Un proiect de hotărâre poate produce un real circ. Ne-au demonstrat-o chiar consilierii noştri locali în ultima şedinţă desfăşurată săptămâna trecută. Iar rezultatul s-a dovedit a fi tot de circ, dar unul mult mai mare. Cu propuneri de amânare, cu scoatere de paragrafe, într-un final s-a votat că avem voie să ţinem animale de companie la bloc, însă numai cu acordul vecinilor din dreapta, din stânga, de deasupra şi de dedesubtul nostru.

Pe lângă această „minune”, s-a mai hotărât ca în timpul plimbării animalului de companie, proprietarii trebuie să deţină obligatoriu asupra lor o mătură, un făraş şi punga de unică folosinţă pentru curăţarea “biluţelor”.
De acum putem creşte în continuare animale de companie la bloc, însă numai cu acceptul vecinilor de pe scară. Cel puţin aşa au hotărât „minunaţii” noştri consilieri locali la şedinţa de miercurea trecută. Cu 15 voturi „pentru” şi trei „abţineri” proiectul a trecut. Astfel, proprietarii animalelor de companie din Bistriţa vor trebui să primească acordul vecinilor de la bloc pentru a-şi putea creşte în locuinţe „prietenii de nădejde”. Articolul care impune acest lucru este prevăzut în „Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de bună gospodărire a municipiului Bistriţa” şi a fost propus şi aprobat de Comisia Juridică. Ideea în sine a stârnit o serie de reacţii mai mult adverse, măsurile fiind considerate de unii consilieri locali, ca fiind mult prea drastice. Adică, pentru a continua să crească animalul de companie pe care îl are un bistriţean în prezent sau pe care urmează să şi-l achiziţioneze, trebuie mai întâi să ceară voie vecinului de deasupra, de dedesubt, dar şi a celui care se află la acelaşi etaj.

Pro şi contra

Pentru „Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de bună gospodărire a municipiului Bistriţa”, Comisia de Dezvoltare Urbană a dat aviz favorabil, iar cea Juridică a fost şi ea de acord, însă cu propunerea ca articolul 11, punctul 7 să fie formulat astfel: „Proprietarii să deţină animale de companie în apartamente doar cu acordul strict al comunităţii locatarilor scării în care se găseşte apartamentul ce deţine animalul de companie, inclusiv al locatarilor de la apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj”. Referitor la această propunere, consilierul local Gheorhe Tuţă a venit din start cu ideea amânării proiectului. „Legat de acest proiect, cu animalele de companie… Care animale ? Să trebuiască să ceri aprobare ?. Eu aş propune o amânare a acestui proiect ca să avem convingerea că aceste prevederi sunt necesare”, a precizat Gheorghe Tuţă. Edilul Bistriţei, Teodor Ovidiu Creţu a respins însă această idee, motivând că proiectul a fost făcut public cu ceva timp în urmă: „Acest proiect de hotărâre este pe site-ul Primăriei Bistriţa de trei luni. Cu o lună în urmă v-am pus la dispoziţie acest proiect de hotărâre. (…) Încercăm să-i sancţionăm pe cei care creează disconfort cetăţenilor şi să-i obligăm să respecte nişte reguli de gospodărire civilizată a oraşului”, a explicat Creţu.

Aprobare pentru …peşti?!

Singura intervenţie înţeleaptă în toată această poveste a fost cea a consilierului local, Dan Molnar. „Am o observaţie şi chiar o propunere până la urmă, legată de articolul 11, punctul 7 din proiectul de hotărâre. Aici există şi o propunere din partea Comisiei Juridice. Textul spune că un proprietar poate să deţină animale de companie în apartamente doar cu obţinerea în acest scop a acordului scris al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe. Mie personal, această reglementare mi se pare un pic cam foarte drastică. Adică, ajungi că dacă ai peşti în acvariu să îi poţi ţine în casă numai dacă sunt de acord vecinii din stânga şi din dreapta. Pentru animale de companie nu văd de ce ar trebui să ai acordul vecinilor dacă ai un animal care nici măcar nu face gălăgie. (…). Dacă ai un câine care latră prea tare poţi să fi amendat pentru tulburarea liniştii publice. Eu propun să fie scos acest articol din proiect”, a explicat avocatul Dan Molnar.

„Hei…lume! Se ajunge la şantaj!”

O intervenţie interesantă a fost şi cea a viceprimarului Florin Găurean care a evidenţiat consecinţele solicitării acordului de la vecini pentru deţinerea în apartament a animalelor de companie: „Vom deschide prin treaba aceasta nişte discuţii între vecini, vom deschide calea şantajului. (…) De ce persoana care vrea să aibă un câine trebuie să ceară acordul şi cel cu ţestoasa nu? Adică din start se încalcă legea ", a declarat Găurean.

Cică… se poate modifica

Potrivit primarului Teodor Ovidiu Creţu, „un acord de acest gen este necesar pentru faptul că sunt unii cetăţeni care ţin animale, dar nu au grijă de ele şi le cresc în mizerie şi atunci, probabil, că o reglementare în acest domeniu ar putea să impună respectarea igienei şi a liniştii la bloc”. Ca să nu rămână treaba nelămurită, alţi consilieri „luminaţi” au venit cu ideea de modificare a articolului, astfel: „Cei care doresc să aibă animale de companie în bloc, în locuinţe colective, să aibă acel accept al vecinilor şi să ne referim doar la câini, păsări exotice şi reptile. Nu să vorbim de ţestoase, peşti sau alte animale de buzunar care nu deranjează pe nimeni”.

Sancţiuni cât încape!

De asemenea „marcat” de situaţia iscată, consilierul Andrei Rusu, preşedintele de şedinţă, a precizat că pentru prima dată de când este el consilier local a putut asista la supunerea la vot a unui proiect de hotărâre în care un sfert din pagini sunt numai cu sancţiuni. Secretarul Primăriei Bistriţa, Floare Gaftone, a accentuat ideea că proiectul de hotărâre va fi „Biblia” Poliţiei Comunitare, care trebuie să aplice sancţiuni „concise şi fără echivoc”.

În acelaşi proiect de hotărâre se mai menţionează şi că, în cazul în care cei amendaţi nu îşi plătesc amenzile în maxim de 30 de zile, vor fi daţi în judecată de municipalitate, iar instanţa va putea transforma amenda în ore de muncă în folosul comunităţii.

Atenţie! Luaţi făraşul când plimbaţi câinele!

Vestitul proiect de hotărâre mai impune şi o altă minune. Astfel, cei care ies la o plimbare cu căţelul sau pisica trebuie să cureţe în urma lor: „Să dispună în timpul plimbării animalelor de companie pe domeniul public de materiale necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice. Prin materiale necesare păstrării curăţeniei se înţelege mătură, făraş, pungă de unică folosinţă sau pungă şi mănuşi de unică folosinţă”. În cazul în care animalele murdăresc domeniul public, Poliţia Comunitară are dreptul de a aplica amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. De asemenea, iubitorii de animale au voie să deţină (n. r. – doar cu acordul vecinilor, normal) maxim doi câini sau două pisici, în caz contrar riscă să fie amendaţi cu 1.000 de lei.

Le convine sau nu celor din Bistriţa care deţin animale de companie, toţi vor trebui să se adapteze la cerinţele impuse şi anume de a cere acordul vecinilor (chiar dacă nu îl suportă pe x sau y), să care ustensilele de curăţare după ei şi să fie atenţi la poliţiştii comunitari care s-au pus la pândă pentru a aplica amenzi. Cu această ocazie, tot bistriţenii mai pot bifa încă o decizie „strălucită” a celor care îi conduc.

Iulia Stupinean

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.