Vopsirea electrostatică presupune distribuirea uniformă a unei vopsele pulbere speciale prin pulverizare. Această metodă este utilizată în principal pe suprafețe metalice. Ce merită să știi despre această metodă și care sunt utilizările casnice ale acestei tehnologii?
Ce este vopsirea electrostatică?
Procedura de vopsire în câmp electrostatic este o metodă care utilizează pistoale de pulverizare specializate pentru a acoperi eficient și uniform suprafețele cu vopsea pulbere. Prin această tehnică, se creează un câmp electrostatic special care atrage și leagă vopseaua de suprafața supusă procedeului. Particulele de vopsea au o sarcină negativă, în timp ce suprafața vopsită are o sarcină pozitivă. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea unui curent de tensiune și curent constant.
Această tehnică este mai precisă în împrăștierea vopselei pe suprafețele cu aspect complex sau pe cele cu forme atipice. În această metodă, particulele de vopsea sunt încărcate electrostatic prin aer comprimat. Pistolul încarcă particulele de vopsea, ceea ce creează o forță de frecare între ele. Vopseaua se ciocnește cu suprafața vopsită, iar forța de frecare răspândește în mod natural vopseaua pe suprafață.
Ce materiale pot fi vopsite electrostatic?
Acoperirea cu pulbere este utilizată în principal pentru suprafețele metalice. În acest fel, se poate vopsi o masa inox, oțel, fontă sau aluminiu. Pe lângă suprafețele metalice, acoperirea cu pulbere poate fi folosită și pentru sticlă, lemn, ceramică și plăci MDF. Pe baza specificului suprafeței vopsite, este selectată o metodă de lucru adecvată. Dacă te întrebi ce aplicații casnice are vopsirea cu pulbere, răspunsul este simplu. Metoda poate fi utilizată pentru îmbunătățirea caracteristicilor la garduri, balustrade, jgheaburi, precum și profile de ferestre din aluminiu.
Cum se pregătește o suprafață pentru vopsirea electrostatică?
Suprafața care urmează să fie vopsită electrostatic trebuie spălată cu grijă și apoi curățată de eventualele resturi de vopsea sau lac vechi. În acest scop se folosesc diverse emulsii și solvenți. Suprafața trebuie de asemenea supusă unei prelucrări mecanice sau chimice pentru a obține rugozitate. Acest lucru va face ca vopseaua să adere mai bine la suprafață.
O formă mai rapidă și mai eficientă de prelucrare este prelucrarea chimică. În acest scop, este foarte eficientă fosfatarea. Dezavantajul, însă, este că fosfatarea crește susceptibilitatea metalului la coroziune. O modalitate mai costisitoare, dar mai sigură de a pregăti suprafețele pentru acoperirea cu pulbere este cromarea.
Avantajele vopsirii electrostatice
Avantajul vopsirii electrostatice este capacitatea de a acoperi uniform suprafețele din metal, inox, ceramică și sticlă. Acoperirea obținută conferă elementelor tratate durabilitate și rezistență la abraziune și deteriorări mecanice.
Datorită acestui lucru, obiectele supuse procedurii – bazine din inox, mese, rafturi inox, blaturi de lucru – pot arăta impecabil mulți ani. Important este că în timpul vopsirii cu pulbere nu se utilizează substanțe chimice, ceea ce o face o soluție ecologică și sigură pentru mediul natural. Un alt avantaj este eficiența și capacitatea de a vopsi suprafețe metalice mari într-un timp scurt.