Home Investigații Vânatorii de (dez)iluzii

Vânatorii de (dez)iluzii

Traficantii de droguri sunt din ce în ce mai activi pe „piata” bihoreana. Ghinionul lor este, însa, ca politistii si procurorii criminalisti sunt la fel de… activi. Anul trecut, au fost deconspirate mai multe grupari de crima organizata. Oradea are infractori cu „diplome” de „banditi europeni”. Rata criminalitatii informatice este într-o crestere alarmanta

 

Oradea este un teritoriu periculos. Rata infractionalitatii în orasul de pe Crisul Repede este “la înaltime”, fiind una dintre cele mai ridicate din tara. Pozitionata geografic la granita cu Ungaria, Oradea este un “rai” pentru traficantii de droguri, produse de contrabanda sau carne vie. Infractorii actioneaza în retele bine închegate. Ei au o singura grija. Sa se fereasca de politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bihor. Daca reusesc sa ramâna în umbra si sa scape de „tentaculele” Brigazii, infractorii care actioneaza în grupuri organizate se pot bucura de soarele de pe cer. Odata intrati însa în „hora”, le este greu sa mai iasa. Circuitul este închis, singura iesire fiind… puscaria. Si, mai devreme sau mai târziu, sunt deconspirati. Iar soarele de pe cer poate deveni un vis pentru vânzatorii si cumparatorii de (dez)iluzii… Printre „victimele” BCCO Oradea s-au numarat atât cetateni români cât si straini. Anul trecut, politistii Brigazii au „taiat” mai multe retele de traficanti de droguri sau de alte produse de contrabanda. Spre deosebire de alti ani, traficantii de stupefiante au preferat pastilele de ecstasy. Nu au fost uitati nici „traditionalii” infractori din Oradea, care actionau pe teritoriul altor tari, cum ar fi Belgia sau Elvetia. Dupa ce au fost dati „în gât” de politistii bihoreni, acestia au sfârsit „bucurându-se” de ornamentul celulelor occidentale…  

Laleaua, Motorola si Sageata…

Politistii au confiscat în anul 2007 aproape 4000 de pastile ecstasy, 34 de grame de SPEED, opt autoturisme, patru motoscutere, 95 de mii de pachete de tigari de contrabanda de diferite marci, 260 de kilograme de cafea, 40 de sticle de whisky, toate în valoare de peste patru miliarde de lei vechi. „Situatia este sub control, nefiind escaladari de violenta”, spune Nicolae Stamate, comisar-sef al BCCO Oradea. „Activitatea BCCO Oradea, împreuna cu serviciul de combatere a criminalitatii din Satu Mare, care ne este subordonat noua, este coordonata de procurorii DIICOT. Urmarirea penala, în cazul infractiunilor, este începuta de cei de la DIICOT. Infractiunile savârsite sunt documentate împreuna, politistii lucrând sub autoritatea procurorilor prin delegari, existând practic echipe de procurori – politisti care documenteaza activitatea infractionala a unor grupuri organizate”, sustine Stamate. Colaborarea dintre procurori si politisti a „spart” anul trecut mai multe retele de traficanti de droguri si nu numai. În luna ianuarie 2007, politistii BCCO Oradea coordonati de un procuror din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Bihor au prins în flagrant pe raza Municipiului Oradea doi membri ai unei retele, în momentul în care încercau sa vânda cantitatea de 780 pastile ecstasy cu logo-ul „Laleaua”. Pentru respectiva cantitate de droguri, acestia pretindeau suma de 4.200 EURO. Trei dintre liderii gruparii au fost arestati preventiv pentru o perioada de 30 de zile, sub aspectul comiterii infractiunii de trafic de droguri de mare risc. Reteaua era compusa din 8 membri, cetateni români, austrieci si pakistanezi, cu vârste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care operau pe ruta Belgia – Austria – România.

În 15 iunie 2007, au fost prinsi, de asemenea, în flagrant trei tineri de cetatenie maghiara, cu vârste cuprinse între 22 si 35 de ani. În cele doua autoturisme cu care acestia venisera în Oradea, s-au descoperit: 110 pliculete cu Amfetamina (SPEED); 15 pliculete cu Hasis, un plic cu cocaina în greutate de un gram, 18 pastile Ecstasy, 8 grame de canabis, droguri care urmau a fi vândute pe piata din Oradea si pentru care s-ar fi obtinut suma de aproximativ 3.000 euro.  Grupul era format din cetateni maghiari care introduceau în România droguri de diferite tipuri, pe care apoi le vindeau în municipiul Oradea. Cercetarile sunt continuate de politistii BCCO Oradea în colaborare cu omologii din Ungaria pentru documentarea întregii activitati infractionale a membrilor retelei. La 23 decembrie 2007, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea si procurorii DIICOT au prins în flagrant doi cetateni români de 33, respectiv 43 de ani, în timp ce încercau sa vânda droguri de mare risc pe raza municipiului Oradea. Acestia încercau sa plaseze cantitatea de 2.200 pastile de ecstasy cu logo-ul „Motorola” si „Sageata”, pentru care pretindeau suma de 12.000 euro. Din cercetarile efectuate, a rezultat faptul ca cei doi traficanti au procurat întreaga cantitate de 2.200 pastile de droguri din Ungaria, unde locuiau fara forme legale de aproximativ 10 ani. Drogurile au fost introduse în mod ilegal în România, pentru a fi comercializate în Oradea înaintea sarbatorilor de iarna. Cei doi traficanti de droguri au fost retinuti, iar instanta de judecata a emis pentru acestia mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, pentru savârsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc. Pentru un alt coordonator al retelei, care se afla momentan ascuns în Austria, s-a obtinut mandat de arestare preventiva în lipsa, urmând a fi localizat si prins in vederea obtinerii mandatului de arestare european. La sfârsitul lunii decembrie 2007, au fost prinsi  în flagrant doi tineri de 24 de ani, (un cetatean român si unul maghiar), în timp ce încercau sa vânda droguri de mare risc pe raza municipiului Oradea. Acestia încercau sa plaseze cantitatea de 200 pastile de ecstasy cu logo-ul „Crown Royal” si 10 grame de canabis, pentru care pretindeau 2.000 de euro. Acum, „royalii” ar putea sta 25 de ani „la mititica”.

Cultura de canabis de la… Medicina

În noiembrie anul trecut, politistii BCCO si procurorii de la DIICOT au prins în flagrant trei tineri studenti la Facultatea de Medicina din Oradea dornici de senzatii tari. Doi dintre ei aveau 23 de ani, iar al treilea „muschetar” avea 22 de ani, toti din municipiul Oradea. „Afaceristii” de ocazie au fost prinsi în timp de încercau sa plaseze în municipiu cantitatea de 100 grame canabis, pentru care au pretins suma de 500 euro. În urma perchezitiei efectuate de catre politistii BCCO Oradea la locuinta tatalui unuia dintre traficanti, situata în localitatea bihoreana Auseu, s-a descoperit cantitatea de 9 kg canabis de o foarte buna calitate, pregatita pentru traficare. Totodata, în urma perchezitiei efectuate de politistii BCCO Oradea într-un imobil de pe raza municipiului Oradea apartinând aceluiasi baiat a fost descoperita ascunsa în gradina, într-un recipient din plastic, cantitatea de 400 de grame canabis. Practic, cei trei tineri amenajasera o întreaga cultura de canabis. În primavara anului trecut, acestia au cultivat plantele de canabis în ghivece, ulterior le-au replantat în gradina casei respective din Oradea, într-un loc ferit de priviri indiscrete, iar în toamna acestui an au recoltat cantitatea de aproximativ 10 kg.  de canabis. Activitatea infractionala a celor trei zvapaiati a fost, însa, întrerupta, prevenindu-se astfel plasarea pe piata din municipiul Oradea a cantitati de 9,5 kg canabis, care, odata traficata, ar fi adus un profit de 47.500 EURO. În urma cercetarilor, s-a stabilit ca cei trei traficanti, care sunt si consumatori de droguri,  au apucat sa vânda droguri altor sase tineri din municipiul Oradea. Acum, studentii de la Medicina sunt pasibili de închisoare pâna la 15 ani de zile. Timp suficient sa se pregateasca pentru examenul de licenta…

Beila în Elvetia…

Echipa de investigatii din cadrul BCCO si DIICOT a pus umarul si la încatusarea unor hoti de bijuterii din aur, oradeni, care actionau „în deplasare”. Patru cetateni de etnie rroma cu domiciliul în Oradea au dat o spargere în urma cu doi ani de zile unui magazin elvetian cu bijuterii din aur. În urma jafului, s-au ales cu doua kilograme de aur. S-au ales apoi si cu „sejur” la… mititica elvetiana, dupa ce autoritatile statului helvet au fost puse în tema de cele române. Din cercetarile efectuate în cursul lunii mai 2006 de politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, a rezultat faptul ca oradeanul Varga (fost Kereszi) Rudolf, zis „Beila”, de 35 ani, împreuna cu alti trei complici, toti domiciliati în municipiul Oradea, au jefuit un magazin de bijuterii din localitatea Appenzell – Elvetia. „Dupa imobilizarea vânzatoarelor, acestia au sustras circa 2 kg de bijuterii din aur, pe care, ulterior, le-au oferit spre vânzare unui bijutier din Oradea. Politistii, împreuna cu procurorii criminalisti au procedat la ridicarea în vederea confiscarii a întregii cantitati de bijuterii, transmitând autoritatilor elvetiene fotografiile bijuteriilor, precum si rezultatele cercetarilor întreprinse cu privire la autorii jafului. Astfel, autoritatile elvetiene au reusit identificarea si arestarea vinovatilor. În probarea activitatii infractionale a grupului organizat, în perioada imediat urmatoare, autoritatile elvetiene au solicitat sprijinul DIICOT si BCCO Oradea, prin patru comisii rogatorii internationale. În luna iulie 2006, au fost predate autoritatilor elvetiene cele 2 kilograme de bijuterii provenite din jaf, respectiv inele, lantisoare, cercei si doua ceasuri barbatesti, unul din aur alb si altul din aur galben. La finalizarea cazului, autoritatile elvetiene ne-au transmis o scrisoare de multumire pentru sprijinul acordat în identificarea si prinderea autorilor jafului precum si la recuperarea în totalitate a prejudiciului”, sustine comisarul sef al BCCO Oradea.

Beila în Belgia…

Imediat dupa punerea în libertate de catre autoritatile elvetiene, la 12 mai 2007, Varga Rudolf a organizat o alta grupare criminala din care faceau parte alti trei oradeni. Pentru ca s-au specializat pe aur, hotii nu au vrut sa încerce altceva si au „pus-o” de un nou jaf sub comanda aceluiasi Beila . Gruparea a jefuit un alt magazin de bijuterii situat în localitatea Deinze – Belgia, de unde au fost sustrase bijuterii în valoare de 200.000 euro. Membrii gruparii au fost identificati ca autori ai jafului de catre autoritatile belgiene doar în baza bunei colaborari cu politistii oradeni. „Autoritatile belgiene ne-au solicitat doua comisii rogatorii prin care s-a reusit probarea jafului comis de grupul criminal condus de Varga Rudolf. În luna octombrie 2007, o echipa formata din judecatori, procurori si politisti belgieni a sosit la Oradea. Acestia au fost sprijiniti de procurorii DIICOT-ului si politistii Brigazii, precum si de politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bihor (Directia Politiei de Interventie Rapida), pentru efectuarea unor perchezitii domiciliare. De la locuinta lui Varga din municipiul Oradea, au fost ridicate în vederea confiscarii doua autoturisme de lux, patru motoscutere, precum si alte obiecte si înscrisuri care aveau legatura cu jaful magazinului de bijuterii din Belgia”, afirma Nicolae Stamate. Autoritatile belgiene au emis pe numele lui Varga Rudolf un mandat european de arestare. Pe Beila îl asteapta asadar multe zile de puscarie „europeana”, care l-ar putea „îngalbeni” asemenea aliajului care i-a fost atât de drag…

Banditii „informatici”

Piata banditilor s-a dezvoltat paralel cu inovatiile din domeniul electronic. Calculatoarele au patruns în activitatile tuturor tarilor, devenind instrumente indispensabile pentru desfasurarea diferitelor activitati. Acestea au avut un impact global asupra vietii de zi cu zi, asupra modului de desfasurare a afacerilor, de comunicare si de gestiune a informatiei. Noile tehnologii au adus mari si numeroase avantaje administratiei, afacerilor si chiar particularului însusi. Totodata, aceasta evolutie rapida si radicala ridica o serie de probleme atât de ordin socio-economic, în privinta temerilor referitoare la locurile de munca, dar si juridice, spre exemplu în privinta protectiei programelor pentru calculator.

Aparitia calculatorului a deschis, însa, si posibilitatea aparitiei unei game largi de actiuni ilegale cu un caracter extrem de sofisticat, el putând fi folosit si la comiterea sau la facilitarea comiterii unor infractiuni clasice, cum ar fi furtul sau frauda.

Cu privire la conceptul de criminalitate informatica, majoritatea specialistilor în domeniu au încercat definirea acestuia, însa nu s-a ajuns la o formulare care sa nu lase nicio îndoiala asupra importantei sau utilitatii definitiei. În legatura cu amploarea criminalitatii informatice, parerile si evaluarile sunt diferite. Exceptând cazurile de copiere ilegala a unor programe pentru calculator, numarul infractiunilor informatice nu este foarte ridicat în România. Banditii „informatici” români actioneaza, însa, statele Uniunii Europene. „Infractiunile descoperite de noi se refera la copierea datelor cardurilor, transferarea acestora pe carduri albe, asa numitele blank-uri cu care apoi se fac cumparaturi din diferite magazine. Marfa cumparata este apoi vânduta si la jumatate de pret pentru ca infractorii vor sa ramâna cu banii. De asemenea, acestia se mai ocupa cu crearea pe internet a unor pagini false. Spre exemplu, oferirea spre vânzare a unor autovehicule la preturi mici, care ar urma sa fie achizitionate cu un account. Dupa ce victima platea acea taxa, acele pagini dispareau imediat de pe internet. Este un fel de taxa pe prostie, dar au existat victime”, spune Nicolae Stamate. Nici Oradea nu duce lipsa de banditi „informatici”. Cei mai cunoscuti dintre ei, însa, nu au actionat niciodata în teritoriu. Nascuti la coada vacii, au dat tunuri informatice „pe-afara”, dupa care au revenit în tara.  Cu o alta fata însa… Si-au spalat camasile si si-au cumparat masini cu doua locuri. Cu sau fara „ajutorul” BCCO Oradea, ajung pâna la urma acolo unde le este locul cu adevarat, iar traseul este reluat în sens invers. Acum, sunt din nou „pe-afara”, dar la „mititica” europeana…

Brigada de Combatere a Crimei Organizate este structura teritoriala specializata a Inspectoratului General al Politiei Române – Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate, aflata la frontiera de Nord Vest a României destinata sa gestioneze problemele specifice criminalitatii organizate. BCCO are trei compartimente: compartimentul de combatere a crimei organizate, care se ocupa de trafic de persoane, migratie ilegala, criminalitate informatica, terorism si fals de moneda; compartimentul antidrog, care se ocupa de combaterea traficului si consumului de droguri si compartimentul marii criminalitati economico-financiare (cu prejudicii între 500 si un milion de euro – contrabanda, spalarea banilor din sfera criminalitatii organizate). Brigada din Oradea are competenta teritoriala pe principiul Curtilor de Apel în judetul Bihor si Satu Mare. În judetul Satu Mare, exista un serviciu de combatere a criminalitatii, subordonate BCCO Oradea, dar cu aceleasi competente. Cele doua servicii de combatere a criminalitatii organizate sunt nevoite sa faca fata unei populatii ce depaseste un milion de locuitori, fara a mai pune la socoteala, persoanele care traverseaza granitele celor doua judete, care au împreuna 9 puncte de frontiera atât terestre cât si feroviare.  

Calin Miron

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version