Home Știri Vama Borş, sperietoarea vămilor din NV României

Vama Borş, sperietoarea vămilor din NV României

Românii care se întorc în ţară de Paşte preferă să ocolească, evitând vămile bihorene

Apropierea Sărbătorilor Pascale a însemnat, în fiecare an, măsuri speciale în vămile de frontieră din Bihor. Prognozele, care induceau ideea unei creşteri spectaculoase a traficului de călători, s-au adeverit în anii trecuţi. Acum, însă, nu. E primul an în care afluxul de turişti nu a crescut aproape deloc. Una dintre explicaţii ar fi diferenţa mare de timp dintre Paştele catolic şi cel ortodox, însă realitatea pare a fi alta. Românii care se întorc în ţară preferă tot mai mult alte vămi. Dintre toate punctele de trecere a frontierei din vestul României, Borşul a devenit un fel de sperietoare.

Sorin Sotoc

Paştele îi aduce pe românii de dincolo înapoi în ţară. Ca şi în orice an, sărbătorile au însemnat pentru vameşi şi poliţiştii de frontieră din Borş o serie de măsuri specifice pentru fluidizarea traficului şi reducerea timpilor de aşteptare. Numai că, de data aceasta s-au pregătit degeaba. Paştele catolicilor a confirmat asta. Suplimentarea punctelor de control ale Poliţiei de Frontieră a fost inutilă. Traficul de călători nu a crescut deloc.

Vin prin altă parte

„Traficul, atât de călători, cât şi de marfă, se derulează în condiţii normale”, spune Marius Rotar, şeful Biroului Vamal Borş. „Nu se aşteaptă o creştere semnificativă în săptămâna dinaintea Sărbătorilor de Paşte, însă noi suntem pregătiţi să facem faţă la orice situaţie, astfel încât să asigurăm o fluenţă bună a tranzitului prin Borş”. În acelaşi ton sunt şi cei de la Poliţia de Frontieră, care sunt pregătiţi să opereze controlul documentelor de călătorie chiar şi pe 9 fluxuri de pe artera de intrare în ţară. Însă şi ei se aşteaptă ca situaţia întâmpinată înaintea Paştelui catolic să se repete. „Am dispus şi atunci măsuri speciale, pregătiri peste pregătiri dar s-a dovedit că am făcut-o degeaba”, spune subcomisarul Dan Lazăr, ofiţerul de relaţii cu presa al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor. „Chiar dacă nu vor fi creşteri ale afluxului de călători în perioada dinaintea sărbătorilor, noi vom fi pregătiţi să evităm orice situaţie de criză care ar putea duce la aglomerări în Vama Borş”.
Cea mai pertinentă explicaţie pentru diminuarea traficului de călători din Borş în perioada Sărbătorilor Pascale ar fi faptul că severitatea şi rigurozitatea controalelor din acest punct de trecere a frontierei, cel mai important portal de intrare în România de pe toată frontiera de nord-vest. Lucru dovedit şi de multitudinea cazurilor de tentative de eludare a legilor vamale ori de trecere a frontierei depistate aici. Iar asta i-a speriat pe mulţi. Aşa că, românii de dincolo de graniţe, care vor să-şi petreacă un scurt sejur acasă, evită Borşul. Sunt preferate,în schimb, vămile Salonta, Nădlac şi Vărşand.

În total, sunt 18

În nord-vestul ţării există 18 puncte de trecere a frontierei, vămi rutiere, feroviare şi aeroportuare aflate pe raza de competenţă a Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea. În judeţul Arad există vămile rutiere Nădlac, Vărşand şi Turnu. Tot aici sunt alte două vămi feroviare — Curtici şi Tudor Vladimirescu şi o vamă aeroportuară. Bihorul are vămi rutiere în Salonta, Borş, Săcuieni şi Valea lui Mihai, feroviare în Epicopia Bihor şi Valea lui Mihai iar aeroportuară Aeroportul Oradea. Satu Mare are trei vămi rutiere, în Halmeu, Petea şi Urziceni, şi alte două puncte feroviare de trecere a frontierei, în Carei şi Halmeu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version