Proiectul de lege privind votul prin corespondență a trecut de votul Camerei Deputaților, for decizional. Legea ar urma să fie aplicată doar alegerilor parlamentare, după un amendament propus de PSD, în comisia de Cod Electoral. Un alt amendament PSD votat în comisie elimină posibilitatea ca alegatorii să se înscrie online, ci doar prin poşta sau la ambasade şi consulate.
Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 257 voturi „pentru”, 12 abţineri şi 30 „împotrivă”, proiectul legii votului prin corespondenţă, în forma propusă de comisie, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat la alegerile parlamentare.
„Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare”, a explicat preşedintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD), eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.
Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, deputatul PNL Mihai Voicu criticând eliminarea şi arătând că „înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului”.
Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.
Co-președintele PNL BN, Stelian Dolha este de părere că PSD-ul și-abăgat foarfeca în Legea votului prin corespondență.
„Legea votului prin corespondență a trecut în sfârșit și de Camera Deputaților, decizională în acest caz. Nu înainte să-și bage PSD-ul foarfeca în ea, ca să nu se spună că n-are nicio contribuție și să o lase așa, ciuntită. Adică la parlamentare votăm, la prezidențiale ba, sau mai vedem. Știți cum e cu concesiile pe care le tot faci, de dragul scopului final? Dai din mână și spui: lasă că e bine și așa, măcar avem o lege. Trecem puntea și avem apoi timp să o croim și pentru prezidențiale. Poate le mai trec spaimele de Diaspora între timp și celor din PSD”, a afirmat co-președintele PNL BN, Stelian Dolha.