Detinutii de la Penitenciarul Bistrita au în prezent o serie de drepturi la care acum 10 ani de zile nici nu îndrazneau sa viseze. De la televizor în celula, la dreptul de a telefona familiei sau chiar la posibilitatea de a beneficia de permisiunea de a iesi din penitenciar pâna la sapte zile sunt doar o parte a avantajelor acestora. Inspectorul-sef principal Constantin Ioanitoaia, directorul Penitenciarului Bistrita, ne-a acordat un interviu referitor la viata persoanelor private de libertate.
Gazeta: De cât timp va aflati la conducerea Penitenciarului Bistrita?
Constantin Ioanitoaia: Din 1997 sunt director al Penitenciarului Bistrita, iar de 25 de ani lucrez în sistem. Este o munca foarte ampla cu o raspundere foarte mare. Trebuie sa ai aplecare spre latura umana, altfel nu poti avea rezulltate.
Gazeta: Cum este sa lucrati cu persoane private de libertate? Trebuie sa aplicati o altfel de abordare?
Constantin Ioanitoaia: Va dati seama ca astfel de persoane au mentalitati diferite, provin din medii diferite, au o anume cultura si încercam prin metodele muncii noastre tot ce e posibil pentru a corija conduitele lor, astfel încât, dupa punerea lor în libertate, sa ramâna cu anumite rezultate. Problema neplacuta pentru mare parte dintre ei este ca ajung din nou în mediile din care au plecat si care poate au condus la savârsirea de infractiuni, dar asta nu trebuie sa ne dezamageasca. Munca cu persoanele private de libertate nu este o aventura, nu este o conjuctura. Trebuie sa pui suflet.
Gazeta: Cum e vazuta viata din interiorul penitenciarului?
Constantin Ioanitoaia: Situatia în prezent este mult mai aerisita, în primul rând din punct de vedere al conditiilor de detentie. În trecut nu mai faceam fata supraaglomerarii, aveam camere la nivelul penitenciarului când în 50 de paturi dormeau 70 de detinuti, trei detinuti în doua paturi alipite. Va dati seama în ce conditii am lucrat si ce eforturi a trebuit sa facem pentru a amortiza efectul supraaglomerarii.
Gazeta: Acum conditiile din penitenciar par mult mai bune. În ultimii ani s-au efectuat o serie de investitii în penitenciar?
Constantin Ioanitoaia: Da, într-adedevar s-au alocat fonduri pentru modernizari si investitii. La majoritatea penitenciarelor a fost o preocupare din acest punct de devere. La momentul actual, în marea majoritate a penitenciarelor, ne situam la standarde europene din punct de vedere al raportului dintre cadre si detinuti. La Bistrita, de exemplu, în anii trecuti raportul era de unu la opt între cadre si detinuti. Acum este de unu la doi, maximum trei detinuti.
Gazeta: Câti detinuti numara în prezent Penitenciarul Bistrita?
Constantin Ioanitoaia: Avem, în medie, 480-500 de detinuti, fata de anii precedenti când erau pâna la 1300. Capacitatea este de 738 de locuri, însa putem primi din transfer sau daca sunt schimbari legislative în acest sens. Mai mult decât atât, am încercat sa ne adaptam la sistemul spaniol, am lucrat cu niste experti spanioli. Avem pentru anii urmatori aprobate investitii pentru un nou pavilion de detinere la standarde moderne.
Gazeta: De unde provin detinutii din Penitenciarul Bistrita, sunt doar din judetul nostru sau si din alte judete?
Constantin Ioanitoaia: Penitenciarul deserveste numai judetul nostru, însa în completare sunt si detinuti veniti prin transfer si de la alte penitenciare. Aceste trasferuri se fac la cererea lor, în speranta ca vor fi folositi la munca în Penitenciarul Bistrita, fata de cele din care provin. O alta categorie sunt cei care au avut probleme de comportament în penitenciarele din tara.