Primarul Ovidiu Teodor Creţu a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat situaţia de acum şi schimbările care urmează să aibă loc în domeniul serviciilor de salubrizare.

Pe baza unui contract încheiat în 2005, ulterior prelungit, firma „Urbana” colectează deşeurile din municipiul Bistriţa la un tarif de 50,9 lei/mc, stabilit prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Bistriţa. Norma de producere a deşeurilor, rezultată prin cântărire, este de 0,14 mc / persoană / lună – la bloc, respectiv de 0,18 mc / persoană / lună – la case, valori din care matematic rezultă perceperea a 7,13 lei / persoană / lună – la bloc şi 9,17 lei / persoană / lună – la casă.

Firma „Urbana” a încheiat contracte cu 56.000 de persoane fizice din municipiu, iar din cele 129 puncte de colectare şi 5 puncte de colectare selectivă ridică, anual, 57.000 mc de deşeuri – cca. 22.000 de tone pe an.

După ce firma „Vitalia”, care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean, îşi va începe activitatea conform proiectului CJ privind colectarea şi transportul deşeurilor din judeţ, ridicarea deşeurilor produse de bistriţeni se va face din 261 puncte de colectare (15 amplasate pe terenuri ce aparţin Consiliului Judeţean şi 246 pe terenuri ce ţin de municipiul Bistriţa), din care: 80 de platforme cu 4 containere de 3 mc pentru hârtie, plastic, gunoi menajer şi sticlă; 82 de platforme cu 3 containere de 3 mc pentru hârtie, plastic şi deşeuri menajere, respectiv 99 de platforme cu două containere de 3 mc, pentru hârtie şi plastic. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de firma „Iridex” din Bucureşti.

Vineri, Consiliul Local al municipiului Bistriţa se reuneşte de la ora 13.00 pentru a hotărî în privinţa a două proiecte care au ca subiect salubrizarea în municipiul Bistriţa.

Unul din proiectele de hotărâre ce vor fi prezentate vineri la şedinţa Consiliului Local al municipiului Bistriţa vizează prelungirea termenului de predare-primire a infrastructurii către operatorul serviciului, după cum s-a solicitat ieri, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud – reuniune la care a participat şi primarul Ovidiu Teodor Creţu.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre se referă la sistemul actual de plată a prestaţiei de colectare a deşeurilor menajere din municipiului Bistriţa. Tariful aplicat utilizatorilor, odată cu începerea activităţii noului operator, va fi de 3,5 lei / persoană / lună, sumă din care rezultă, faţă de prezent, o economie de 49% pentru utilizatorii de la bloc ai acestor servicii, respectiv de 38% pentru cei care locuiesc la casă.

„Firma Vitalia va trebui să încheie contracte cu bistriţenii. A apărut o nouă lege care modifică Legea salubrităţii şi care impune administraţiilor locale anumite obligaţii sub formă de taxă specială şi este de preferat ca acei 3,5 lei / lună să-i percepem noi, sub forma unei taxe speciale, chiar dacă nu este populară, dar se micşorează astfel şi presiunea de pe asociaţiile de proprietari. Încheierea contractelor de salubrizare este mai dificilă în mediul urban decât în cel rural. Toate aceste aspecte le vom discuta, însă, în comisiile reunite ale consiliului local”, a precizat primarul Ovidiu Teodor Creţu.

Primarul speră ca bistriţenii, ” să cupleze la sistemul de colectare selectivă, în zonele de blocuri sunt cel puţin trei tipuri de containere colorate”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.