Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL nu a ajuns încă la un punct de vedere comun cu administraţia judeţeană în ceea ce priveşte majorarea tarifelor de preluare a deşeurilor menajere municipale. În timp ce Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud susţine că respectivele deşeuri ar trebui depozitate la tarifele vechi, firma de salubritate vrea majorarea acestora la nivelul celor prevăzute pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor proaspăt generate de bistriţeni, fiindcă altfel va înregistra pagube de aproape 1,9 milioane lei. Deocamdată, aleşii judeţeni au respins plângerea prealabilă formulată de operator prin care contestă o hotărâre adoptată de legislativul judeţean în luna aprilie ce venea să completeze o alta adoptată două luni mai devreme, astfel că în condiţiile date este foarte probabil ca Vitalia să urmeze calea instanţei.

 

La nici jumătate de an de la începerea activităţii în judeţul Bistriţa-Năsăud, Vitalia, compania care a câştigat atât contractul pentru depozitarea deşeurilor, cât şi transportul acestora la depozitul de la Tărpiu, se plânge de pierderile pe care le înregistrează. Drept urmare, reprezentanţii firmei au solicitat administraţiei judeţene aprobarea majorării tarifelor la colectare. Pe care de altfel au şi primit-o în februarie anul acesta. Cuiul lui Pepelea îl reprezintă deşeurile „istorice” din Bistriţa, Beclean şi Sângeorz Băi, pe care Vitalia le vrea transportate la tariful majorat şi nu la cel stabilit iniţial, aspect cu care atât autorităţile locale din cele trei oraşe amintite, cât şi Consiliul Judeţean nu sunt de acord.

În februarie anul acesta legislativul judeţean a aprobat noul tarif de colectare a deşeurilor, fără să facă însă vreo menţiune cu privire la deşeurile istorice. După ce primarii, membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Deşeuri” şi-au spus punctul de vedere, Consiliul Judeţean a venit, în luna aprilie, cu o completare la hotărârea adoptată două luni mai devreme şi care a statuat că tariful majorat nu se aplică şi deşeurilor municipale depozitate pe platformele temporare, înfiinţate în apropierea depozitelor urbane, ca urmare a închiderii depozitelor neconforme.

Vitalia nu a fost de acord cu hotărârea şi a contestat-o. Într-o primă fază au depus o plângere prealabilă la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care însă nu a fost aprobată. Astfel, nu este exclus ca administraţia judeţeană să fie acţionată în instanţă de operatorul de salubritate.

În documentul remis Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud prin care cerea revocarea Hotărârii nr. 57/15.04.2015 care vine în completarea Hotărârii nr. 16/10.02.2015 privind aprobarea tarifului de preluare a deşeurilor municipale în vederea depozitării în noua groapă ecologică de la Tărpiu, Vitalia a invocat nu mai puţin de şapte motive de nelegalitate.

 

Susţin că li s-ar fi încălcat drepturile

Unul dintre acestea ar fi, susţin reprezentanţii Vitaliei, că Hotărârea 57 ar avea caracter interpretativ nu dispozitiv, pentru că stabileşte tarife diferenţiate pe sursă de provenienţă, adică pentru cele nou colectate – 69,74 lei/tonă, în timp ce pentru cele din depozitele municipale – 42,82 lei/tonă, tariful vechi. Mai mult, arată cei de la Vitalia în plângerea prealabilă, în adresa prin care au solicitat majorarea tarifelor nu s-a făcut nicio distincţie în funcţie de provenienţa deşeurilor şi că le-au avut în vedere şi pe cele municipale.

Un alt motiv de nelegalitate invocat de Vitalia este faptul că Hotărârea 57 încalcă dreptul operatorului la recuperarea integrală a costurilor de operare şi a investiţiilor realizate, în condiţiile în care cele trei primării nu vor plăti pentru deşeurile istorice tariful nou de 69,74 lei/tonă compania.

Pe lângă faptul că este de dreptul ciudat tu firmă să susţii că nu îţi poţi recupera integral costurile de operare şi investiţiile realizate după nici jumătate de an de la începerea activităţii, Consiliul Judeţean vine şi arată că potrivit Memoriului Tehnic din octombrie 2014 care a stat la baza adoptării Hotărârii 16/2015, Vitalia a a luat în calcul la fundamentarea tarifului solicitat „atingerea în perioada următoare a cantităţii totale anuale de deşeuri admise constant la depozitare, la nivelul celei din documentaţia de atribuire «57.682 tone de deşeuri municipale admise anual pentru depozitare din deşeu nou generate în perioada pe teritoriul de prestare a serviciului», ori deşeurile depozitate pe platformele temporare nu sunt deşeuri nou generate, iar dacă petentul ar aplica tariful modificat şi acestora considerăm că în această situaţie ar fi incidente prevederile art. 48, alin.2) din Contractul de concesiune nr. 34/2013, ori prin Hotărârea nr.57/2015 în mod legal Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a evitat ca operatorul să ajungă în această situaţie”.

 

CJ BN: Au oferit preţuri cu mult sub cele de referinţă

De asemenea, Vitalia susţine că hotărârea atacată este dată cu încălcarea legii fiindcă nu respectă anumite prevederi legale ale ANRSC privind normele metodologice de stabilire şi ajustare a tarifelor specifice în domeniul salubrizării, dar şi că ar încălca prevederile contractului de concesiune semnat în 2013 după câştigarea licitaţiei, dar şi legea achiziţiilor publice. La motivul invocat de Vitalia cu privire la încălcarea legii achiziţiilor publice, CJ BN arată că în fişa de date au fost stabilite cuantumul tarifelor la depozitare (61 lei/tonă fără TVA), compostare (31 lei/tonă fără TVA) şi sortare (27 lei/tonă), însă oferta companiei a fost „cu mult sub nivelul stabilit în fişa de date”.

„Astfel, potrivit art. 8 din Contractul de concesiune nr. 34/2013 nivelul tarifului de depozitare a fost de 42,82 lei/tonă fără TVA, tarif de compostare 0,10 lei/tonă fără TVA şi tarif de sortare a fost 0,10 lei/tonă”, se arată în răspunsul CJ BN, care precizează că legea achiziţiilor publice nu a fost încălcată.

În documentul remis Consiliului Judeţean, Vitalia arată că nu i se poate imputa vreo vină în ceea ce priveşte nepreluarea deşeurilor municipale înainte de majorarea tarifelor, aspect recunoscut de administraţia judeţeană.

 

Au calculat un prejudiciu de circa 1,9 milioane lei

Aflată în atenţia aleşilor judeţeni în şedinţa ordinară de săptămâna trecută, plângerea prealabilă a fost respinsă, astfel că şansele ca Vitalia să acţioneze pe calea instanţei sunt foarte mari, fiindcă, susţin reprezentanţii companiei, dacă deşeurile municipale sunt preluate la tariful vechi, se creează un prejudiciu de 1.884.400 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.