Vechiile traditii se acopera cu mestesuguri ”europene”

Reinvierea traditiilor de odinioara este un subiect pe care multa lume pune accentul, dar putina lume chiar face ceva in aceasta privinta. Academia Romana Filiala Cluj-Napoca a demarat un proiect intitulat sugestiv ”De la Traditie la Ocupare!” unde prin intermediul unei sume de 500.000 de euro accesate din fonduri europene va implica aproximativ 300 de oameni in reinvierea traditiilor. Coordonatorul proiectului este un nume carenu mai necesita nicio prezentare si a carui prestigiu va garanta derularea proiectului, academicianul Ioan Aurel Pop.

Obiectivul general al proiectului ”De la Traditie la Ocupare!” este imbunatatirea competentelor si abilitatilor populatiei din zonele rurale ale juetului Cluj, in special microregiunea Huedin-Vladeasa, in vederea cresterii gradului de ocupare pe piata muncii.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: promovarea si acordarea de sprijin pentru revitalizarae si dezvoltarea mestesugurilor traditionale zonei vizate, dezvoltarea si furnizarea masurilor active de ocupare specifice adaptate persoanelor din mediul rural al zonei vizate si dezvoltarea competentelor profesionale ale persoanelor din mediul rural al zonei. Un alt obiectiv este dezvoltarea competentelor antreprenoriale si promovarea culturii antrepenoriale in mediul rural.

Muzeul Etnografic din Transilvania este locul unde s-a lansat proiectul si probabil niciun alt loc nu ar fi putut fi o gazda mai buna pentru proiect. Recultivarea traditiilor, organizarea de meserii si instruirea oamenilor pentru reabilitarea cetatilor medievale sunt o parte din activitatile pe care oamenii implicati in proiect vor incerca sa le implementeze in mediul rural. Pe termen lung, proiectul intentioneaza sa fie dezvoltat de o alta activitate care ar putea constitui chiar reabiltiarea cetatilor din judetul Cluj, explica Mihai Andrei Pop, managerul de proiect.  Astfel, Academia Romana este in momentul de fata in tratative pentru dezvoltarea unui proiect care sa se bazeze pe cunostintele dobandite de oamenii interesati in restaurarea cetatilor si sa obtina finantari mult mai mari pentru reabiltiarea celor mai importante vestigii de cultura din Transilvania.
Cunoastintele oamenilor din domeniu, girul celui mai important  
Academia Romana va avea drept partener in cadrul acestui proiect pe Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale(ASDR) Dezmir, un ONG care activeaza in mediul rural din 2005.
”Este un proiect a carui pregatire a inceput cu un timp in urma, un proiect care realizeaza o implicare activa a institutelor academice in domeniul resurselor umane”, a explicat Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca si una dintre persoanele implicate in proiect.

Cei 300

In urma activitatii de cercetare va fi dezvoltat: Ghidul de dezvoltare al zonelor rurale prin reactivarea mestesugurilor si ocupare traditionale zonei in scopul facilitarii insertiei si reinsertiei pe piata muncii a persoanelor din mediul rural. 300 de persoane vor fi informate si consiliate in cadrul proiectului. Mai mult decat atat, aproximativ 78 de persoane vor participa la cursurile certificate CNFPA de instruire antreprenoriale.
Academicienii nu sunt intr-un turn de fildes

”Academia Romana este considerata a fi deasupra societatii, iar academicienii sunt vazuti daca nu intr-un turn de fildes, cel putin intr-o splendida izolare precum a fost si inca vrea sa fie Marea Britanie. Situatia nu este tocmai asa. Acest grant este rezultatul unui concurs care nu a fost deloc simplu. Este foarte greu sa folosesti fondurile europene intr-un mod potrivit si trebuie sa acordam o atentie deosebita asupra banului public. Titlul proiectului ”De la Traditie la Ocupare!” arata ca nu este vorba de o lucrare teoretica. Fireste ca acordam un interes mediului rural”, a declarat Ioan Aurel Pop, coordonatorul proiectului.
Proiectul ”De la Traditie la Ocupare!” este operat prin intermediul Fondului Social European, Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, respectiv axa prioritara 5 promovarea masurilor de ocupare. Termenul de implementare a proiectului este de 24 de luni incepang cu luna ianuarie 2012 si va fi implementat in regiunea Nord-Vest.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.