Investiția i6 din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării finanțează cu 500 de vouchere, în valoare de 5 milioane de euro, dezvoltarea programelor de mentorat Orizont Europa, a fost lansată miercuri, a anunțat ministrul Bogdan Ivan.
„Sprijinim comunitatea științifică din România!
Concret, finanțăm:
- scrierea de proiecte pentru accesarea fondurilor de peste 90 de miliarde de euro din programul Orizont Europa – 1,1 milioane de euro
- 300 de stagii de lucru de 3 luni în organizații puternice de cercetare-dezvoltare, care au experiență în scrierea și implementarea de proiecte finanțate prin programele-cadru de CDI ale Uniunii Europene, pentru cercetători, medici și cadre universitare – fiecare stagiu beneficiază de o finanțare de 3.300 euro/lună
- integrarea în consorții europene pentru participarea la competițiile de proiecte în cadrul Orizont Europa – 130.000 euro
- utilizarea infrastructurii luminii extreme, în fizică nucleară – 800.000 de euro”, a precizat ministrul Ivan.
Potrivit acestuia, propunerile de proiecte sunt acceptate conform criteriului primul venit, primul servit.
Apelul de proiecte se deschide pe 14.08.2024, iar cererile de finanțare se transmit electronic, la https://proiecte.pnrr.gov.ro.
Acest ministru pe nume Bogdan Ivan de fiecare dată vine ca un papagal si clamează sprijinirea comunității științifice din România , fără să aibă nici un argument.
El habar nu are de situatia dezastruoasă a finanţării din domeniul cercetării stiintifice românesti.
Conform datelor Eurostat, România a alocat în 2023 doar 0,12% din PIB pentru cercetare-dezvoltare, poziționându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană în acest domeniu. Acesta este al șaselea an consecutiv în care România este codașa în UE în privința fondurilor guvernamentale pentru cercetare.
Guvernul a alocat în 2023 pentru cercetare-dezvoltare doar 21,2 euro pe cap de locuitor (aproximativ 105,51 lei), ceea ce reprezintă o creștere modestă de 0,3 puncte procentuale față de anul anterior. Comparativ, media Uniunii Europene pentru acest domeniu este de 275 de euro pe cap de locuitor, adică de peste 13 ori mai mare decât suma alocată de România.
Ungaria care se află pe antepenultimul loc în clasament, a investit 48,1 euro pe locuitor, de două ori mai mult decât România. Chiar si Bulgaria, o țară cu resurse financiare reduse și bugete mici pentru cercetare-dezvoltare, a reușit să-și majoreze continuu aceste sume, astfel încât a crescut cu 50% bugetul, în aceeași perioadă de timp – de la 22,10 euro în 2022, la 33,10 euro pe cap de locuitor în 2024.
În fruntea listei cu alocări ce depășesc 500 de euro pe locuitor, se află Luxemburg, Danemarca și Germania.
În 2024, România a menținut alocarea pentru cercetare-dezvoltare în educație la 0%, față de 0,2% în anul precedent.
(vezi: https://cursdeguvernare.ro/guvern-crescut-alocari-pentru-cercetare-cu-30-eurocenti-cap-locuitor.html)
Restul e gargară.