În sertarele DNA – Serviciul Teritorial Oradea există un dosar penal stufos privitor la finanțarea politicienilor, dosar în care s-au făcut o mulțime de audieri pentru a se stabili rețeaua prin care se presupune că din contractele primite de firma de salubrizare Florisal – care a devenit după privatizare proprietatea fostului ginere a lui Ioan Rus – s-ar fi finanțat activități de partid. Același dosar are ”un frate geamăn”, adică cu același obiect la DNA Structura Centrală, care, ”pe repede înainte” s-a clasat, astfel că lumea bună a Clujului a răsuflat ușurată. Deocamdată!
Mult hulita Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție se vrea desfințată de către unele partide politice, unii magistrați sau tot felul de ONG-uri civice sau organisme europene. De fapt, această secție s-ar vrea desfințată și de către diverși cetățeni sau oameni de afaceri care se simt ”cu musca pe căciulă”, iar noua secție ar dezgropa groapa de gunoi pe care DNA – Structura centrală a încercat să o bage sub preș.
Concret, vorbim de două dosare penale care dau fiori multor oameni, inclusiv din zona Clujului. Este vorba despre așa-numitul dosar „Volga Neagră”, înregistrat la DNA Oradea, în care s-au făcut o mulțime de audieri.
Despre acest subiect a scris în repetate rânduri national.ro, iar potrivit sursei, la dosar există declarații despre „demnitari ai statului român care ar fi fost plimbați forțat cu autoturismul prin Lunca Someșului, la ceas de seară, ca să recunoască faptul că au greșit față de interesele unei complexe rețele transpartinice și instituționale”. Ițele anchetei duceau spre „aripa transilvăneana” a PSD, cu nume grele precum Vasile Dîncu sau Gabriel Oprea, „foști „stâlpi de nădejde ai „statului paralel” reunit în jurul capilor sereiști George Maior și Florian Coldea.
Specialiștii în analiză informativă arată că „partidele sunt căpușate de structuri mafiote, care își maschează activitatea pe structuri reale ale partidelor, aceste structuri concentrând puterea politică și, ulterior, acaparând instituțiile publice de forță sau cele de coordonare a activității statului, prin structurile sale centrale sau teritoriale”, potrivit sursei citate.
O astfel de operațiune s-ar fi derulat în jurul firmei de salubrizare Florisal, care a aparținut Primăriei Satu Mare, dar a fost apoi privatizată, devenind proprietatea lui Sile Puscaș, fostul ginerele al lui Ioan Rus.
DNA cu rol dublu
Primul dosar a fost deschis la Oradea și se anchetează modul în care au fost invetiți bani negri în campaniile politice din Cluj, după ce firma Florisal ar fi primit ”bonus” un contract de 17.075.000 lei de la Primaria Satu Mare. După ce procurorii orădeni au audiar zeci de martori și au strâns numeroase probe în dosarul respectiv, coincidență sau nu, DNA a dechis un alt dosar în București pentru fapte identice și făptuitori identici. Cel din urmă dosar a fost clasat în ritm alert de către cunoscutul procuror Bogdan Marius Bulancea (fostul consilier al lui Kovesi, pe care l-ar fi vrut la interimatul DNA), fără a se efectua vreo minimă cercetare. Astfel că procurorii de la Oradea au rămas cu buzele umflate și erau aproape de finalizarea anchetei care ar fi spart ceea ce se bănuie a fi „pușculita grupului de la Cluj”.
Dacă
nimeni nu a îndrăznit până acum să mai șteargă dosarele de praf prin sertarele
unde zac, ei bine, secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție s-ar
putea să le dea frisoane multor oameni din Cluj și să deschidă ”Cutia Pandorei”
pentru a devoala ce se ascunde în spatele anchetei paralele desfășurate la
nivelul DNA, sub domnia lui Kovesi
Patru milioane de euro pentru Sile Pușcaș
Unul dintre dosarele menționate are la baza un raport de audit al Curtii de Conturi, prin care s-a stabilit că Primăria Satu Mare ar fi efectuat plăți ilegale în valoare de 17.075.000 lei către Florisal, firmă administrată de Sile Pușcaș. Concret, Camera de Conturi a făcut public un raport de audit, în care acuză Primăria Satu Mare de plăți ilegale față de firma de salubrizare Florisal. Aceste plăți ilegale ar fi survenit după prelungirea contractului semnat cu Florisal în anul 2005. Dauna: 17.075.000 lei.
În sinteza rezultatelor acțiunilor de audit/control desfășurate la UATM Satu Mare, Camera de Conturi Satu Mare impută suma de 17.075.000 lei UATM Satu Mare. Această sumă reprezintă ”plăți efectuate de către UATM Satu Mare, către SC Florisal SA Satu Mare, ca urmare a prelungirii Contractului nr. 462/29.12.2005 în condițiile în care nu au fost respectate prevederile legale și contractuale”.
Conform Curții de Conturi, suma ce a rezultat în urma prelungirii reprezintă plăți nelegale, pe motiv de încălcare a prevederilor legale și contractuale. Ca atare, nu ar rezulta că prelungirea ar fi fost în ton cu prevederile legale.