Vladimir Voronin, fostul preşedinte al Republicii Moldova a afirmat că România a devenit membru UE doar pentru că pe teritoriul ţării noastre există baze al armatei americane. Acesta susţine că nu am fost pregătiţi pentru aderare şui că nu am întrunit  condiţiile necesare şi că factorul determinant pentru integrarea noastră în Uniunea Europeană a fost acceptarea condiţiilor impuse de Statele Unite ale Americii.
În opinia lui Voronin, declaraţiile făcute de Traian Băsescu despre o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană cu sprijinul Bucureştiului ar avea ca scop final "împingerea Moldovei spre unirea cu România".În plus, referindu-se la scoaterea sârmei ghimpate de la Prut, Voronin a spus că în acest fel se urmăreşte nu doar "demontarea frontierei cu România, dar şi a hotarului cu NATO", ceea ce este, în opinia sa, inacceptabil, deoarece Republica Moldova este membru al Comunităţii Statelor Independente (CSI) În acest context, Voronin a spus că PCRM se va plânge la ONU şi UE şi va informa partenerii din CSI.
De cealaltă parte a baricadei,secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat vineri, într-un interviu publicat de Voice of America, că disputele Republicii Moldova cu România privind frontiera şi prezenţa trupelor ruse pe teritoriul moldovean sunt motive de îngrijorare.
"Cu siguranţă, disputele privind frontiera cu România şi prezenţa trupelor ruse pe teritoriul moldovean sunt motive de îngrijorare. Dar vrem să ajutăm Moldova să îmbunătăţească vieţile cetăţenilor săi şi, sperăm, cu timpul, problemele cu care se confruntă vor fi rezolvate", a adăugat şefa diplomaţiei americane.
"Vă asigur că România este o ţară cu deplin respect pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar nimeni nu ne poate convinge că avem alt sânge decât cetăţenii din Republica Moldova", a spus preşedintele României.
Traian Băsescu le-a vorbit studenţilor de la Universitatea din Cahul despre reluarea discuţiilor cu privire la semnarea acordului pentru recunoaşterea reciprocă a diplomelor, despre necesitatea reformării sistemului de educaţie, precum şi despre intenţia României de a spriji Republica Moldova în procesul de integrare europeană.
La rândul său, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că ţara sa trebuie să se integreze în UE. "Eu cred că avem şansa istorică de a schimba lucrurile în Republica Moldova şi vă chem să folosim această şansă. De noi depinde totul", a declarat Ghimpu.

Traian Băsescu a vizitat, înainte de pleca spre România, şi sediul unde urmează să funcţioneze consulatul României de la Cahul. La Cahul, Traian Băsescu a fost întâmpinat de câteva sute de cetăţeni, care au scandat numele şefului statului român, precum şi lozinci în favoarea unirii.

 

Raimond Petruţ

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.