Virgil Pop îl trage pe Nicoară după el
Dacă instanţa supremă în completul de cinci judecători va da o decizie de menţinere a pedepsei de cinci ani cu închisoare în cazul deputatului PNL Virgil Pop, imaginea partidului liberal va fi iremediabil şifonată în plin an electoral. Din acest motiv, este evident faptul că toţi încearcă să se lepede de acesta, rupând orice legătură, fostul preşedinte al CJ Cluj Marius Nicoară fiind unul dintre cei vizaţi.
Nu în urmă cu mult timp, adică undeva prin anul 2007, pentru a-şi înlătura opoziţia din cadrul partidului, Marius Nicoară îl aducea în organizaţie pe fostul consilier judeţean al PRM şi PC Virgil Pop, actualmente deputat PNL, pe care l-a promovat intensiv.
Este vorba despre Virgil Pop, cel care a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, el fiind ales atunci în colegiul 8 Turda.Dosarul a ajuns astfel la instanţa supremă, care a început în 8 mai 2009 dezbaterile în procesul deputatului Virgil Pop. Liberalul Virgil Pop a stat în arest din 18 noiembrie până în 11 decembrie 2008, când Curtea de Apel Cluj a înlocuit măsura arestului cu interdicţia de a părăsi ţara. Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător.
Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.Procurorii notau în rechizitoriu că, pentru a ascunde provenienţa sumei de 130.000 de lei , Virgil Pop a determinat-o pe Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, să întocmească acte fictive privind prestări de servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 de lei, provenind din infracţiunea de corupţie.
Pentru a-şi ajuta discipolul condamnat penal să se impună, Marius Nicoară i-a înlăturat şi chiar i-a dat afară pe doi dintre liberalii de bază de la Turda, este vorba de Mircea Pârv şi de Ion Berchişan. Tot Nicoară l-a numit personal pe Virgil Pop în fruntea organizaţiei PNL Turda, care din acea perioadă a şi înregistrat cele mai slabe rezultate.
În istoricul relaţiei dintre cei doi, anul 2008 a fost unul de o importanţă deosebită, Virgil Pop reuşind „performanţa” de a pierde alegerile pentru municipiul Turda iar Marius Nicoară pierzând dezastros alegerile pentru CJ Cluj. Vă reamintim că Marius Nicoară nu este la primul eşec usturator, el a mai pierdut şi alegerile pentru primăria Cluj-Napoca dezastros în faţa lui Sorin Apostu în anul 2009 şi a ieşit, finalmente, pe postul de senator după redistribuiri. Acest lucru se întâmpla pe la finele anului 2008, atunci când atât Marius Nicoară cât şi Virgil Pop înregistrau două succese şterse, unul ieşind senator la limită iar celălalt deputat din puşcărie.
Realaţia de afaceri dintre Marius Nicoară şi Virgil Pop reiese clar şi din faptul că primul apare în dosarele lui Virgil Pop în care se presupune că acesta ar fi luat mită şi ar fi făcut trafic de influenţă. De amintit că în acea perioadă Virgil Pop ocupa funcţia de consilier judeţean şi consilier personal al lui Marius Nicoară. Acesta din urmă, prin repetatele intervenţii la mai mulţi directori de la electricitate, printre care vşi directorul Electrica Transilvania Emil Merdan, a încercat să-i faciliteze lui Virgil Pop accesul la lucrări în domeniul industriei electricei, acelaşi domeniu în care era acuzat şi prins cu luare de mită protejatul său. Deputatul PNL Virgil Pop a fost găsit vinovat şi de către instanţa supremă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei, înstanţa supremă finalizând în decembrie anul trecut dosarul. Decizia pronunţată însă de instanţa supremă nu este însă definitivă, putând fi contestată la completul de cinci judecători.
Mai multe surse din cadrul partidului şi care erau martore la evenimentele de la acea vreme declară faptul că Marius Nicoară l-ar fi susţinut pe Virgil Pop atât în cadrul partidului cât şi financiar , pentru ca acesta să nu declare procurorilor implicarea şi complicitatea lui . Şi în acest dosar, precum în dosarul Iulius Mall sau în contractul secretizat cu fabrica Nokia, sau în diferitele afaceri oferite „schimbătorului de roţi” Liviu Miclăuş, Marius Nicoară a încercat să-şi protejeze apropriaţii şi colaboratorii, în acelaşi timp acoperindu-şi urmele. Considerând şi ajutorul pe care l-a dat celui care urma să efectueze lucrări de renovare la stadionul care urma să fie demolat, sau pietruirile şi asfaltările din diverse comune şi sate din perioada în care era preşedintele Consiliului judeţean Cluj, este evident faptul că a candida pentru funcţia de primar al muncipiului Cluj-Napoca nu este tocmai pe gustul celui care viziona filme porno atunci când în Senat se vota legea pensiilor. Iar motivul este unul evident, din moment ce chiar dacă va ieşi primar, acestă funcţie nu-i garantează lui Marius Nicoară imunitatea de care se bucură şi s-ar putea bucura în continuare ca senator sau deputat. Vom reveni cu detalii despre cazul Marius Nicoară -Electrica-Virgil Pop, în perioada în care acestuia din urmă i se va apropia recursul la condamnarea de cinci ani cu executare.
Încă un protejat de-al lui Nicoară, afacerist de ocazie
Fiind foarte influenţat şi pe deplin loial idolului său în viaţă Marius Nicoară, Liviu Miclăuş a ajuns să-i semene dacă nu la chip, măcar la fapte. Se pare că, mai nou, acesta a început să vând posturi, după cum făcea şi mai face şi Nicoară, fără măcar să-şi consulte colegii de partid. Un membru al TNL Cluj ne-a declarat că nu se aştepta ca Liviu Miclăuş să fie aşa prieten bun cu Daniel Don, dar s-a lămurit atunci când a auzit de postul călduţ pe care acesta i l-a găsit soţiei şefului său. În legătură cu succesul în afaceri reputat de către Miclăuş, acelaşi tânăr se plângea că ei nu primesc o pizza, stau prin chrii şi nu au servicii. Alt tânăr TNL, N.I., a fost şi mai dur şi mai tranşant, spunând că Liviu Miclăuş îi ameninţă pe unii membrii ai organizaţiei de tineret, spunându-le că vor fi daţi afară din serviciile pe care le au dacă nu fac ce spune el sau dacă îl mai încurcă în afacerile pe care acesta le are cu membrii PDL. Un alt tânăr liberal , C.V, spunea că Liviu Miclăuş este interesat doar să facă bani şi, la fel ca şi idolul său în politică Marius Nicoară, calcă orice în picioare pentru a-şi atinge scopul. Acesta se plângea de faptul că unii dintre puţinii liberali care mai fac opoziţie la Cluj, adică preşedinţii TNL Cluj şi TNL Cluj-Napoca, Iuga Gavrilă şi Bîldea Ioan au fost ameninţaţi, cel din urmă fiind chiar dat afară de la Skoda. Acesta susţine că Liviu Miclăuş şi-a bătut joc de tinerii liberali prin faptul că împreună cu doi acoliţi de-ai lui, Marian Târnăvean şi Mihnea Iuoraş, care au făcut sute de mii de euro de pe urma retrocedărilor ( M.Iuioraş fiind fost şef la retrocedări), au contestat alegerile de la TNL, ţinându-i în şah pe Iuga Gavrilă şi pe Bîrlea Ioan.
Andrei Tomoş