30 de părinţi, alături de educatoare, au protestat, joi, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la decizia de schimbare din funcţie a directorului Grădiniţei nr. 14 din Bistriţa, Viorica Teodorescu. Părinţii sunt convinşi că această schimbare este dictată pe linie politică.

Nu de multă vreme, în judeţul Bistriţa-Năsăud a început un val al schimbărilor din funcţii a directorilor de şcoli şi grădiniţe, dar şi a inspectorilor şcolari, majoritatea acestor decizii fiind considerate politice. Întâmplător sau nu, având în vedere că ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei, Ecaterina Andronescu, este membru PSD, şi nou numiţii în funcţii sunt membri ai aceluiaşi partid. Chiar dacă noua lege a Educaţiei prevede ca directorii instituţiilor şcolare, excepţie făcând învăţământul universitar, să nu mai fie membri ai vreunui partid politic, este foarte clar că simpatiile şi convingerile politice nu pier peste noapte.
Până acum au fost sau urmează să fie schimbaţi din funcţii directori ai şcolilor din Feldru, Căianu Mic, Lechinţa, „Grigore Silaşi”, „Henri Coandă”, „Petru Rareş” din Beclean, Mărişelu, Zagra.

Nu vor altă conducere

La nici patru zile de la începerea noului an şcolar 2009 – 2010, ISJ BN s-a confruntat cu protestul a 30 de părinţi ai cărui copii frecventează Grădiniţa nr. 14, cunoscută şi sub denumirea de „Trenuleţul Veseliei” din municipiul Bistriţa. Alături de părinţi s-au aflat şi educatoarele care predau la această grădiniţă, toţi aceştia arătând-se nemulţumiţi faţă de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud de schimbare a directorului în funcţie, Viorica Teodorescu, căreia îi expiră delegaţia prin care a fost numită în funcţia de conducere. Teodorescu se află în pragul pensionării, care însă urmează a se produce abia peste nouă luni.
Astfel, părinţii au depus un memoriu către ISJ BN, prin care cer prelungirea delegaţiei Vioricăi Teodorescu de a rămâne la conducerea Grădiniţei nr. 14 până la sfârşitul anului şcolar 2009-2010.

Fără vreun rezultat

În memoriul înaintat ISJ BN se precizează că în decursul a 20 de ani de activitate, Viorica Teodorescu a avut o contribuţie însemnată pentru această unitate şcolară, ea reuşind în acest răstimp să atragă numeroase fonduri, să aibă numeroase schimburi de experienţă cu alte unităţi similare din ţară şi străinătate, părinţii apreciindu-i totodată profesionalismul şi calităţile sale manageriale.

De asemenea, în ziua protestului părinţii au încercat să poarte o discuţie cu conducerea Inspectoratului, dar singurul disponibil a fost doar inspectorul general adjunct Gheorghe Pop. Discuţia dintre protestatari şi adjunctul ISJ BN s-a desfăşurat cu uşile închise, departe de ochii presei. Pop şi-a motivat decizia prin faptul că prezenţa ziariştilor la discuţii ar putea influenţa comportamentul părinţilor şi nu ar mai fi aşa de deschişi la discuţii. Astfel că, oamenii au plecat de la ISJ BN aşa cum au şi venit, adică fără nici un rezultat. Memoriul lor trebuie analizat, dezbătut.
„Doamna Teodorescu este în prag de pensionare şi nu primeşte delegaţie pentru anul următor. De acum, delegările se fac prin ordin de ministru. Dacă până acum delegările efectuate de minister vizau doar colegiile, liceele sau grupurile şcolar, iar la celelalte şcoli conducerile erau numite de inspectoratele şcolare, de acum înainte ministerul va face numirile, bineînţeles la propunerile inspectoratelor şcolare. (…) Noi am primit un memoriu care va fi astăzi analizat astăzi, (n. r. – 17 septembrie) în Consiliul de administraţie”, a precizat, într-o conferinţă de presă, inspectorul general adjunct Mărioara Secheli.

Uite şantajul, nu e şantajul…

„Lăsând la o parte cazul doamnei Teodorescu, pot să existe cazuri în care cadrele didactice nu vor să li se schimbe directorul. De ce? Pentru că directorul îi lasă să facă ce vor. (…) Dacă ne lăsăm şantajaţi de părinţi, noi nu ne vom mai putea face treaba în şcoli. Unul vine că nu îi place profesorul de fizică, altuia nu îi place profesorul de matematică de la clasă şi îl vrea pe cel de la cealaltă clasă… Trebuie să ne facem treaba fără şantaj. (…) Ţinând cont că este vorba de o problemă tehnică, administrativă, noi nu putem da curs unor astfel de cereri. Mâine vine altă grupă… În Bistriţa nu s-au făcut schimbări. Ideea este că schimbă PSD-ul tot. Nu este adevărat! Uitaţi-vă în judeţ la câte şcoli au fost schimbaţi directorii, în afara celor cu delegaţie”, a declarat Mărioara Secheli.
Numai că partea cu „şantajul părinţilor” prin intervenţiile directe pe care aceştia le au la ISJ BN, nu stă în picioare în toate cazurile. Un exemplu concludent este şcolii din Rusu Bârgăului, ISJ BN luând la un moment dat decizia de a comasa clasele existente acolo la şcoala de centru din Josenii Bârgăului. „Părinţii au venit toată vara la noi. Azi spuneau una, mâine alta. La Rusu Bârgăului sunt 17 copii de ciclu primar clasele I – IV. La acest număr de copii, legea ne dă voie la un singur post de învăţător pentru simultan, patru clase. Iniţial, părinţilor nu le-a convenit varianta clasei de simultan. Atunci s-a convenit aducerea copiilor la şcoala de centru, din Josenii Bârgăului. Li s-a pus la dispoziţie copiilor un microbuz şcolar pentru a face naveta, iar părinţii au acceptat. Până la urmă, s-au răzgândit, că rămân în Rusu Bârgăului. Atunci nu am mai comasat şcoala din Rusu Bârgăului la Josenii Bârgăului, şi a rămas acolo, cu post de simultan patru clase”, a declarat inspectoratul general adjunct Secheli.

Feţe noi în ISJ BN

De valul schimbărilor cadrelor de conducere din învăţământ nu a scăpat nici Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud, în această instituţie fiind „reorganizată” o treime din organigramă. Mai precis şase inspectori şi-au dat demisia din aceste funcţii, reîntorcându-se la catedră. Numele celor nou veniţi în instituţie nu au fost încă făcute publice, motivând-se că nu s-au primit încă numirile de la minister. Singurul nou inspector făcut public este profesorul Meropia Nistor, cadru didactic la Grupul Şcolar „Henri Coandă” Beclean, discipline tehnice, din anul 1994. Meropia Nistor este membru PSD şi deocamdată conduce compartimentul „Resurse Umane” din cadrul ISJ BN.

Potrivit conducerii ISJ BN, criteriul care a stat la bază reorganizării echipei din instituţie a fost cel al competenţei. „Noi ne-am gândit să alegem echipa pe criteriu competenţei. Spre exemplu, în domeniul Resurse Umane ne-am gândit că avem nevoie de o minte de inginer, cazul doamnei Meropia Nistor; la matematică, e doamna Albiniţa Ardelean, ale cărei rezultate ne-au îndreptăţit să credem că va face faţă cu brio acestui post. Nu ni s-a impus nici un criteriu politic. (…) Nu pot să vă spun apartenenţa politică a celor nou veniţi, pentru că nu am carnetul lor de partid şi nu l-am cerut”, declarat inspectorul general adjunct Mărioara Secheli.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.