Urbana se ocupă de salubrizarea oraşului, în urma unui contract câştigat cu cinci ani în urmă, în timpul mandatului lui Vasile Moldovan. La expirarea acestui contract, Primăria Bistriţa a prelungit înţelegerea şi a dat Urbanei mână liberă la transportul gunoaielor şi la salubrizare.
Conform documentelor, autorităţile locale pot prelungi înţelegerea cu jumătate din perioada contractuală, respectiv încă doi ani şi jumătate.
La fel s-a întâmplat în 2010 când municipalitatea a decis să majoreze perioada cu încă un an, fără a organiza licitaţie în acest sens, doar pe baza înţelegerii anterioare. În iunie se preconizează încă o prelungire până la data finalizării depozitului de la Tărpiu, dată la care se reia licitaţia pentru transportul deşeurilor.
Micile şmenuri s-au făcut în conformitate cu legea
De-a lungul timpului, Urbana a beneficiat de mici ajutoare din partea municipalităţii, cum ar fi prelungirea contractului încheiat în urmă cu cinci ani sau majorarea tarifului la gunoi şi măturat stradal, în baza unor calcule ulterioare.
George Avram se dezice de orice combinaţie în acest sens, chiar dacă a deţinut o poziţie cheie în cadrul societăţii, înainte de a deţine fotoliul de viceprimar.
„Cu Urbana, toate lucrurile decurg conform contractului. Nu poate fi vorba de nicio înţelegere cu uşile închise, toate sunt în conformitate cu legea, cu girul Consiliului Local. Majorarea tarifului este prevăzută prin contract, odată cu rata inflaţiei”, susţine Avram.
Liberalii din Consiliul Local s-au împotrivit de fiecare dată creşterii tarifului şi se declară miraţi de profitul la care a ajuns Urbana în ultimii ani, de pe urma acestui contract încheiat cu municipalitatea.
Scumpirile Urbana, perfect legale
Directorul societăţii Urbana, Mariana Oprea, consideră că scumpirile sunt perfect legale, conform contractului încheiat în 2005, care prevede o indexare anuală, odată cu rata inflaţiei.
„Tarifele pe care le practicăm nu sunt exagerate şi situaţia este sub control. Lucrurile stau mult mai bine faţă de preluarea contractului. Într-adevăr au fost discuţii pe parcurs, pentru că primăria a redus plăţile cu 25 la sută la finalul anului, dar cantitatea de gunoi a crescut, a crescut TVA-ul, preţul carburantului şi suprafeţele. De aici rezultă şi creşterile pe care le resimte fiecare cetăţean. Pentru a echilibra lucrurile, noi am venit şi cu unele facilităţi, pentru persoanele cu handicap, pentru pensionari sau familiile care au minor în întreţinere”, susţine Mariana Oprea.
Urbana poate pierde contractul cu primăria. Consiliul Judeţean intră la butoane
După finalizarea proiectului de gestionare a deşeurilor, estimată în toamna acestui an, gestionarea şi transportul deşeurilor va intra în subordinea Consiliului Judeţean, motiv pentru care Urbana va pierde contractul cu primăria. Totuşi, reprezentanţii firmei se vor prezenta la licitaţie, în speranţa unui nou contract finanţat din bani publici. În cazul în care nu se aruncă în luptă concerne mari, care să blocheze calea firmelor locale, Urbana şi Codrişor. Asta se poate întâmpla printr-o mică şmecherie contractuală, care să impună o cifră de afaceri foarte mare, nerealizabilă pentru firmele mici. Tocmai acesta este motivul pentru care societatea de salubrizare ar putea fi îndepărtată de la butoane şi frâiele să fie preluate de o altă firmă, din afară, firmă pentru care s-ar crea condiţii de participare. Este un scenariu probabil, prevăzut de directorul Urbana.
Firma de salubrizare bistriţeană se dezvoltă şi intenţionează să achiziţioneze încă un utilaj de curăţat străzile, mult mai eficient decât curăţatul manual. Investiţia cea mare s-a axat pe realizarea unei staţii de sortare a deşeurilor, investiţie estimată la un milion de euro. Proiectul finanţat din fonduri europene a intrat în impas, din cauza unui aviz de mediu. Dacă s-ar realiza această investiţie, preţul gunoiului ar fi în scădere, implicit factura. Asta deoarece depozitarea ar scădea semnificativ, iar gunoiul rezultat din sortare ar fi refolosit sau vândut către terţi.
Rămâne partea de curăţenie generală, care va fi scoasă la licitaţie de Primăria Bistriţa.
Gunoiul Bistriţei, ochit de băieţii deştepţi
După finalizarea contractului cu Urbana, gunoiul Bistriţei va fi licitat de Consiliul Judeţean, în calitate de gestionar al proiectului integrat de gestionare a deşeurilor, finanţat din fonduri europene. În anul 2006, suma plătită societăţii de salubrizare de Primăria Bistriţa a fost de 1,9 milioane lei, iar în 2010 a ajuns la 5 milioane lei.
Deputatul PDL Silviu Prigoană intenţiona să intre pe piaţa serviciilor de salubritate, dar intenţia nu s-a mai materializat şi Urbana a beneficiat de înţelegerea cu primăria, mai bine de cinci ani.
Conducerea firmei de salubrizare bistriţene consideră că acel contractul încheiat între primărie şi Urbana în 2005 nu a fost unul echitabil, deoarece suprafeţele erau mult mai mari în realitate. Abia după o măsurare în teren s-a ajuns la concluzia că sumele primăriei nu sunt reale. Tocmai din acest motiv, Urbana a efectuat măsurătorile în teren şi a propus administraţiei locale ajustarea tarifelor. În plus de asta s-a constatat o creştere a cantităţii lunare de gunoi pe cap de locuitor. În consecinţă s-a cerut o majorare a taxei cu 35 la sută. Liberalii s-au opus din răsputeri şi solicită concurenţă pe acest segment, respectiv mai multe firme care să se ocupe de curăţatul străzilor sau de transportul gunoiului din Bistriţa.
Majorarea tarifului cu rata inflaţiei este o prevedere contractuală, de care Consiliul Local va lua act la următoarea şedinţă de ordinară. Această manevră a avut loc în urmă cu două luni, însă atunci au lipsit două voturi. Administratorii Urbana sunt decişi să dea în judecată municipalitatea dacă scumpirea propusă nu trece de votul consilierilor, mai ales că acest lucru este prevăzut clar de contractul existent. Până acum, toate cheltuielile au crescut, odată cu majorarea salariului minim al angajaţilor a fost suportat din profitul companiei, care nu avea pârghii legale să crească preţul, fără acceptul Consiliului Local.
Urbana propune taxa de salubrizare
Urbana se plânge de faptul că nu încasează la timp taxe de colectare a gunoiului şi că unele asociaţii de locatari nu achită la timp contravaloarea acestei sume. Chestiunea e delicată, deoarece ridicarea şi transportul deşeurilor este obligatorie, iar activitatea nu este plătită la timp de unii locatari. Tocmai din acest motiv, Primăria Bistriţa ar putea iniţia o taxă specială de colectare a gunoiului, care să fie achitată lunar, odată cu impozitul pe bunuri. Banii obţinuţi să fie viraţi ulterior în conturile Urbana. Astfel, încasările ar fi mai uşor de încasat.
Greu cu praful de pe străzi, Urbana acuză primăria
Despre chestiunea prafului de pe străzi, directorul Urbana susţine că lucrurile trebuie analizate în amănunt.
„În Occident, drumurile se curăţă cu clorură de calciu, de aceea nu este praf. La noi se aruncă nisip, pământ şi sare, câteodată. Ei, în momentul când se dezgheaţă şi se mătură este normal să se creeze nori de praf. În plus de asta, există străzi neasfaltate care ne creează probleme şi nu putem acţiona ca la carte. Ştiu că pretenţiile sunt mari, dar trebuie private lucrurile în profunzime, nu numai să criticăm”, a completat directorul Urbana.
Cosmin Botezat