Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bistrița-Năsăud au efectuat marți 14 percheziții la imobile aparținând unor persoane din Bistrița-Năsăud, Vaslui, Vrancea, Teleorman, Galați și Cluj, precum și o percheziție a unui autocar, într-un dosar de evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, perchezițiile au fost desfășurate pentru documentarea activității infracționale și administrarea probelor într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări cu privire la 5 persoane, reprezentanți ai unor societăți comerciale care efectuează transport internațional de persoane și transport de colete, fără a deține licență și fără a înregistra în contabilitatea societăților sumele încasate, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 500.000 de lei.

La activități au participat polițiști ai Serviciul de Investigații Criminale, Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului Protecția Animalelor, Serviciului Criminalistic și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale – I.P.J. Bistrița-Năsăud.

Totodată, acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor și luptătorilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Vaslui, Vrancea, Teleorman, Galați și Cluj și de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ce spun procurorii:

„Într-un dosar înregistrat în anul 2022 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud se efectuează cercetări penale pentru infracțiunile de:

  • – evaziune fiscală prev. de art. 9 alin.1 lit.b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen;
  • – constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 C. pen., și
  • – fals în declarații prev. de art. 326 alin. 1 C. pen.

În fapt, 5 persoane reprezentanți ai unor societăți comerciale, în perioada 2016 până în prezent, au efectuat transport de persoane pe ruta România-Ungaria – Italia – Franța – Spania și retur precum și transport de colete fără ca societățile implicate să fie autorizate de către autoritatea competentă (ANCOM) să efectueze activități de coletărie. Sumele de bani încasate pentru activitățile de coletărie (1,5 euro/kg colet) nu au fost evidențiate în actele contabile ale societăților și nu au au fost declarate organelor fiscale în vederea stabilirii impozitelor și taxelor prevăzute de lege, cauzându-se un prejudiciu de aprox. 500.000 lei.

De asemenea, s-a reținut că reprezentantul uneia dintre societățile comerciale a declarat în fals SPRCIV Bistrița-Năsăud că a pierdut certificatul de înmatriculare a unui autocar, cu consecința eliberării unui alt certificat și cu un alt număr de înmatriculare deși în realitate certificatul de înmatriculare a fost reținut de către autoritățile străine pentru încălcarea legislației rutiere”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.