USL vrea sa-l suspende pe Basescu
Initiativa venita din partea USL cu privire la suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu da toate semnele ca ar fi mai mult un joc de imagine decat un proiect cu sanse reale de reusita. Ce vor avea pesedistii si liberalii de castigat de pe urma acestei lovituri ramane de vazut, cert este faptul ca le va fi greu sa stranga numarul necesar de 234 de voturi, in conditiile in care opozitia poate conta doar pe 217 parlamentari fideli.
Suspendarea presedintelui, mai degraba o utopie
In urma cu o saptamana Uniunea Social-Liberala (USL) a inceput actiunea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, liderul PNL Crin Antonescu anuntand constituirea unei comisii politice ce are drept scop redactarea cererii de suspendare. „In momentul in care vom avea, probabil peste o saptamana, acest raport finalizat, va fi o discutie in grupurile noastre parlamentare. Daca ele vor asuma aceasta propunere, atunci ea va fi initiata pe traseul prevazut de Constitutie”, declara la acel moment Crin Antonescu.
Initiativa de suspendare a presedintelui a fost prezentata de catre pesedisti si liberali ca fiind o masura normala si fireasca, considerand inghetarea pensiilor si a salariilor prevazute pe anul viitor, precum si refuzul Guvernului de a indexa pensiile. Pentru ca demersul USL sa fie incununat cu succes, opozitia are nevoie de cel putin un numar de voturi ale parlamentarilor. Procedura de suspendare a presedintelui, conform Constitutiei Romaniei, presupune ca dupa ce Parlamentul va decide suspendarea, populatia sa decida cu privire la aceasta printr-un referendum.
Sansele mici de reusita a demersului opozitiei sunt destul de evidente, considerand ca ei ar trebui sa convinga, teoretic, cel putin 17 parlamentari de la putere sau neafiliati sa voteze suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu pentru a cumula cele 234 de voturi minim necesare. Toate acestea in conditiile in care USL are pe hartie 217 parlamentari, dintre care la Senat, PSD si PNL-PC au 66 de parlamentari, iar la Camera Deputatilor 151. Cu alte cuvinte, ar mai fi nevoie de inca minim 17 voturi din partea partidului de guvernare pentru a valida suspendarea si a se demara referendumul, si asta daca toti parlamentarii din opozitie ar vota pe linie de partid si niciunul nu s-ar abtine sau ar absenta.
Reactiile la initiativa USL, unii o iau in serios, unii se distreaza copios
Propunerea USL de suspendare a presedintelui Traian Basescu a provocat un val de reactii in lumea politica. Pe de o parte, parlamentarii PDL si membrii ai Guvernului considera initiativa ca fiind una lipsita de sanse si care va avea ca efect scaderea in sondaje a USL. De cealalta parte se afla liderii USL,ca re sustin faptul ca momentul suspendarii este unul oportun, motivand o asemenea masura pe starea precara economiei si a scaderii accentuate a nivelului de trai.
Ministrul Transporturilor Elena Udrea declara, pe blogul personal, ca pentru a continua reforma economica, Romania are nevoie de stabilitate politica, din acest motiv initiativa de suspendare a presedintelui fiind una indreptata impotriva intereselor tarii. "Exista o conditie pentru a trece cu bine peste al doilea val al crizei: avem nevoie de stabilitate politica. Or, in acest moment, Uniunea Socialista, PSD in mod deosebit, reprezinta un factor de dezordine politica de natura sa ameninte stabilitatea economica a tarii. Scandalul creat in jurul functiei de presedinte al Senatului, dar mai ales suspendarea Presedintelui reprezinta semnale clare ca opozitia va face tot posibilul pentru a crea haos, din urma caruia cred ei ca vor castiga. Gestul inconstient si ignorant al USL de a merge inainte cu ideea suspendarii Presedintelui arata un lucru: cei din opozitie doresc ca romanilor sa le mearga rau” a declarat Elena Udrea. De aceeasi parere este si premierul Emil Boc, care considera initiativa USL “este un demers iresponsabil, cu sanse zero de reusita”.
Presedintele PSD Victor Ponta: "Noi nu vrem sa il suspendam pe Basescu ca sa punem in locul lui pe Ionescu sau pe Popescu, ci pentru ca reprezinta un atac la statul de drept si un pericol pentru societatea romaneasca. Cine va fi presedinte interimar nu este decisiv, dar cine va fi ales prin vot da, iar eu sper sa fie Crin Antonescu".
Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, cataloga gestul adversarilor politici "E un joc de artificii al unor copii imaturi. Incearca sa acopere povestea asta cu Mircea Geoana cu ceea ce ei cred ca ar putea fi un scandal politic si mai mare. Evident ca e jalnica povestea".
De cealalta parte a barierei politice, initiatorii proiectului de suspendare considera ca o asemenea masura nu numai ca este oportuna, ci se impune pe deplin in contextul actual.
Fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, declara ca "sunt un milion de motive in 7 ani de mandat pentru care domnul Basescu ar fi meritat o astfel de decizie din partea Parlamentului. Din punctul meu de vedere, momentul cel mai prielnic pentru un astfel de demers a fost in octombrie anul trecut cand presedintele a anuntat taierea pensiilor si a salariilor. Si cand in Parlament domnul Ponta spunea ca lipsesc unul sau doua voturi pentru schimbarea majoritatii in Parlament. Cred ca a fost un moment ratat de catre opozitie." Referitor la efectul de bumerang pe care o asemenea masura o poate avea in sondaje asupra USL, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu declara ca "nu are cum sa dauneze aceasta actiune opozitiei, indiferent daca reuseste sau nu. E un semnal politic ca nu se mai poate asa". Mult mai rezervat cu privire la sansele de reusita a proiectului a fost fostul prim ministru Adrian Nastase. Acesta a declarat public ca "nu vom merge in Parlament pentru suspendarea lui Basescu decat la acel moment in care vom avea siguranta ca vom obtine un rezultat favorabil".
Suspendarea din functie si punerea sub acuzatie a presedintelui conform Constitutiei
Suspendarea din functie
ARTICOLUL 95
(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
Punerea sub acuzare
ARTICOLUL 96
(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.
(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(3) De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept.
(4) Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Sabin RIPAN