Fostul presedinte al Partidului Social Democrat Bistrita-Nasaud (PSD BN), deputatul Viorel Pupeza, va candida la presedintia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud din partea Partidului Conservator Bistrita-Nasaud (PC BN).
Intentia de a candida si faptul ca s-a înscris oficial în Partidul Conservator a fost anuntata abia saptamâna trecuta, dupa ce liderul filialei judetene Ionel Tompa a negat zvonurile legate de o eventuala trecere a deputatului de la PSD la PC.

Deputatul Viorel Pupeza a fost înlaturat de la conducerea filialei Bistrita-Nasaud a PSD în toamna anului trecut de un grup de alesi locali ai PSD. Acestia au organizat o conferinta extraordinara de alegeri în care l-au desemnat lider pe deputatul Emil Radu Moldovan, fost lider al organizatiei municipale. Imediat dupa alegerea noului presedinte al PSD BN, deputatul Viorel Pupeza si-a mutat sediul biroului parlamentar, care se afla în incinta sediului partidului. A urmat o perioada de tacere profunda din partea deputatului, acesta evitând sa mai apara la conferintele de presa sau alte întruniri tovarasesti de partid.

Dupa sapte luni de tacere

Desi în ultima perioada s-au auzit voci tot mai puternice legate de trecerea lui Pupeza în rândurile conservatorilor bistritenui, acum doua saptamâni informatia era înca tinuta la secret de catre liderul PC Ionel Tompa. Numele cel mai des vehiculat pentru presedintia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud din partea PC era cel al lui Ghorghe Pop, presedintele filialei municipale si totodata consiler judetean. Numele acestuia nu era unul de neluat în seama, cu atât mai mult cu cât a detinut functia de prefect si cea de subprefect al judetului.
Abia saptamâna trecuta Ionel Tompa a recunoscut ca, de fapt, de mai bine de o luna de zile s-au purtat discutii cu privire la o eventuala trecere a deputatului în PC. Oferta de a candida la presedintia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, se pare a fost una deosebit de tentanta, cu atât mai mult cât aceasta este pentru Viorel Pupeza echivalenta cu o relansare în viata politica dupa o perioada de clar declin. „Scoatem o persoana competitiva, mai ales ca are o experineta în administratia publica locala. Gheorghe Pop nu a dorit sa candideze la functia de presedinte al Consiliului Judetean”, a declarat liderul conservator.

DIP si-a pus amprenta

Viorel Pupeza pare foarte încântat de noua sa alegere, desi în urma cu aproximativ opt luni trecerea sa la un alt partid ar fi însemnat un adevarat cosmar.
Deputatul a anuntat ca trecerea sa în PC a avut loc în urma unei analize serioase si îndelungate, mai ales ca a primit oferte electorale si din partea altor partide. „Ramân un om la politicii de stânga. De ce PC? Pentru ca la nivel parlamentar relatiile au fost deosebit de apropiate. Eu ramân un politician de stânga, iar în PC exista aceasta pluralitate de idei, iar multe dintre initiativele legislative promovate de conservatori sunt de stânga”, a declarat Viorel Pupeza. Cu toate acestea, se pare ca un cuvânt greu de spus pentru actuala sa optiune politica a fost cel a lui Dan Ioan Popescu (D.I.P) si el fost membru PSD.

Locomotiva PSD s-a numit Pupeza

Deputatul a marturisit ca nu intentiona sa-si depuna candidatura daca pentru presedintia Consiliului Judetean ar fi fost promovati oameni din generatia 2008, adica politicienii tineri. Declaratia lui Pupeza vine în contextul în care, mai ales în ultima perioada s-a facut mare vâlva din partea majoritatii politicienilor români pe ideea schimbului de generatii. În opinia sa, aceasta idee a fost promovata foarte mult în rândul Partidului Social Democrat, în mod special în filiala judeteana bistriteana, care a dorit schimbarea cârmei în toamna anului trecut. Faptul ca drept candidat la presedintia CJ a fost promovat Gheorghe Marinescu, care nu se afla la prima tinerete, dovedeste teama lupilor tineri din PSD de a lupta în campania care bate la usa. „Celor din PSD le e frica sa candideze. E o functie grea. Îi lasa tot pe cei din clasa politica pe care o blameaza atâta sa o faca. Nu ma consider un tradator. Eu am fost tradat”, a conchis deputatul, accentuând pe faptul ca într-o functie executiva ar da un randament mult mai bun decât în cea de parlamentar.
Viorel Pupeza este foarte convins ca mai bine de o treime din voturile pe care el le-a obtinut pentru fostul sau partid în alegerile din 2004, vor fi acum date Partidului Conservator. „Eu am fost locomotiva PSD în 2004, când am adus circa 47.000 de voturi. Am scos 11 consilieri judeteni, primari, consilieri locali si presedintele CJ. Acum eu nu candidez împotriva lui Marinescu. Suntem cinci candidati cu sanse egale. Am ramas candidati din astia trecuti prin comunism. Desigur, Marinescu are avantajul galeriei, dar poti pierde si cu o galerie mare. Vreau sa dispara acel miracol al pixului din CJ”, a declarat Pupeza.

CV cosmetizat

Încrezator în fortele sale de a câstiga Consiliul Judetean, Viorel Pupeza pare sa fie putin amnezic atunci când e vorba de trecutul sau trecutul sau.
Un singur aspect a fost recunoscut acum – acela ca are un trecut comunist, ca multi alti politicieni de altfel.
Daca este sa facem o trecere în revista a activitatii de pâna acum a lui Viorel Pupeza, se poate observa cu usurinta ca a ramas consecvent politicii de stânga. Indiferent ca partidul din care a facut parte pâna acum s-a numit Comunist sau Socialist Muncitoresc sau Social Democrat. Putem afirma linistiti ca e aceeasi Marie cu alta palarie.
Numai ca, daca vizualizam CV-ul postat de deputatul Pupeza pe site-ul Camerei deputatilor constatam cu putina surprindere ca acesta este putin… cosmetizat. Sa dea bine la ochiul cititorului.
Astfel, aflam din acest CV ca Viorel Pupeza a absolvit în 1976 Academia de Stiinte Social-Politice  – profil economic. Mai pe întelesul tuturor este vorba de binecunoscuta scoala de partid „Stefan Gheorghiu”, unde l-a avut coleg pe la fel de binecunoscutul Octav Cozmânca, ce avea sa-i redevina coleg de partid în PSD. În 1980 urmeaza un curs postuniversitar în sociologie, în 1992 devine absolvent al Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti, dupa care în 2004, pe vremea când era înca prefect al judetului, obtine masteratul în stiinte politice si administrative la UBB Cluj-Napoca. Pâna aici toate bune si frumoase.
Activitatea profesionala, însa, potrivit aceluiasi CV de pe site-ul Camerei Deputatilor, Viorel Pupeza si-o începe foarte târziu, adica la doar 51 de ani, în 1997 când ocupa postul de director economic al Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud. Pâna în 1997 nu apare nimic mentionat pe unde si ce a prestat. Sa fi avut ceva de ascuns?
Poate da, poate nu. Oricum se stie destul de bine ca prin anii ’80 a servit cu drag partidului, pe la „pionieri”, fiind sef de comisie si membru al Comitetului National al Organizatiei Pionierilor (CNOP) si a avut si o functie în CC al UTC. Viorel Pupeza a fost, printre altele seful de cabinet al Polianei Cristescu Ceausescu, fosta sotie a lui Nicu Ceausescu, pe atunci presedinta organizatiei pionierilor. Dupa Revolutia din 1989 a bagat capul în nisip precum strutul, ca mai apoi sa fie recuperat de Partidul Social Muncitoresc (PSM) a lui Verdet. În anul de gratie 2002, Viorel Pupeza intra în PSD, dupa ce în 2001 ocupa functia de secretar general al Prefecturii Bistrita-Nasaud, avanseaza în 2002 ca subprefect pentru o scurta perioada de timp, si apoi prefect al judetului, functie în care ramâne pâna în 2004. Tot în 2002 este ales si presedinte al organizatiei judetene a PSD BN, functie în care ramâne pâna în toamna anului trecut. Dupa 2004, ajuge si mai sus, adica în fotoliul de deputat în Parlamentul României.

Viorel PUPEZA
Curriculum Vitae

Date biografice:
•Data si locul nasterii: 11.06.1946, loc. Pinugea de Sus, jud.Bistrita Nasaud;
•Stare civila: casatorit, un copil.

Studii si specializari:
•1976 Academia de stiinte social-politice – profil economic;
•1992 Universitatea Bucuresti – Facultatea de sociologie;
•1980 Curs postuniversitar – sociologie;
•2004 U.B.B. Cluj Napoca – masterat – stiinte administrative si politice.

Activitate profesionala:
•1997 – 2001 – Dir. economic Sp. jud. Bistrita;
•2001 – 2004 – Prefectura jud. Bistrita Nasaud.
osecretar general;
osubprefect;
oprefect.

Functii, activitati într-un partid politic:
•P.S.D. 2002 – prezent: presedintele organizatiei P.S.D. a jud. Bistrita Nasaud.

Functii, activitati într-o organizatie din administratia publica centrala sau locala:
•2001 – 2004 Prefectura jud.Bistrita Nasaud.

osecretar general – 2001;
osubprefect – 2002;
oprefect – febr.2002-dec.2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.