Nicolae Ceauşescu, cel care a sfârşit împuşcat precum animalele pe care el însuşi le-a ucis “vânătorul vânat”, cum spune Eugen Negrici, avea în fiinţa sa ceva straniu. “Mi-am dat seama că acest om nu va sfârşi bine. Modul în care înţelegea el vânătoarea arăta structura sa apucătoare de animal politic. Dar a fost numai un imitator grobian al marilor stăpânitori ai lumii. Nefiind în stare să stăpânească lumea, îşi subjuga poporul şi animalele ţării“, argumentează omul de litere.
Ceauşescu, cel mai performant vânător român
Oficial, Ceauşescu a rămas până astăzi cel mai performant vânător român! Sistarea în 1974 a dreptului străinilor de a vâna pe teritoriul României, precum şi înfiinţarea celebrelor „fonduri de vânătoare din anexa 1” creaseră precondiţiile necesare afirmării „talentului creator” al lui Ceauşescu în domeniu. La dispoziţia instituţiei prezidenţiale erau rezervate 112 fonduri de vânătoare, reprezentând aproape 11% din suprafaţa de vânătoare a ţării.
Cabana de vânătoare de la Dealul Negru
Cabana de vânătoare de aici a fost preferata lui Ceaușescu, datorită numărului mare de urşi bruni din zonă. Iniţial, la Dealu Negru se afla doar un punct vânătoresc, iar Ceauşescu se caza la cabana din satul Cuşma, aflată la 5 km depărtare.
Prin anii ‘80, fostul dictator a dat ordin să se construiască o cabană nouă la Dealu Negru. Dictatorul organiza în fiecare toamnă o partidă de vânătoare, la care invita miniştri şi ambasadori. În apropierea cabanei erau trei piste de elicoptere, una folosită de Ceauşescu, iar celelalte de Securitate.
Casa de protocol a Ceauşeştilor din Bistriţa
Clădirea în care locuia Nicolae Ceauşescu când venea la Bistriţa a fost revendicată şi obţinută în instanţă de foştii proprietari. Aceştia au cerut despăgubiri de trei miliarde de lei pentru casă şi terenul aferent. Clujeanul Romulus Buta Lager a depus, la CJ Bistriţa-Năsăud, o cerere prin care solicita acordarea de despăgubiri pentru imobilul situat în Piaţa Petru Rareş nr. 1 din Bistriţa, clădire în care funcţiona Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte, Patrimoniu Naţional şi Cultural. În 1997, Consiliul Judeţean a decis ca proprietarul de drept al imobilului să primească 188 de milioane de lei despăgubiri pentru imobil şi 191 de milioane de lei pentru teren, însă proprietarul nu a venit să îşi ridice despăgubirile. Helga Valeria Buta Lager şi Romulus Pavel Buta Lager, precum şi Monica Cătănaş, născută Buta Lager, moştenitorii proprietarului de drept, au revendicat clădirea pe care au câştigat-o prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bistriţa Năsăud.
Foştii dictatori n-au dormit decât o singură noapte în vila de protocol din Bistriţa, preferând pentru popasurile bistriţene cabana de vânătoare de la Dealul Negru.
Despre pasiunile ori viciile fostului dictator Nicolae Ceauşescu circulă încă o serie de legende. De la faptul că acesta era un cinefil înrăit, încât deseori adormea în fotoliu în timp ce viziona, singur ori alături de Elena Ceauşescu, un film la cinematograful propriu, până la frica de-a nu muri otrăvit. Drept pentru care, meniul său era gustat întotdeauna, în faţa sa, de către o altă persoană. Din noianul de îndeletniciri ale ultimului conducător comunist al RSR, una dintre ele se distinge ca fiind mai aparte: este vorba despre pasiunea liderului comunist de la Bucureşti pentru vânătoare.
Noemi Constantin
W W W . B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.
Buna,
am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar puteti invata si alte limbi, spre exemplu spaniola, olandeza, engleza, hindi si swahili, etc . Va recomand acest site http://www.invata-limbi.ro si sper ca va va fi de folos, asa cum mi-a fost si mie !!! Multa bafta !!