Adunarea Generală a LPF a amânat pentru o săptămână aprobarea caietului de sarcini al licitaţiei privind cesiunea drepturilor audio-vizuale, de telefonie mobilă şi internet şi de televiziune, incluzând difuzarea meciurilor de fotbal din cadrul Ligii I pentru următoarele trei sezoane.
"Aş vrea să se facă opt pachete şi al nouălea să fie disponibil pentru cel puţin 95% din populaţia ţării. Am vorbit cu cei de la TVR şi mi-au spus că pot transmite meciuri. Eu am inventat chestia cu 9 pachete, am brevetat-o la OSIM. Am decis să lăsăm şi ProTV-ul să concureze, să participe toată lumea şi cine dă mai mult să cumpere mai multe pachete.", a declarat Dragomir la Digi Sport.
Prima opţiune, pe mai multe canale alternativ
Miza rămâne dreptul de a difuza meciurile în direct pe TV. Aici, LPF a propus două variante. Prima cuprinde două pachete, a doua nu mai puţin de nouă. Caracteristica amândurora este aceeaşi: pachetele conţin acelaşi număr de meciuri, echilibrate teoretic ca interes, cu opţiuni alternative. Ce înseamnă asta: pachetele nu conţin, spre exemplu, integral prima opţiune! Astfel, dacă vor fi doi câştigători diferiţi, fiecare va avea, alternativ şi în mod egal, prima opţiune! Concret, în prima etapă derby-ul ar putea fi transmis de Dolce, în a doua etapă de Digi! Prima etapă o televiziune va avea opţiunile 1, 3, 5, 7, 9, cealaltă 2, 4, 6, 8, apoi invers. Este un exemplu, detaliile nu au fost stabilite.
Situaţia în care monopolul se păstrează
Monopolul se poate păstra într-un singur caz: dacă la licitaţie vor participa, îndeplinind criteriile, doar unul sau doi candidaţi. Atunci, poate câştiga acelaşi participant toate pachetele, cu condiţia ca suma să o depăşească pe cea de acum! Reglementarea este logică, cu un singur amendament: LPF să nu redacteze Caietul de sarcini special în aşa fel încât doar una sau două televiziuni să se poată înscrie! Există zvonuri în acest sens pe piaţa media că doar asocierile Dolce – TVR şi Digi – Intact vor intra în licitaţie şi astfel revine riscul de monopol! Lămuririle vor veni odată cu Caietul de sarcini.
Liga stabileşte opţiunile!
O problemă mare pentru participanţi este menţiunea făcută de LPF în propunere: "Opţiunile vor fi stabilite de LPF în fiecare etapă în funcţie de poziţia în clasament, ratingul TV şi valoarea în timp a echipelor". O menţiune interpretabilă, fără criterii clare şi care dă puteri nejustificate Ligii. Prin absurd, Liga poate spune că Dinamo – Steaua este opţiunea a doua într-o etapă şi astfel revine televiziunii X, nu celei care are prima opţiune! Acum, parcă mai firesc, televiziunile optează pentru… opţiuni. Normalitatea ar fi ca Liga să stabilească doar zilele şi orele, iar televiziunile să aleagă meciurile.
Rămâne cum am stabilit: 18 echipe până în 2014
Mult zgomot pentru nimic! Mai marii Ligii cu numărul unu şi-au încheiat în urmă cu puţin timp şedinţa Comitetului Executiv al federaţiei de specialitate. Printre subiectele cele mai arzătoare s-au aflat reforma sistemului competiţional, problema deciziei de interzicere a dreptului la promovare a unui număr de 22 de echipe luată cu mai bine de două săptămâni în urmă, licenţierea cluburilor de Liga a II-a şi multe altele.
Restructurarea mai aşteaptă
În ceea ce priveşte sistemul competiţional, un lucru este clar. Drepturile de televizare, al căror caiet de sarcini a fost prezentat la sediul LPF, vor fi vândute pentru trei sezoane şi un număr de nouă meciuri pe etapă. Din acest motiv, până la finalul sezonului 2013-2014 se va rămâne cu 18 echipe în primul eşalon. De abia după aceea se va putea discuta de o restructurare a Ligii I în ceea ce priveşte numărul de echipe şi formatul competiţiei
Şase variante pentru ligile inferioare
În ceea ce priveşte Liga a II-a şi a III-a oficialii federaţiei au venit cu şase variante de structură, fiecare dintre ele incluzând modificări ale formatului Ligii a II-a şi a III-a. La această oră nu avem informaţii exacte privind conţinutul acestor variante dar vom reveni cu detalii în cel mai scurt timp posibil.
Mai apare o problemă în ceea ce priveşte noul sistem competiţional al ligilor inferioare. Prin procesul de licenţiere al cluburilor din Liga a II-a începând cu 1 ianuarie 2012 s-ar putea ca federaţia să se trezească fără un număr îndeajuns de echipe pentru a porni un nou sezon în formatul de competiţie gândit pentru 2012-2013. De aceea, nu ar fi exclus ca la finalul sezonului 2011-2012 să aibă modificări asupra variantei care va fi votată în Adunarea Generală din mai anul acesta.
Interzicerea dreptului de promovare – directivă de la FIFA
S-a lămurit şi problema dreptului de promovare ca urmare a deciziei dată de FRF cu câteva săptămâni în urmă. Decizia este irevocabilă, totul venind de la FIFA. Mai exact, în luna septembrie a anului trecut s-a primit o circulară cu titlu informativ prin care FRF a fost rugată să facă ordine în ogradă în ceea ce priveşte echipele cu "probleme". Cum a fost doar cu titlu informativ şi nu s-a făcut nimic, în această iarnă a venit o directivă de la FIFA prin care s-a pus în vederea federaţiei aplicarea imediată a măsurilor necesare lămuririi dreptului la promovare al echipelor care au eludat meritul sportiv.
Fără bani de prime şi transferuri de la la primării
În timpul discuţiilor de azi s-a lămurit şi problema echipelor care sunt susţinute de primării şi consilii locale. Astfel, din 2012, salariile, primele şi transferurile nu vor mai putea fi achitate cu bani de la autorităţile locale. Acestea în schimb se vor putea ocupa de terenuri, stadioane, infrastructură, cantonamente, cazare şi masă. Acest lucru presupune ca toate cluburile care primesc sprijin de la primării şi consilii locale să înceapă să-şi caute sponsori încă de pe acum.
Alin Cordoş