Scriu aceste rânduri dupa remarcabilul rezultat al internationalei României, care a câstigat categoric meciul cu echipa Federatiei ruse. Rezultatul nu este numai favorabil, dar a aratat o echipa care a avut bune relatii între compartimente, iar jucatorii motivati s-au dovedit tehnicieni remarcabili. Momentele mai slabe din prima repriza le va analiza antrenorul Piturca. Agentiile de presa internationale au subliniat ca Franta a câstigat meciul cu Anglia abea cu 1-0, pe când România s-a detasat de adversara cu un scor categoric, scor ce le da de gândit competitorilor din Campionatul European.
Din pacate, între rezultatele si jocul nationalei si starea fotbalului intern este o mare deosebire, discrepanta care continua sa se adânceasca.
Mai nou, fotbalul nu se joaca pe teren, ci la televizor. Protagonisti nu sunt jucatorii cu contracte de zeci de mii de euro, ci finantatorii si conducatorii de cluburi care, în ultimul timp, parca si-au pierdut mintile. S-a aratat, într-o statistica, ca, în stirile transmise la emisiunile de sport ale televiziunilor, fazele de fotbal reprezinta cam 1% din timp, restul fiind o însiruire de declaratii despre fotbal si viata sentimentala a vedetelor. Ca fotbalul a devenit o afacere este o realitate în toata lumea, dar gradul de scandal, care a cuprins competitiile interne, cred ca este unic în lume. Nu este meci pierdut care sa nu este consecinta greselilor arbitrilor. Jucatorii nu au nici un fel de contributie, cel mult sunt beneficiarii unor valize cu euro, bani care s-au evaporat ca prin farmec. Toate echipele fanion ale tarii au suferit o involutie evidenta, în aceasta parte a campionatului. Importul de jucatori straini s-a dovedit, în general, un foc de paie, si chiar stranierii de la CFR Cluj, nu mai sunt parca cei de anul trecut.
Ca în orice activitate umana, suisurile si coborâsurile sunt inevitabile. Ceea ce ne îngrijoreaza este violenta de pe teren si dinafara lui, care a atins cote paroxistice. Principalii vinovati sunt finantatorii si conducatorii de cluburi. Nu cred în promisiunea lui Gigi Becali, care a promis solemn ca nu va mai calomnia, fiindca nu-i sta în fire. Alaturi de acestia, o culpa indiscutabila o poarta arbitrii, care tolereaza jocul dur si, asa cum arata Mircea Sandu, nu aplica uniform regulile jocului.
În consecinta, chiar daca doresc din suflet ca echipa din Cluj sa devina campioana, consider ca Deaconu a procedat corect când a întrerupt meciul dintre Steaua si Rapid. L-am vazut pe Ilie Balaci, confuz si neconvingator, la Antena 3, iar la Dan Diaconescu se discuta la nesfârsit despre justetea hotarârii arbitrului, avansându-se cele mai fanteziste scenarii. Consider ca trebuie data o decizie dreapta, chiar si în cazul în care Comisia de Disciplina este amenintata cu plata unor despagubiri în valoare de 20 de milioane de euro. Probabil ca, pâna vor aparea aceste rânduri în Gazeta, Comisia de Disciplina se va pronunta într-un fel sau altul, dar indiferent de decizia ei, daca nu se vor lua masuri drastice, huliganii vor actiona în continuare, dând curs celor mai rele impulsuri. Si în tineretea mea erau fani pasionati, Doamne cât mai era iubita U Cluj, care nu erau motivati material, dar manifestarile se încadrau în limitele decentei.
Manifestarile periculoase trebuie combatute prin masuri ferme si pe teren. Nu se poate accepta ca un jucator sa ia de gât tusierul, care a semnalat, de altfel, corect, si trebuie sanctionate exemplar si faulturile criminale.
Exemplele care se dau de avocatii „tolerantei”, invocând cazuri similare din Spania sau de aiurea, nu sunt concludente. De ce nu se vorbeste de Italia, unde s-au întrerupt meciurile, ori de Columbia, în care s-au înregistrat morti în tribune!
Violenta în sport este, pâna la urma, o expresie a cangrenei care a cuprins o parte a societatii. Ca atare, chiar si în domeniul sportului se poate actiona pentru limitarea efectelor disolutiei morale.
27.03.2008 Adrian Man