Castelele Teleki din satele Posmuş, comuna Şieu şi Comlod, comuna Milaş din judeţul Bistriţa-Năsăud vor fi în sfârşit reabilitate. Cel puţin aşa se laudă autorităţile. Cele două monumente istorice figurează pe lista bunurilor aparţinând domeniului public din judeţului Bistriţa-Năsăud. La începutul acestui an, Consiliul Judeţean a aprobat începerea procedurilor privind încheierea unui parteneriat public-privat (în vederea reabilitării castelelor de la Posmuş şi Comlod), cu Universitatea Babeş – Bolyai şi Universitatea de Artă şi Design, ambele din Cluj Napoca.
Cele două castele din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflate în satele Comlod şi Posmuş sunt considerate monumente istorice, datând din secolele XVII-XVIII. Lăsate în paragină, ele par să mai aibă totuşi o mică şansă de a fi reabilitate şi aduse la stadiul de atracţii turistice, aşa cum este, de exemplu, Biserica de la Herina, unde de regulă se pot organiza punctual întruniri, conferinţe de presă pe tematică culturală, de patrimoniu, sau diverse alte acţiuni. În prezent, două universităţi clujene au propus un parteneriat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru a veni în ajutorul acestor castele. Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai este interesată de refacerea castelului de la Posmuş, iar Universitatea de Artă şi Design şi-a popus să întocmească un proiect cu finanţare europeană pentru reabilitarea castelului de la Comlod. Universitatea Babeş-Bolayai din Cluj-Napoca nu este la primul proiect de acest gen. Instituţia de învăţământ superior a preluat în 1963, castelul Bethlen din localitatea Arcalia, judeţul Bistriţa-Năsăud pe care l-a transformat într-un centru regional al francofoniei.
Universităţile îşi dau mâna pentru a crea…muzee
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Luca Iancu „pentru Castelul de la Posmuş există o colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Se lucrează la un proiect cu finanţare europeană de reabilitare a castelului”.
„De asemenea, Castelul Comlod, care intră direct în atribuţiile senatorului PD-L de Bistriţa-Năsăud, Ioan Sbârciu, se doreşte a fi un parteneriat între Consiliul Judeţean şi Universitatea de Arte şi Design, unversitate la care senatorul este preşedinte. Sper să se reuşească aducerea de fonduri şi astfel să putem să reabilităm şi Comlodul. (…). Eu l-am vizitat personal (n.r. – Castelul de la Comlod), cu senatorul Ioan Sbârciu şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu. Consider că primii paşi sunt făcuţi şi există oameni care pot duce mai departe lucrările necesare. La Comlod, se doreşte reabilitarea castelului în forma iniţială în care a fost. Aici este o lucrare mai specială, deoarece castelul este mult mai degradat decât cel de la Posmuş. (…). Într-un final, cele două castele vor fi probabil muzee, obiective turistice”, a precizat pentru gazeta de Bistriţa, vicepreşedintele CJ BN, Luca Iancu.
Lăsate de izbelişte
La ora actuală, castelele Teleki din cele două sate Comlod şi Posmuş se află într-o stare avansată de degradare, fiind neutilizate. Ele sunt folosite drept spaţiu de depozitare sau adăpost pentru animale. Zidurile clădirilor prezintă fisuri, iar bolţile sunt parţial prăbuşite. Apa pătrunde în pereţi din cauza deteriorării şarpantei şi a învelitorii, dar şi datorită lipsei izolaţiilor. Tâmplăriile, finisajele şi componentele artistice sunt compromise sau lăsate pur şi simplu să cadă, ameninţând cu dispariţia, parţială sau totală, a acestor monumente istorice.
“Comoara” de la Posmuş
Castelul Teleki din satul Posmuş, comuna Şieu, datează din secolul al XVIII -lea şi este un monument istoric de importanţă naţională. Castelul a aparţinut familiei nobiliare Teleki, dar nu a fost revendicat de urmaşii conţilor. Castelul de la Posmuş se întinde pe circa unsprezece hectare şi a funcţionat, pe vremea comunismului, ca sediu al Intreprinderii Agricole de Stat (IAS). În anul 1999, terenurile aferente castelului Posmuş precum şi parcul aferent au fost preluate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru a fi întreţinute, însă nici până la ora actuală aici nu s-a făcut nimic. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Luca Iancu, pentru reabilitarea castelului de la Posmuş s-a arătat interesată Universitatea Babeş-Bolayai din Cluj- Napoca, iar în prezent se lucrează la un proiect în acest sens.
“Giuvaierul” din Comlod
Castelul Teleki din satul Comlod, comuna Milaş, a fost construit în anul 1756. Monumentul se întinde pe o suprafaţă de peste zece hectare de teren.
Castelul de la Comlod a intrat în atenţia senatorului PD-L, Ioan Sbârciu, dar şi a reprezentanţilor Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca. Aceştia lucrează la un proiect de reabilitarea a castelului, de asemenea prin fonduri europene.
Scoase la vânzare, anul trecut
În martie 2008, cele două castele Teleki au fost trecute de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în domeniul privat al judeţului, pentru a putea fi vândute, închiriate sau date în concesiune, datorită faptului că bugetul local nu permitea acoperirea fondurilor de reabilitare a clădirilor. Consilierii judeţeni au decis atunci să confere celor două monumente o utilitate publică. Amenjarea castelelor se ridică undeva la două-trei milioane de lei, bani pe care Consiliul Judeţean îi putea suporta doar printr-o cofinanţare.
“Preţioasele” judeţului
În judeţul Bistriţa-Năsăud se găsesc 12 castele: Castelele Teleki din Posmuş şi Comlod, Castelul Hye din Ilişua, Castelul Lazar Imre din Sărata, Castelul Rakoczi din Şieu Măgheruş, Castelul Wesselenyi din Chiochiş, Castelul Haller din Matei, Castelul Banffy din Urmeniş, Castelul Torma din Cristeştii Ciceului şi Castelele Bethlen din Beclean, Arcalia şi din Şieu Cristur.
Mai există o şansă…
Universitatea Babeş- Bolyai şi Universitatea de Artă şi Design, ambele din Cluj-Napoca, intenţionează să salveze de la distrugere cele două comori din judeţul nostru: Castelele contelui maghiar Teleki, aflate în localitătţle Posmuş şi Comlod, din Bistriţa-Năsăud. Mai rămâne doar speranţa că aceste proiecte, odată începute vor fi şi finalizate, oferind judeţului nostru două potenţiale obiective turistice cu care să ne mândrim.
Iulia Stupinean
am copilarit in acest sat minunat pacat de acest sat si de locuitori lui un sat cu oameni inunati si o istorie frumoasa pacat ma doare
iulian_iulaino@yahoo.com
d-le presedinte al cons. jud bn va rog faceti ceva cu castelul din Comlod
d-le presedinte al Consiliului Judetean BN, sa ve dea D-zeu sanatate pentru ca va implicati in refacerea Castelului din Comlod.Noi milasenii nu va vom uita!
Bravo UBB! Demonstraţi că aveţi mai multă minte decât iresponsabilii care lasă să se năruie istoria! Nu degeaba sunteţi universitate de prestigiu.
ruina este viitorul monumentelor istorice…..nu avem candidati din zona in senat sau parlament …speranta moare ultima…vorbe sunt ,dar realitate ///??????????