilă, iar 30% trebuia să îi asigure el. Paul Valentin Rad nu a făcut asta însă, ci s-a folosit de firma unui prieten de-al tatălui său doar ca să primească bani mai mulţi. Şi asta deoarece, spune el, nu a reuşit să obţină un credit bancar care să îi asigure partea de cofinanţare. Paul Valentin Rad a intrat însă în atenţia procurorilor DNA, iar acum este trimis în judecată pentru folosire de documente false şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

În martie 2010, Paul Valentin Rad a înfiinţat societatea comercială Biz Blitz Print SRL cu obiect principal de activitate „activităţi de design specializat”, cu sediul în Jelna. Nu mult după aceea, bistriţeanul s-a gândit că ar fi nimerit să profite de şansa că ar putea accesa fonduri europene, astfel că a întocmit un proiect pe care l-a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, care în aprilie 2011 i-a dat OK-ul şi astfel s-a semnat contractul de finanţare pentru suma maximă de 1.135.295 lei – echivalentul a 266.064 euro – finanţarea nerambursabilă din FEADR fiind de maxim 70%, respectiv 794.703 lei, echivalentul a 186.244 euro. Şase ani mai târziu de la acel moment, Paul Valentin Rad a ajuns însă în faţa instanţei de judecată.

 

Voia să-şi dezvolte afacerea şi a cerut bani europeni

De la semnarea contractului cu cei de la APDRP, actualul AFIR, Paul Valentin Rad ar fi trebuit să finalizeze investiţia în maxim 5 ani, iar banii europeni i-a primit în două tranşe, conform propriei alegeri. Cu respectivii bani, Rad intenţiona să achiziţioneze echipamente specifice obiectului de activitate al firmei, pentru a-şi putea dezvolta afacerea. Numai că pe fir a mai introdus o firmă, contrar prevederilor legale în materie de fonduri europene, firmă care se pare că a fost înfiinţată special în acest scop, şi asta i-a fost fatal.

Astfel, în documentele depuse la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi pescuit Satu Mare (CRFIR) Satu Mare, pe post de furnizor de echipamente a apărut SC IT&C Print Store SRL, firmă înfiinţată în 2011 şi care are asociat unic şi administrator pe Sorin Ioan Bretfelean, un bun prieten de-al tatălui lui Paul Valentin Rad. SRL-ul lui Bretfelean a funcţionat însă o scurtă perioadă de timp, procurorii descoperind faptul că principalele activităţi derulate erau livrările de echipamente către firma lui Rad. Numai că, în realitate echipamentele cu pricina proveneau de la alte societăţi comerciale, acestea fiind trecute doar fictiv prin IT&C Print Store SRL.

„Concret, deşi în realitate achiziţia echipamentelor pentru care s-a solicitat şi s-a obţinut finanţarea s-a realizat de către inculpatul Rad Paul Valentin direct de la societăţile Mozaik Consulting SRL, SC Roxer Grup SA şi Elcom International SRL, cei doi inculpaţi  au interpus fictiv societatea IT&C Print Store SRL fiind întocmite documente care atestă nereal vânzarea bunurilor la un preţ mult superior celui de achiziţie”, arată în rechizitoriu procurorul DNA Cluj, Anca Maria Cireap.

 

Firma lui Bretfelean figura ca furnizor de echipamente

Conform documentelor justificative, livrările de echipamente ar fi fost făcute în baza a două facturi ce datează din lunile martie şi mai 2012, în valoare de 876.246 lei, respectiv 406.047 lei.

„Prin cererea de plată a tranşei 1 depusă de către beneficiar la data de 15.03.2012, s-a solicitat aprobarea cheltuielilor în sumă de 706.650 lei reprezentând echipamente furnizate de către SC IT&C Print conform facturilor nr. 1/14.12.2011 şi nr. 20522/01.03.2012, efectuarea plăţilor fiind atestată prin ordinele de plată din datele de 16.12.2011, 23.12.2011, 30.12.2011, 06.01.2012 şi 22.02.2012. totodată a fost anexată declaraţie de cheltuieli pe proprie răspundere întocmită de către beneficiar.

Factura nr. 20522/01.03.2012 atestă nereal achiziţionarea de la SC IT&C Print Store SRL a următoarelor echipamente: staţie grafică, sistem de calcul (2 bucăţi9 şi sistem de producţie color (Xerox 700) în valoare totală de 876.246 lei (preţ ce include TVA).

În data de 04.04.2012 APDRP, Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare a emis certificatul de plată nr. CR-6/14914 fiind plătită beneficiarului suma de 494.655 lei. (…)

Prin cererea de plată a tranşei 2 depusă la data de 06.06.2012 de către inculpatul Rad Paul Valentin în calitate de reprezentant al beneficiarului, s-a solicitat aprobarea cheltuielilor cu furnizarea de echipamente în sumă de 274.333 lei dovedite prin factura 20.523/02.05.2012 emisă de IT&C Print Store, factură în valoare de 406.047 lei. Şi în acest caz, documentul justificativ este fals, dovedind contrar realităţii achiziţia unor echipamente tehnice (aparate foto, plotter, aparate de printat, îndosariat etc. precum şi programe software specifice, în acord cu proiectul aprobat) în valoare de 406.047 lei”, se arată în rechizitoriu.

Existenţa faptică a echipamentelor a fost atestată în teren şi de către reprezentanţii APDRP, astfel că în luna iulie a fost autorizată la plată suma de 199.939 lei.

 

A obţinut mai mulţi bani decât a cheltuit în realitate

În realitate însă, echipamentele au fost achiziţionate de Rad de la firmele Mozaik Consulting SRL, Roxer Grup SA şi Elcom International, însă au fost plătite cu bani mult mai puţini, prin bancă, de firma lui Bretfelean – SC IT&C Print Store SRL – şi asta a lăsat urme. Astfel anchetatorii au pus lucrurile cap la cap şi au aflat că de fapt cel care s-a prezentat la sediile societăţilor mai sus amintite pentru a achiziţiona echipamentele  şi a negociat preţul acestora a fost Paul Valentin Rad şi tot el a fost cel care le-a solicitat reprezentanţilor respectivelor firme să emită facturile pe numele SC IT&C Print Store SRL, facturi care au fost în final semnate, ridicate şi plătite de Sorin Bretfelean. Echipamentele însă au fost livrate la sediul firmei lui Rad, din Jelna. Astfel, toţi reprezentanţii firmelor de la care Rad a cumpărat în realitate echipamentele au crezut că acesta era de fapt un angajat al lui Bretfelean.

Practic, Rad a cheltuit doar 477.696 lei, însă de la APDRP a obţinut 694.048 lei, adică aproape 158.000 de euro.

Parchetul National Anticoruptie Cluj

Şi-a recunoscut faptele

Iniţial, Rad nu a recunoscut nimici în faţa procurorilor, însă când a fost pus în faţa probelor evidente acesta a făcut pasul înapoi şi şi-a recunoscut vinovăţia. Le-a spus însă anchetatorilor că nu a intenţionat de la bun început să recurgă la astfel de metode, dar a fost forţat de faptul că nu a reuşit să obţină o creditare pentru a asigura contribuţia personală pentru implementarea proiectului, şi asta din cauză că se bazase pe Tudor Cristian, a cărui firmă – Prime Financial Consulting SRL – se ocupa de întocmirea de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene. Se ocupa doar teoretic, fiindcă în realitate Tudor Cristian s-a dovedit că s-a îndeletnicit doar de matrapazlâcuri, acesta fiind şi el trimis în judecată şi condamnat pentru fraude cu fonduri europene la 3 ani şi patru luni de puşcărie.

În acelaşi dosar a fost inculpat şi Sorin Bretfelean, cu toate că el şi firma lui au fost doar pe post de intermediar.

Cei doi au fost trimişi în judecată separat, întrucât ambii au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Astfel, Paul Valentin Rad va fi condamnat probabil, conform propunerii procurorilor DNA, la 2 ani şi 10 luni de închisoare, care mai mult ca sigur va fi cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.