Vești bune pentru șoferii care sunt surprinși de aparatele radar ale Poliției Rutiere. O instanță de judecată din România a anulat un proces-verbal de constatare a contravenției pe motiv că agentul care l-a întocmit nu este cel care a constatat contravenția.
„În aplicarea dispozițiilor art.456 și urm. C.p.civilă, analizând apelul (…) se constată că el este justificat, urmând a-l admite în considerarea următoarelor:
Mai întâi trebuie arătat că în spiritul legii se impun a fi analizate cu prioritate aspectele de nelegalitate aferente actului, respectiv modalitatea de întocmire a lui.
Din această perspectivă, este necontestat că actul/procesul verbal contestat a fost întocmit de către Ag. V. C. care, oprindu-l pe contravenient, a comunicat cu o altă persoană, indicată în timpul procedurii de față ca fiind Ag. C.A.N., dar fără dovadă, și a aflat viteza nelegală de deplasare a celui oprit, procedură însă nepermisă.
În esență, în acest sens, atât legea specială-OUG nr.195/02, cât și legea generală-OG nr.2/01 stipulează că agentul constatator, numai el, constatând contravenția, întocmește procesul verbal, și aceasta fără nici o excepție, astfel încât trebuie trasă concluzia că în timpul procedurii administrative de constatare și de întocmire a procesului verbal intervine un singur agent-cel ce constată, care și semnează actul (art.15 și urm.).
Este și normală această procedură dacă avem în vedere că cel ce întocmește actul trebuie să descrie în act fapta exact așa cum a constatat-o, cum a perceput-o cu propriile simțuri, și nu în baza constatărilor altei persoane, ce pot fi comunicate de către acea persoană ori recepționate eronat.
De altfel, trebuie observate formularul folosit și maniera de întocmire a procesului verbal, care nu are elemente specifice unei asemenea situații ca aceasta.
Așadar, apreciem că procesele verbale de constatare contravenții nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informații furnizate de altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite, ale celui ce-l întocmește, așa încât în situații ca cea de față se procedează nelegal.
În cauză, actul a fost încheiat de către o persoană-cea indicată în act, dar nu în baza constatărilor sale, cu propriile simțuri, prin observarea datelor oferite de aparatul radar, ci în mod nelegal în baza constatărilor altei persoane, care i le-a comunicat prin stație.
În acest condiții, criticile aduse de către apelant se dovedesc întemeiate, și prin urmare și apelul declarat. (…) în aplicarea art.480 C.p.civilă urmează a admite apelul, respectiv a modifica sentința în sensul admiterii plângerii și al anulării procesului verbal de contravenție”. (Tribunalul Călărași, Decizia nr. 347 din 16 martie 2016, portal.just.ro)
[…] Vești excelente pentru șoferii care sunt prinși de radar! Practica polițiștilor este ilegală apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
[…] Vești excelente pentru șoferii care sunt prinși de radar! Practica polițiștilor este ilegală apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
In atentia „contravenientilor ” la legea circulatiei:
– Radarele montate pe masinile de serviciu, trebuie sa detina „Autorizarea de functionare” legala cu specificarea exacta pe ce tip de masina sunt montate, cu numarul de inmatriculare rutiera ;
-si radarele trebuie sa aiba anual inspectia tehnica efectuata ca si orice masina de serviciu ;
– Agentul de politie care lucreaza cu radarul, trebuie sa detina autorizarea legala de a lucra cu radarul si nu poate fi orice agfent de politie… Trebuie sa aiba un atestat professional in acest sens.
– La contestatiile effectuate, in cazul in care apreciati ca ati fost sanctionati pe nedrept, pe langa faptul ca procesul -verbal de contraventie, trebuie sa fie intocmit si semnat strict de catre acest agent si nu de catre altul ( tertz… care va opreste la control… ) , puteti solicita Instantei de Judecata ( Judecatoriei locului faptei ) , ca politia sa inainteze si dovezile pe care vi le-am aratat mai sus, in caz contrar, este de asemenea cauza de anulare a procesului verbal, de catre Instanta .
Opiniez , ca asa cum orice societate comerciala civila, are obligatia sa afiseze public autorizatiile de care are nevoie si in baza carora functioneaza, tot asa si Politia Rutiera, trebuie sa afiseze ( in geamul masinii ) aceste autorizari, ca cei interesati, sa le poata vedea in mod public si care confirma faptul ca:
-radarul este verificat legal de catre autoritatea de standardizare metrologica ;
-ca are autorizatiile si inspectia tehnica effectuate la zi ( adica annual ) ;
-si ca agentul de politie este pregatit professional si autorizat sa lucreze pe si cu acest aparat tehnic de constatare a vitezei…
-In procesul-verbal de contraventie, sa tineti neaparat ca in descrierea amenzii ( faptei ) politistul sa precizeze ca : ” La data de … pe strada, sau drumul… din localitatea … susnumitul a fost inregistrat de aparatul radar , TIPUL SI SERIA nr… , montat pe autoturismul de serviciu INMATRICULAT SUN NR sub nr… circuland in timp ce conducea auto inmatriculat sub nr… cu viteza de … , in zona unde viteza legala este limitata la … Km/H „. Sa nu fie facuta mentiunea doar la modul general … ” ca a fost depistat cu aparatul radar circuland cu viteza de … in zona cu viteza limitata la … ” ( cum scriu de regula agentii de circulatie ) , ca nu este complet si nici sufficient si este cauza de nulitate al p.v.
-Totodata, nu uitati ca in procesul-verbal de contraventie, la „observatii” Dvs aveti dreptul sa faceti ce mentiuni apreciati utile in apararea Dvs ( oricare ar fi ) si ca lipsa acestor mentiuni, este cauza de anulabilitate a p.v. de contraventie. Nu trebuie sa scrieti Dvs personal aceasta mentiune ci o comunicati verbal agentului de politie, care are obligatia s-o mentioneze cuvant cu cuvant , asa cum i-o comunicati acestuia si sa semnati sub aceasta obiectie facuta, care nu insemna ca ati recunoscut fapta.Daca nu semnati, inseamna ca nu puteti face dovada ca ati facut aceasta mentiune. Repet, nu semnati de primirea p.v. ci ca ati facut aceasta mentiune.
– Daca sunteti de accord cu amenda primita, semnati si de „primirea unei copii ” a p.v. de care aveti nevoie, daca vreti sa depuneti plangere impotriva acestuia. Pana ce nu aveti o copie a p.v. nu puteti depune plangere… ptr ca trebuie sa aratati concret ce act contestati…
– Daca nu ati semnat procesul-verbal, politistul are obligatia sa incheie acest act in prezenta unui martor „de inceheiere” ( nu neaparat ca este si ocular la fapta ) si sa va trimita p.v. acasa, la adresa de domiciliu ).Constatarea faptei, se prescrie in 30 de zile, incheierea p.v. in alte 30 si trimiterea p.v. catre contravenient si instiintarea de plata in alte 30, deci in total 90 de zile de la comiterea faptei. Urmariti fiecare faza , pe date, separat.
-Dupa primirea p.v. aveti dreptul sa achitati in 48 de ore c/v amenzii si sa trimiteti chitanta de plata ( pe care ati efectuat-o unde v-a indicat agentul constatator… ) la sediul politiei de care apartine agentul constatator, care sisteza urmarirea si punerea in executare a p.v. de contraventie. Daca nu trimitei chitanta ( in original ) organul de politie, pune in executare silita p.v. inaintandu-l la ANAF… pentru ca nu are de unde sa stie ca ati platit amenda sau nu. Nu I se comunica de nimeni acest lucru.
-in cel mult 15 zile, puteti sa depuneti contestatie ( palngere contraventionala ) , la organul de care apartine agentul constatator, anexand si copia procesu-lui verbal primit, recomandabil prin posta, recomandat, cu conformare de primire . Politia, intregistreaza polangerea si dupa expirarea perioadei de contestare, are obligatia sa stabileasca amenda, sa-i inainteze contravenientului „comunicarea ” ca a fost amendat si sa inainteze p.v. Judecatoriei locului , spre competenta cercetare si solutionare , unde urmeaza sa fie citat contravenientul. Prin neprezentare, se va judeca si solution in lipsa Dvs . Daca nu s-a depus plangere contraventionala, politia stabileste amenda, comunica contravenientului amenda si inainteaza p.v. la ANAF, spre executare silita si/ sau urmarire financiar-fiscala.
Am fost util ?
Fara suparare din partea politiei, dar multe stari de fapt, ori proceduri, nu sunt cunoscute de catre publicul larg, deoarece politia nu face astfel de comunicari in presa si permanent nu face altceva, decat fara sa le-o ceara nimeni… arata doar cate amenzi au dat ori pe cati i-a „prins” si le-a intocmit doase penale… de parca asta ne intereseaza pe noi… sau parca ar trebui sa se justifice ori sa ne dea noua „socoteala” pentru meunca pe care sunt platiti si investiti de lege s-o faca !
S-auzim de bine … ca stiu ca aceast comentariu, n-o sa fie pe placul politistilor …
Acuma, sa nu intelegeti ca politia comite numai abuzuri, in nici un caz ci v-am aratat cum sa contestati, daca apreciati ca ati fost pedepsiti abuziv si pe nedrept ( ceea ce nu prea cred eu ca se va intampla ) si ca de cele mai multe ori, daca au fost anulate p.v. de catre Instantele de judecata, au fost din cauza acestor deficiente si cause de anulabilitate a p.v. de contraventie, adica greseli pe care mai mult ori mai putin voit, sau din neatentie, le comit agentii de politie si care sunt favorabile contravenientilor .
Bună ziua,
Am și eu o întrebare cu privire la aparatele tip radar. Pot fi amplasate pe mașini ne inscripționate? Este legală această practică? Pe unul din site-uri am găsit o informație de genul că organul constatator ar avea obligația că la solicitarea șoferului oprit în trafic să prezinte nu numai legitimația, ci și ordinul de deplasare și documentele de verificare metrologica a aparatului radar. Îmi puteți confirma sau infirma aceasta informație? Mulțumesc anticipat.