Bătălia pentru colectarea şi transportul deşeurilor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud la depozitul ecologic de la Tărpiu a fost câştigată de asocierea de firme SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA (Bucureşti) – lider de asociere, SC Brantner Servicii Ecologice SA (Cluj-Napoca) şi SC Floricon SRL Câmpina Prahova. Cele trei firme îşi vor umple conturile în următorii opt ani, cât va dura contractul, cu peste 200 de milioane lei.

Marii perdanţi sunt două firme de salubritate bistriţene – SC Urbana SA şi SC Codrişor, ale căror conduceri se tânguiesc acum că riscă falimentul şi drept urmare vor face disponibilizări.

Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a semnat cu asocierea de firme Vitalia – Brantner – Floricon, contractul „Delegare prin Concesiune a Serviciului Public de Salubrizare respectiv activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare, din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 220.696.217, cu o durată a contractului de 96 de luni, adică de opt ani.

Deşeurile menajere vor fi ridicate de trei ori pe săptămână vara şi de două ori iarna, în mediul urban, iar în zona de case din mediul urban şi în mediul rural, o dată pe săptămână.

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, preţul pe care populaţia îl va plăti pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere se ridică la 34 de lei pe an pentru mediul urban, şi 17,5 lei pe an pentru mediul rural, preţuri la care se va adăuga şi TVA, bineînţeles.

 

Vitalia SA, cap de listă

După luni de tergiversări şi lupte pentru câştigarea contractului de concesionare a serviciului de colectare şi transport a deşeurilor menajere de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost desemnat şi câştigătorul. Sunt de fapt de trei câştigători, fiindcă vorbim de o asociere de firme SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA (Bucureşti) – lider de asociere, SC Brantner Servicii Ecologice SA (Cluj-Napoca) şi SC Floricon SRL Câmpina Prahova.

Vitalia SA aparţine lui Octavian Morariu, nimeni altul decât preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, firmă care a intrat în forţă de ani buni pe piaţa serviciilor de salubritate.

SC Brantner Servicii Ecologice SA aparţine omului de afaceri clujean Călin Stoia, implicat acum doi ani în scandalul de corupţie şi trafic de influenţă alături de fostul primar al Clujului Sorin Apostu. După ce magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa şi a retrimis dosarul la DNA Cluj pentru refacerea urmăririi penale.

Floricon SRL aparţine omului de afaceri prahovean Aurel Florin Constantinescu.

 

Un an de zile a fost contestat câştigătorul

Pentru colectarea deşeurilor în următorii 8 ani au intrat în cursă firme de calibru din ţară: SC Supercom SRL (Bucureşti) şi SC Rosal Grup SA (Bucureşti), SC Financiar Urban SRL (Piteşti), Polaris Holding SRL în calitate de lider al asocierii formate din SC Polaris M Holding SRL şi SC Urbana SA (Bistriţa) şi Vitalia Servicii pentru Mediu SA, în calitate de lider al asocierii formate din SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, S.C. Brantner Servicii Ecologice SA şi S.C. Floricon Salub SRL.

Practic licitaţia s-a încheiat în 30 ianuarie 2013, dar de atunci încoace câştigătorul desemnat de ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud – SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA a fost contestat continuu, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis de fiecare dată plângerile formulate. Acest lucru nu a făcut altceva decât să prelungească foarte mult procedurile de atribuire a contractului şi să lase judeţul fără un operator care să colecteze deşeurile menajere. În cele din urmă balanţa a fost înclinată tot în favoarea SC Vitalia SA.

 

După ce 3 ani s-a judecat cu Primăria Bistriţa, Urbana mai vrea să piardă şi la judeţ

Printre contestatari s-a numărat şi asocierea formată dintre SC Polaris Holding SRL şi SC Urbana SA, ultima fiind firma care operează la nivelul municipiului Bistriţa. Urmările sunt foarte clare pentru Urbana şi par să fie chiar dezastruoase , cu atât mai cu cât contractul câştigat de Vitalia nu poate fi subcontractat sub nicio formă.

Marian Oprea, patronul firmei SC Urbana SA, susţine că în următoarea perioadă va trebui să dea afară jumătate din angajaţii pe care îi are, aproximativ 60 de persoane.

Şi până acum situaţia financiară a SC Urbana SA nu a fost una roz. Începând din 2011, firma de salubritate bistriţeană s-a judecat aproape trei ani la rând cu Primăria Bistriţa din cauza unor neînţelegeri contractuale de ajustare a tarifelor.

Prin HCL nr. 65/2011, Primăria Bistriţa a modificat contractul de concesionare a serviciului de salubrizare încheiat cu Urbana şi a mărit tarifele de colectare a deşeurilor cu 7.96%, începând cu 01.05.2011. Automat, a crescut şi redevenţa firmei de salubrizare, cu acelaşi procent. Doar că majorarea redevenţei s-a aplicat retroactiv, deci şi pe lunile anterioare hotărârii de Consiliu Local.

Acest lucru a nemulţumit conducerea Urbana SA, care a acţionat în instanţă Primăria Bistriţa. Miza a fost aproape o sută de mii de lei (circa un miliarde lei vechi), sumă ce reprezenta redevenţa şi majorările aplicate pe primele patru luni din 2011.

În plus, Curtea de Conturi, în urma unui control de urgenţă la primărie, a sesizat problemele şi a dat ordin ca sumele nerecuperate să intre de urgenţă în conturile instituţiei. Totodată, inspectorii Curţii de Conturi au constatat şi alte nereguli în actele contabile ale Primăriei Bistriţa, mai precis fiind vorba de neîncasarea taxei de depozitare a deşeurilor pe rampă, în intervalul 2007-2010. Astfel, s-a acumulat o datorie de 607.653 lei. Se mai adaugă 100.000 de lei reprezentând redevenţa şi penalităţile aferente întârzierii din primele patru luni ale anului 2011.

Bătălia în instanţă a durat aproape trei ani, perioadă în care s-au făcut analize şi calcule, dar în cele din urmă judecătorii au dat câştig de cauză Primăriei Bistriţa.

Războiul dus cu Primăria Bistriţa se pare că nu a fost de ajuns pentru Urbana SA, întrucât deţinătoarea firmei, Marinela Oprea a anunţat că este hotărâtă să nu se lase cu una cu două în ce priveşte contractul câştigat de Vitalia SA. Potrivit Marinelei Oprea, a fost depusă o plângere la Curtea de Apel Cluj, fiind contestat încă o dată contractul de colectare şi depozitare a deşeurilor din judeţ.

SC Codrişor SRL se raliază vocii SC Urbana SA atunci când spune că va veni o perioadă grea din punct de vedere financiar odată cu apariţia noului operator de la Tărpiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.