Premierul Dacian Cioloș a anunțat propuneriile pentru noul guvern din care face parte si profesorul bistrițean , Vasile Sebastian Dîncu, acesta este noul vicepremier si ministru al Dezvoltarii. Vezi CV-ul profesorului Vasile Dîncu:
Vasile Dîncu (n. 25 noiembrie 1961, Năsăud) este un politician român, de profesie sociolog. În legislatura 2004-2008 a fost membru al Senatului României, ales în județul Cluj pe listele partidului PSD.
Cariera profesională actuală[
Este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București, dar și la Facultatea de Sociologie și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Susține cursuri de Sociologie Generală, Opinie publică, Comunicare, Cercetare de piață, Management strategic. Este conducător de doctorat la IOSUD de pe lângă Universitatea București (din 2005) și este membru al Comisiei de Sociologie, Științe Politice și Administrative în cadrul CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare) (din 2012).
Este membru ESOMAR(European Society for Opinion and Marketing Research), al Societății Sociologilor din Româniași al Asociației Sociologilor din România.
Este fondator al săptămânalului regional Transilvania REPORTER și al Revistei SINTEZA – revistă de cultură și gândire strategică.
Din anul 2014, este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Activitatea politică
A fost prezent în mediul politic în perioada 2000-2007, deținând pe parcursul timpului funcții de conducere în cadrul Partidului Social Democrat, dar și funcții importante în domeniul guvernamental și de stat, printre care cea de Ministru al Informațiilor Publice (2000-2003)și șef al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (2003-2004). A fost senator în Parlamentul României în legislatura 2004-2008și membru în Grupul Socialiștilor în Parlamentul European(2005-2007). În noiembrie 2015, numele lui a fost vehiculat de presă ca fiind una dintre variantele pentru funcția de Prim Ministru, după demisia lui Victor Ponta din funcția de șef al Executivului.
Activitatea științifică
Activitatea științifică este centrată pe dezvoltarea unor analize și a unor teme de cercetare empirică privind realitatea românească din multiple unghiuri, dar mai ales pe mutațiile din zona realității simbolice și a infrastructurilor mentalitare (care este, de altfel, și subiectul tezei de doctorat), pe crearea de instituții, pe un proiect de prezență publică constantă, pe articularea de contraideologii. Activitatea sa didactică este orientată pe dezvoltarea unui proiect de discurs sociologic aplicat. A realizat numeroase studii în domeniile: teorie socială, sociologia opiniei publice, cercetarea relațiilor interetnice, sociologia mass media și a comunicării de masă, cercetare sociologică, atitudini și comportamente politice, securitate și gestiunea riscurilor, cultură și instituții, studiul credințelor colective, ideologiilor și superstițiilor
Volume de autor publicate
- Vasile Sebastian Dâncu, Audiența radio în România, Editura Fundației Culturale Române, Cluj-Napoca 1998
- Vasile Sebastian Dâncu, Societatea civilă și administrația locală, Metro Media Press, Cluj, 1999
- Vasile Sebastian Dâncu, Comunicarea simbolică. Arhitectura discursului publicitar, Dacia, Cluj-Napoca, 1999. Premiul Fundației DACIA. Locul 7 în Topul Național de Carte (februarie 2000), re-editată 2009, Editura Eikon, Cluj Napoca
- Vasile Sebastian Dâncu, Comunicarea în managementul instituțional, Editura Wolphin, Cluj-Napoca, 1999
- Vasile Sebastian Dâncu, Țara telespectatorilor fericiți. Contraideologii, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2000, re-editată 2010
- Vasile Sebastian Dâncu, Politica inutilă, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007
- Vasile Sebastian Dâncu, Patrie de unică folosință, Editura RAO, 2010
- Vasile Sebastian Dâncu’, Mitologii, fantasme și idolatrie, Editura RAO, 2011
- Vasile Sebastian Dâncu, Poveștile, viața și moartea, Editura Eikon, 2011
- Vasile Sebastian Dâncu, O Românie interioară, Editura Eikon, 2013
- Vasile Sebastian Dâncu, Triburile. O patologie a politicii românești de la Revoluție la Generația Facebook, Editura Școala Ardeleană, 2015