În judeţul Bistriţa –Năsăud, aproape 20.000 de persoane s-au vaccinat împotriva gripei noi. Isteria vaccinării creată în toată ţara, de moartea actorului Toni Tecuceanu la începutul lunii ianuarie, s-a resimţit şi la noi pe parcursul a câtorva zile.
O influenţă asupra vaccinării cu AH1N1 a avut şi cazul unui bărbat din Prundu Bârgăului care a decedat. Acum situaţia a atins un prag de normalitate, dar urmează vaccinarea copiilor.  

Valul vaccinării cu AH1N1 s-a mai domolit, cel puţin deocamdată, pentru că în scurt timp, va începe şi vaccinarea copiilor. Cazurile de deces ale unor persoane au influenţat oamenii în masă, iar după data de 5 ianuarie, când actorul Toni Tecuceanu s-a stins din viaţă, „datorită gripei noi”, centrele de vaccinare din întreaga ţară au fost luate cu asalt de oameni „disperaţi” de a nu fi răpuşi de gripa porcină. Aceeaşi isterie s-a resimţit atunci şi la nivelul judeţului Bistriţa –Năsăud, cel puţin în decurs de câteva zile iar graficul vaccinărilor a atins un prag ascendent. Apoi, atmosfera s-a mai domolit, după care, tot la noi, un alt caz al unui tânăr din Prundu Bârgăului dă un efect advers, şi anume că se poate muri nu de gripă, ci din cauza vaccinului. Un alt val de reacţii, alte discuţii, alte presupuneri. La toate acestea, directorii instituţiilor din sănătate şi medicii de specialitate vin cu justificări, explicaţii, dar şi soluţia: la anul intrăm în normalitate.  

Fluxul de vaccinare de la Bucureşti s-a resimţit şi în Bistriţa

Potrivit directorului coordonator adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa –Năsăud (DSP BN), Doina Petri, isteria vaccinării creată în capitală, dar şi în alte judeţe ale ţării, după moartea actorului Toni Tecuceanu, s-a resimţit şi în Bistriţa –Năsăud pe parcursul a 2-3 zile, după care, vaccinarea din luna ianuarie a decurs normal. De la începutul campaniei de vaccinare, din noiembrie 2009 şi până în prezent, peste 19.500 de persoane din judeţul nostru s-au vaccinat împotriva gripei noi. „De când a început vaccinarea, în Bistriţa – Năsăud s-au vaccinat 19.574 de persoane, din care, 1.589 reprezintă personalul medical, 1.267 sunt elevi şi studenţi, iar 16.718 sunt alte categorii, respectiv populaţia în general. Dacă luăm pe centre de vaccinare , au fost 741 de persoane care s-au vaccinat. (…). Un flux al vaccinării s-a înregistrat şi la noi cam în aceeaşi perioadă care a fost la Bucureşti, şi a durat circa două – trei zile”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Doina Petri. În prezent, reprezentanţii DSP BN aşteaptă decizia Ministerului Sănătăţii cu privire la vaccinarea copiilor cu vârstă cuprinsă între 6 şi15 ani.
„Acestea sunt situaţiile care le avem şi pe care le raportăm şi noi. Nu am mai făcut comandă de vaccin. Acum aşteptăm să vedem ce decide Ministerul Sănătăţii cu privire la vaccinarea copiilor, care poate să înceapă atunci când decide Ministerul”, a adăugat Doina Petri.

Drame multe, dar puţin mediatizate

Moartea actorului Toni Tecuceanu, de care se spunea la început că s-a datorat gripei porcine, a stârnit o avalanşă de reacţii mai ales după ce fratele actorului, Paul Tecuceanu, a publicat pe un site o scrisoare în care spunea că moartea fratelui său ar fi o manipulare pentru vaccinarea masivă a populaţiei. Unii medici din Bistriţa consideră că se poate, totuşi, ca actorul să fi murit de gripă. „Este posibil să fi murit de gripă nouă, cum avem cazuri de decese şi la gripa sezonieră. S-a constatat că în general, persoanele obeze cum era el, au predispoziţie la forme grave de gripă nouă. Dacă Tecuceanu a făcut o gripă, iar aceasta s-a complicat, putea să se complice prin două mecanisme: fie ca de la început să fi fost foarte agresivă, fie să se fi suprapus cu o altă infecţie de tip bacterian, scăzându-i imunitatea. El a murit pe aparat. În general bolnavii, când ajung la incubaţie, au predispoziţii foarte multe pentru complicaţii. Părerea mea este că în cazul lui a fost o gripă complicată, ca atâtea alte forme de gripă. Drama este că a prins un om tânăr. Din păcate aceste drame sunt multe, numai că nu sunt aşa de mediatizate. E posibil să se moară de gripă nouă, şi în cazuri la care nu te-ai aşteptat”, spune dr. Constantin Anton, medic primar Interne Bistriţa. De asemenea, directorul DSP BN, Anca Andriţoiu, explică ce anume se trece pe un certificat de deces,certificat care a stârnit reacţii în cazul Tecuceanu. „Suspiciunea, din câte am înţeles eu, era că nu scria pe certificatul de deces… Dar există anumite reguli de a completa un certificat de deces. Trebuie puse afecţiunile care au produs efectiv decesul, de exemplu stop cardiac sau insuficienţă respiratorie. Acestea sunt diagnosticele care se trec pe un certificat de deces şi, de aici a apărut suspiciunea”, spune Andriţoiu.

„Uite cât sunt de naivi oamenii!”

În data de 14 ianuarie, cazul unui tânăr de 26 de ani din Prundu Bârgăului, care a decedat, a provocat un alt val de reacţii în judeţul nostru. Situaţia a devenit aparte după ce, tatăl băiatului a cerut de la Cabinetul Medical din Prundu Bârgăului, o doză de vaccin pentru ca tânărul să fie vaccinat acasă de o altă asistentă, întrucât muncea mult şi reuşea să treacă pe la cabinet. După moartea tânărului, toată lumea vorbea că acesta ar fi decedat în urma vaccinării cu AH1N1. Ancheta derulată de DSP BN a stabilit însă altceva. Menţionăm faptul că, legea nu permite ca dozele de vaccin să fie date acasă pacienţilor. Directorul coordonator al DSP BN, Anca Andriţoiu, spune că în acest sens a fost într-adevăr comisă o greşeală, fapt pentru care s-a dat asistentei… o sancţiune. „Raportul medico –legal a dovedit ca şi cauză a morţii infarct masiv, pentru că băiatul avea în antecedente afecţiune cardiacă, şi în familie, şi el personal a mai fost la medic pentru afecţiunea cardiacă. Raportul medico-legal nu a evidenţiat urme de vaccin. (…) A primit într-adevăr o doză de vaccin acasă pentru că băiatul era foarte ocupat. În mod normal, nu este voie să se de-a vaccinul acasă. Asistenta la dat cu condiţia să fie administrat tot de un cadru medical, de o colegă a dânsei, care era vecina pacientului respectiv şi care nu i la administrat pentru că nu la găsit la domiciliu. Colegii mei de la Inspecţia Sanitară i-au dat asistentei un avertisment şi urmează să se ia măsuri prin Ordinul Asistenţilor Medicali, care este echivalentul Colegiului Medicilor pentru asistenţii medicali”, a declarat Andriţoiu. Potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, în cazul de la Prundu Bârgăului s-a dorit scoaterea medicilor şi a vaccinului ca principali vinovaţi, situaţia fiind de altă natură. „În cazul de la Prundu Bârgăului cu vaccinarea, s-a dorit din plin culpabilizarea vaccinului şi a medicilor. Pe când acolo, un om lucid, deschidea o anchetă împotriva patronului care nu plătea asigurări de sănătate pentru acel pacient. Tânărul acela din această cauză a murit. Nu a avut nici o legătură cu vaccinul. Pacientul a făcut un preinfarct, a vrut să se interneze şi a constatat cu stupoare că nu are asigurări de sănătate. Şi i s-a propus să plătească dacă vrea să se interneze, pentru că nu există sănătate de gratis. Nu a vrut şi s-a dus. Probabil că patronul, cred eu, nu ştiu, a zvonit pe acolo faza cu vaccinul, că de aceea ar fi murit, şi atunci toată lumea a început că, unde-i vaccinul. Doctorii zâmbeau: Uite cât sunt de naivi oamenii! Dar acolo problema este cu total alta”, explică directorul Spitalului Judeţean.

Gelu Buta: „La anul vom râde legat de această vaccinare!”

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta consideră că acest val de suspiciune şi isterie cu privire la gripa nouă, va trece, aşa cum s-a întâmplat şi în alţi ani, în cazuri similare. „Lumea este condusă de cercuri financiare puternice care pot ca să manipuleze opinia publică şi să decidă asupra consumului de pe piaţă. Dacă lumea se vaccinează sau nu, asta este o opţiune personală. Obligativitatea poate să vină doar în cazuri de stare de necesitate când, spre exemplu, este război sau epidemie, în care gestionează legea militară, situaţie la care sper să nu ajungem vreodată. Eu personal mă vaccinez în fiecare an. La anul vom râde legat de această vaccinare, din cauză că acest vaccin pentru A H1N1va fi inclus în fiola de vaccinare sezonieră. Datorită lipsei de timp, nu s-a putut face tehnic această chestiune, adică să se alăture celor două tulpini, a gripei A şi a gripei B. Se lucrează, iar la anul ne vom vaccina cu acest vaccin”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta.
În luna februarie, foarte probabil va începe vaccinarea copiilor cu vârstă cuprinsă între 6 şi 15 ani. Până situaţia vaccinării cu AH1N1 va deveni ceva „obişnuit”, probabilitatea ca isteria să dispară în acest an definitiv, rămâne redusă.

Iulia STUPINEAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.